Varenie – Rady z kuchyne Potrpíte sa na bohatú sladkú ponuku vianočného stola? Aby ste sa nedostali do zbytočného stresu, že nestíhate pre svojich blízkych všetky sviatočné cukrovinky, naplánujte si stratégiu pečenia. Jednoducho si rozdeľte prípravu jednotlivých druhov na niekoľko týždňov. Teraz je ten správny čas. Ako prvé na rad musia prísť druhy, ktoré potrebujú čas na zmäknutie, čerstvé až tak nechutia. K tejto sorte patria v prvom rade medovníčky, ale aj zázvorníky a orechové košíčky, ktoré doplníte krémom až pred sviatkami. Kto doma pečie oblátky a trubičky, vhodný je práve začiatok adventu. Druhý adventný týždeň majú priestor dobroty z lineckého cesta, zatiaľ uskladnite iba upečené keksíky, zlepovať ich sa odporúča až tesne pred Vianocami. Niekto si nenechá ujsť príležitosť upiecť piškótu v srnčom chrbáte s množstvom lieskových orechov, z nich potom nakrájať tenké porcie a tie pomaly vysušiť v rúre. A orechové sucháriky budú na svete. Tretí adventný víkend sa sústreďte na medvedie labky a orechové či vanilkové rožteky, ktorým dvojtýždňové odležanie tiež prospeje. A na základy laskoniek a parížskych rožtekov, ktoré sa plnia tiež až neskôr. Dobrý čas aj na kokosové i snehové pusinky, orechové tyčinky so snehovou polevou a tiež na tradičné koláše, ako je biskupský chlebík a vianočná štóla. A ak aj po tej celej námahe nemáte ešte dosť, tak môžete začať plniť linecké pečivo džemom alebo krémom a prípradne ich poliať polevou. A medovníčky ozdobiť bielkovou polevou. Posledný predvianočný víkend patrí šuhajdám, grilážkam, nepečeným guľkám, prípadne čokoládovým pralinkám. A ostatné dni tesne pred sviatkami môžu do vašej domácej cukrárne pribudnúť kokosové ježe, pečivo z maslového a striekaného cesta, piškótové rolády a korpusy na vianočnú tortu. Pripravte si i krémy a polevy a dokončite laskonky i parížske rožky. Deň pred Štedrým večerom dostávajú priestor tradičné koláče z kysnutého cesta, ktoré chutia najviac, keď sú čerstvé. Patria sem najmä vianočky a štedrák. Dlhšie vydržia makové a orechové záviny z bratislavského tukového cesta. A ak si neviete predstaviť Vianoce bez sladkostí z lístkového cesta, tie treba pripravovať až ráno na Štedrý deň. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
Pozrite na TalpaHouse.com Pamätáte značku Krtkodom? Tak to je ona. V novom šate a už aj s novým webom. Architekt Martin rád robí veci sám, je to neposedný, tvrdohlavý a dôvtipný chlap, s ktorým bola radosť spolupracovať. Tvorili sme pre neho stratégiu, no
Uživateľ sociálnej siete Reddit s pseudonymom Skogsraw si vypýtal v rámci bitcoinovej komunity veľkú pozornosť zaujímavou analýzou jeho investičnej stratégie, ktorá zdá sa dlhodobo úspešne funguje. Svoju stratégiu založil na známom Indexe strachu a chamti
prejsť na článokV dnešnej dobe zažívame jav, keď si obyvatelia krajiny prečítajú ústavu a sú z nich ústavní právnici. Je povolanie právnika alebo...
prejsť na článokV Spišskom Štvrtku tradíciu koledovania stále zachovávame. Jasličkári (Betlehemci) dotvárajú prekrásnu atmosféru vianočného obdobia. Chodia od domu k domu, aby potešili každú rodinu betlehemskou hrou.
Torty patria medzi najobľúbenejšie a najslávnostnejšie múčniky. Ich príprava je často považovaná za vrchol cukrárskeho umenia. Základom pečenia tôrt je naučiť sa piecť dobré piškótové cesto, pričom plnka torty môže byť prakticky ľubovoľná.
prejsť na článok