Strava podľa TČM

Podľa tradičnej čínskej medicíny tkvie ľudské zdravie vo veľkej miere práve v strave. Lebo len z kvalitnej potravy môže vznikať postnatálna energia/sila, ktorá dopĺňa prenatálnu a dokopy tvoria životodárnu čchi. Tá určuje, ako dlho a ako kvalitne budeme žiť. Z tohto dôvodu je veľmi dôležité dbať na správnu výživu. Učenie o strave a jej účinkoch na telo a psychiku sa volá dietetika. Ona vyzdvihuje dva veľmi dôležité princípy, podľa ktorých potraviny delí: 1. Tropizmus potravín Pod týmto pojmom rozumieme energetické smerovanie a vplývanie potravín na určité orgány. Totiž každá potravina ovplyvňuje nejaký orgán a vyživuje ho. Častokrát jedna potravina smeruje do viacerých orgánov, nielen jedného, napríklad môže vplývať na obličky aj pečeň (alebo v inej kombinácii). Tento tropizmus je dôležitý pri liečbe stravou (alebo celkovo podporovaní orgánov), keď viete, že niektoré máte oslabené (z hľadiska tčm). Ľudia, ktorí trpia návalmi tepla, motaním hlavy či rozmazaným videním, potrebujú dopĺňať práve pečeň aj obličky. Tak si pomôžu stravou. Ak o tom nebudú vedieť, môžu si naopak nevedome škodiť. Taktiež každý z orgánov pentagramu má ročné obdobie, s ktorým je prepojené (jar- pečeň + žlčník, leto- srdce + tenké črevo, neskoré leto- slezina + žalúdok, jeseň- pľúca + hrubé črevo, zima- obličky + močový mechúr). V dané obdobie sa tie prepojené orgány najviac oslabujú a teda je potrebné podporovať ich práve vtedy. Tejto tematike som sa venovala v plagátiku, ktorý si môžete zakúpiť tu! 2. Termika potravín Termika potravín znamená ich tepelný účinok na telo. To znamená, ako sa telo zachová po zjedení danej potraviny (nie aká je teplota potraviny, keď ju konzumujeme). Existuje 5 účinkov potravín- studený, osviežujúci (mierne studený), neutrálny, teplý, horúci. Teda každá potravina okrem tropizmu má aj tepelný účinok. Toto je zásadné vedieť práve pri zdravotných ťažkostiach. V princípe človek by sa mal držať čo najviac v strede, v rovnováhe. Jednoducho povedané, ak je človek horúci typ, potrebuje si dávať pozor na horúce potraviny a naopak ak je zas studený, nemal by konzumovať tie studené. Neutrálne sú prakticky vhodné pre každého. Túto tematiku budem rozoberať v najbližšom plagátiku, ktorý chystám. Najideálnejšie je kombinovať znalosti oboch účinkov, ako tropizmus tak aj termiku. Vďaka tomu budete vedieť, na aké potraviny sa zamerať a akým sa naopak vyhnúť. Ak máte problém napríklad so srdcom, tak by bolo potrebné vyberať potraviny s tropizmom k srdcu,  no je ešte potrebné vedieť, o akú patológiu na úrovni srdca ide. Ak by malo nedostatok čchi alebo jangu, tak ho treba zahrievať, ak by mal deficit krvi či jinu, tak naopak ochladzovať (liečba týchto protichodných syndrómov je teda diametrálne rozdielna). Je preto úplne esenciálne poznať obidva princípy a pracovať s nimi. Bez ich znalosti by ste si mohli totiž ľahko uškodiť, no ak ich nepoznáte škodíte si už teraz, pretože dosť možno jedávate potraviny, ktoré pre vás nie sú vhodné a sami si tým vytvárate nerovnováhu, a teda chorobu.

prejsť na článok

Živá strava

ŽIVÁ STRAVA Živá strava je nevarená potrava, práve taká, akú nám poskytuje príroda. Je to predovšetkým ovocie, zelenina, orechy, semená a obiloviny, a to v čerstvom, neupravovanom stave. Takáto strava poskytuje človeku všetky látky, ktoré potrebuje na t

prejsť na článok

Strava v menopauze – inspirujte se naším denním jídelníčkem

Zdravá strava je klíčovým pomocníkem př zvládání příznaků menopauzy. V tomto období potřebujete přijímat zejména dostatek bílkovin, komplexních uhlohydrátů, zdravých tuků, vitamínů a minerálů, abyste pomohla svému tělu vyrovnat se s náhlou změnou ve vašem

prejsť na článok

Prečo by ste mali užívať omega-3?

Dostatočne pestr a vyv žen strava je z klad zdrav ho a dlh ho života. Mala by obsahovať dostatok zeleniny aj ovocia, spr vny pomer medzi sacharidmi, tukmi a bielkovinami, ktor je potrebn prij mať z kvalitn ch zdrojov m sa, vajec, strukov n i orechov.

prejsť na článok

Šalátové recepty pre diabetikov - Strava pri cukrovke typu 2

The post Šalátové recepty pre diabetikov - Strava pri cukrovke typu 2 appeared first on diasamaritan.com.

prejsť na článok

Strava v menopauze Smoothie jako zdroj vitamínů a minerálů

Menopauza trápí řadu žen nejen kvůli konci jejich plodného období, ale především nepříjemnými projevy, které klimakterium standardně provází. Menopauzální ženy mají navíc zvýšené riziko osteoporózy a srdečních onemocnění. Právě kvůli prevenci svého zdraví

prejsť na článok