SLADKÁ VÁŠEŇ

Čokoláda, v podobe tabuliek zabalených do staniolu ako ju poznáme dnes, nie je známa dlho. Pôvodný nápoj starých Aztékov bol horký, nepríjemnej chuti a pridávali sa do neho chilli papričky. Nápoj z kakaových bôbov, ktorému sa pripisovali aj afrodiziakálne účinky bol veľmi populárny medzi aztéckou šľachtou na dvore panovníka Montezumu II. Tam sa s ním aj prvýkrát stretol španielsky conquistador Hernando Cortés. Potom ako ho dobyvatelia doviezli na španielsky dvor, nápoj postupne získaval svojich prívržencov aj v Európe. Španieli pôvodne zamýšľali vytvoriť originálnu chuť mezoamerického čokoládového nápoja pridaním podobných korenín ale tento návyk sa vytratil do konca 18. storočia. Zopár zaujímavostí o čokoláde: vedecký názov stromu z ktorého sa zberajú kakaové bôby „theobroma cacao“ znamená pokrm bohov čokoláda obsahuje až 600 aromatických zlúčenín zatiaľ čo červené víno ich obsahuje „iba“ 200 aztécky panovník Montezuma II. údajne vypil denne až 50 šálok kakaového nápoja v skutočnosti sa čokoláda po 90% svojej histórie konzumovala v tekutom a nie v tuhom stave slovo čokoláda pochádza z aztéckeho „xocoatl“, ktoré znamená: horký, korenistý nápoj vyrobený z kakaových bôbov vojaci počas americkej občianskej vojny občas dostávali plat vo forme čokolády film „Charlie a továreň na čokoládu“ sa niekde nazýva aj „Willy Wonka a továreň na čokoládu“, je to vlastne reklama nového produktu spoločnosti Quaker Oats, ktorá celý film financovala čokoládový priemysel má ročný obrat okolo 110 miliárd dolárov prvú čokoládovú tyčinku vynašiel v roku 1847 Joseph Fry A na záver recept na „nápoj bohov“: 1 šálka mlieka 2 PL kvalitného holandského kakaa ¼ KL mletej škorice na špičku noža muškátového oriešku štipka kajenskej papriky ¼ KL vanilkového extraktu 1 PL vody ½ PL medu Vymiešajte kakao, škoricu, muškátový oriešok, papriku, extrakt a vodu na hladkú pastu. Zohrejte mlieko (nevarte!) a prilejte za stáleho miešania k paste. Podľa chuti môžete pridať med. Článek SLADKÁ VÁŠEŇ se nejdříve objevil na Aspx.

  • Web: Aspx
  • Aktualizované: 11.3.2023
prejsť na článok

Zelenina v babičkinej záhrade

Hrášok je guľatý, šošovička hladká, petržlen je strapatý a mrkvička sladká.

prejsť na článok

Osviežujúca ľadová káva na leto a sladká karamelová wafla

Horúce dni sú už tu a tak je aj čas na kávu, trošku inak. Ľadová káva je super kombinácia osvieženia ale aj malého prebratia, vďaka kofeínu. Okrem toho je to veľmi jednoduché a rýchle takže si ju stihnete pripraviť aj ráno. No ak sa rozhodnete dať si ju p

prejsť na článok

Zberateľská vášeň

Seminárna práca a jej vyhotovenie je obľúbeným spôsobom učiteľov ako otráviť študentov a vzhľadom na to, že väčšina výtvorov musí byť odovzdaná v papierovej aj elektronickej podobe, tak je to aj dobrý spôsob ako získať materiál s vyhotovenú problematikou

prejsť na článok

Med ako sladká ingrediencia do domácej kozmetiky

Med to nie je len pochúťka na chlieb, do múčnikov, či sladidlo do čaju a kávy, ale aj zázrak domácej kozmetiky? Neveríte? Vyskúšajte! :)

prejsť na článok

Datle - sladká energia

Ďatle sú pre nás zväčša len vianočnou záležitosťou. V sušenej podobe sa objavujú takmer na každom sviatočnom stole. Ich účinky sú však pre verejnosť aj naďalej neznáme. Ako to teda s nimi v skutočnosti je? Oplatí sa nám ich kupovať aspoň na sviatky?

prejsť na článok