Stanovisko k vyúčtovaniu výťahov

V zmysle §2, odst.5, Zák.182/1993 Z.z. je výťah spoločné zariadenie domu(5) Spoločnými zariadeniami domu sa na účely tohto zákona rozumejú zariadenia, ktoré sú určené na spoločné užívanie a slúžia výlučne tomuto domu, a to aj v prípade, ak sú umiestnené mimo domu. Takýmito zariadeniami sú najmä výťahy, práčovne a kotolne vrátane technologického zariadenia, sušiarne, kočíkarne, spoločné televízne antény, bleskozvody, komíny, vodovodné, teplonosné, kanalizačné, elektrické, telefónne a plynové prípojky.Keďže sa jedná o spoločné zariadenie domu, každý vlastník má k tomuto zariadeniuspoluvlastnícky podiel zapísaný na príslušnom liste vlastníctva. V zmysle spoluvlastníckeho podielu okrem vlastníckeho práva vyplývajú aj povinnosti, okrem iných aj udržiavať spoločné zariadenie v prevádzkyschopnom stave. V prípade výťahov sa jedná o náklady súvisiace s revíziami a odbornými prehliadkami, drobnými opravami, Tieto náklady sú následne v ročnom vyúčtovaní rozrátané na základe osobomesiacov na jednotlivé byty, resp.nebytové priestory. V prípade, že by sa vlastník na konkrétnom poschodí rozhodne vôbec nevyužívať výťah, t.z. že nebude výťah využívať ani v rámci presunu po bytovom dome, je potrebné takéto rozhodnutie doručiť správcovi. Výťah sa následne upraví tak, aby sa na danom poschodí nemohol použiť (ak to skutočnosti na bytovom dome dovoľujú). S týmto však musia súhlasiť všetci vlastníci na danom poschodí. Následne sa upraví spôsob rozúčtovania vlastníkov, ktorých sa to dotýka. Týmto vlastníkov nebude účtované spotrebovaná el.energia výťahu (cca 10% nákladov) ale budú im účtované náklady súvisiace s revíziami a odbornými prehliadkami, drobnými opravami, (cca 90 % nákladov). Tieto náklady sú potrebné na zabezpečenie spoločného zariadenia v činnosti. Stiahnuť celé stanovisko Stanovisko-v-vyuctovaniu-vytahovDownload

Stanovisko k odpajaniu sa od TUV a UK

Pri odpojení sa od spoločných rozvodov je vlastník povinný dodržať §14b), Zák.182/1993 Z.z. V zmysle §14b), Zák.182/1993 Z.z.§ 14b(1) Vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome prijímajú rozhodnutia nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov

Stanovisko Asociácie vlastníkov bytov k zvýšeniu fixnej zložky ceny tepla Bratislavskej teplárenskej, a. s.

Privítali sme, že sa nedávno k problémom spojených s navýšením cien elektriny, plynu a vody viac ako dva mesiace prakticky permanentne vyjadrovala celá plejáda politikov, odborníkov i laikov. Avšak na žiadnej tlačovke, televíznej debate či stĺpcoch novín

ZSSK Cargo aktuálne!!!

Kolegyne a kolegovia, včera vydal na sociálnej sieti svoje stanovisko k situácii v ZSSK Cargo jediný akcionár minister dopravy Andrej Doležal. Následne sme dostali

ZSSK Cargo Tlačové vyhlásenie ministra Andreja Doležala