Príčiny nadmerného potenia a ako sa s ním vysporiadať

Pot je prirodzený a prospešný. Vyplavujú sa tým z tela škodliviny a organizmus sa ochladzuje. Avšak keď sa človek potí neustále, dokonca aj v noci, môže to signalizovať vážnejšie zdravotné komplikácie. Kedy hovoríme o nadmernom potení a prečo vzniká? V článku vám prezradíme účinné spôsoby, ako sa dá nadmerné potenie kontrolovať. Zaberá použitie antiperspirantu a zmena stravovacích návykov. Nadmerné potenie Hyperhidróza (hydrodermia) je abnormálne nadmerné potenie. Ide o chronické ochorenie, ktoré vzniká v dôsledku poruchy funkcie autonómneho nervového systému. Prejaviť sa môže na dlaniach, slabinách, chodidlách, v podpazuší, vo vlasoch a na tvári. Hyperhidrózu poznáme primárnu (začína v detstve a je dedičná) a sekundárnu (objavuje sa aj v dospelosti a je prejavom iného ochorenia). Nadmerné potenie môže byť generalizované, teda vyskytuje sa na rôznych častiach tela, alebo fokálne (vyskytuje sa v oblastiach s veľkou koncentráciou potných žliaz). Príčiny nadmerného potenia Častou príčinou nadmerného potenia u zdravých ľudí býva konzumácia korenených jedál a alkoholu, ako aj tehotenstvo, emočné vypätie aj lieky (napríklad morfín). S nočným potením sa stretávame pri horúčkach, triaške, zimnici, ale aj pri onkologických ochoreniach či počas menopauzy. Spôsoby, ako zabojovať proti nadmernému poteniu Spôsobov, ako zastaviť nadmerné potenie je niekoľko. Prvá voľba väčšiny ľudí sú dezodoranty, ktoré však telesný pach iba prekrývajú. Antiperspiranty s obsahom alumíniumhydroxychloridu sú vhodnejším riešením, keďže nadmerné potenie v oblasti podpazušia, dlaní a chodidiel aj liečia. Odporúča sa ich aplikovať každý večer pred spaním na umytú a nepodráždenú pokožku, a to aspoň jeden týždeň. Následne antiperspirant použite minimálne 2 alebo 3-krát do týždňa. Úspešný v boji proti poteniu je botulotoxín. Aplikuje sa ambulantne, pričom zákrok je mierne bolestivý. Účinky botulotoxínu sa prejavia postupne približne do dvoch týždňov a vydržia cca pol roka. Dostupné sú aj podpazušné vložky, ktoré efektívne absorbujú pot a chránia oblečenie, čím zabraňujú vzniku škvŕn. Možnosťou, ako zastaviť nadmerné potenie, je aj celková liečba. Spočívať môže v podávaní tzv. anticholinergických látok, respektíve sa môžete rozhodnúť pre chirurgické odstránenie potných žliaz v podpazuší. Vykonáva sa tiež laserová deštrukcia potných žliaz a podkožná liposukcia podpazušných potných žliaz. V neposlednom rade proti nadmernému poteniu zaberá zmena stravovacích návykov – vyhýbajte sa slaným, koreneným a mastným jedlám a pite s rozumom, ideálne len čistú vodu. The post Príčiny nadmerného potenia a ako sa s ním vysporiadať appeared first on eČasenka.sk.

prejsť na článok

Efektívne odstránenie nadmerného potenia - Zákrok vykonáva doktorka

Cena: 229 €Efektívne odstránenie nadmerného potenia - Zákrok vykonáva doktorka

prejsť na článok

Redukcia nadmerného potenia až o 90 % aplikáciou účinnej látky do 15 minút.

Cena: 199 €Redukcia nadmerného potenia až o 90 % aplikáciou účinnej látky do 15 minút.

prejsť na článok

Povedzte stop poteniu hlavu

Väčšina ľudí berie potenie za samozrejmosť, keďže je súčasťou našej fyzickej aktivity, aktuálneho stavu, či teplého počasia vonku. Pre niektorých je však potenie doslova a do písmena problém, s ktorým musia žiť denno-denne, bez ohľadu na počasie, či iné o

prejsť na článok

Spotená tvár vás môže oberať o plnohodnotný život. Aj s týmto problémom môžete skoncovať!

Nadmerné potenie sa môže prejaviť v rôznych formách. Potenie tváre je jednou z nich. Zatiaľ čo je normálne, že sa spotíme pri fyzickej aktivite, či vysokej teplote, vďaka čomu svoje telo ochladzujeme, niektorí majú problém s potením na tvári denno-denne.

prejsť na článok

Ako vysporiadať časť zabraného pozemku? — Trend.sk

Ako vysporiadať časť zabraného pozemku? — Trend.sk The post Ako vysporiadať časť zabraného pozemku? — Trend.sk first appeared on Ing. Ján Rusinko - GEODET.

prejsť na článok