Pravda o chudnutí: Beh vs. Chôdza

Pocit eufórie po dlhom a namáhavom behu, keď nám po čele steká pot a všetka energia je z tela preč, poznáme veľmi dobre. Keď sa však chceme zbaviť pár kíl, beh nie je jedinou alternatívou. Spaľovanie kalórií totiž nie je všetko. Beh a ďalšie druhy kardia umožňujú spaľovanie kalórií zo svalov a tuku, čo vedie k celkovému poklesu objemu svalovej hmoty. Ak však chceme zhodiť pár kíl, svaly sú pre nás potrebné. Svaly sú totiž metabolicky aktívna hmota, ktorá umožňuje spáliť väčšie množstvo kalórií. Na druhej strane, chôdza dáva telu na výber, ktorý druh kalórií bude spaľovať. Napriek tomu, že pri behu spaľujeme kalórie aj zo svalov, je oproti chôdzi tvarovanie svalov oveľa rýchlejším procesom. Behanie taktiež zvyšuje chuť do jedla. Tento fenomén spôsobuje steroidný hormón kortizol (hydrokortizón), ktorý telo pri behu produkuje. Kortizol má za následok zvýšenie chuti do jedla, pretože sa telo snaží nahradiť kalórie, ktoré spálilo. Takže nakoniec sa do tela dostane ešte viac kalórií, ako sme pôvodne pri behu spotrebovali. Toto samozrejme platí pre tých, ktorí svoje stravovacie návyky a príjem kalórií nemajú pod kontrolou. Preto je veľmi dôležité individuálne zvážiť, ktorý druh chudnutia je pre vás vhodnejší. Pri chôdzi je hladina kortizolu nižšia, čo umožňuje lepšiu reguláciu príjmu kalórií. Zároveň sa v tele zvýši citlivosť na inzulín, vďaka čomu dokážeme spáliť viac kalórií aj pri iných cvikoch. Preto je chôdza vhodnejšia pre tých, ktorí nemajú v láske diéty a nechcú dodržiavať striktný režim príjmu kalórií. Taktiež treba brať do úvahy skutočnosť, že beh má negatívny vplyv aj na kĺby – najmä kolená. Výrazne môže pomôcť správna bežecká obuv. Ak sa však bojíte infarktu, elasticitu žíl a tepien zvýšite behom oveľa efektívnejšie. Chôdza je osvedčenou alternatívou behu, samozrejme v kombinácii s tou správnou stravou a zdravým životným štýlom. Okrem chudnutia a ozdravného účinku na kardiovaskulárny systém pomáhajú obe alternatívy pohybu bojovať aj so stresom a zlepšujú celkovú imunitu. Tak čo, rozhodli ste sa pre beh alebo chôdzu? The post Pravda o chudnutí: Beh vs. Chôdza appeared first on Aktiwi.sk.

prejsť na článok

Pravda v burčiaku

- Nielen vo víne je pravda, ale aj v kalnom burčiaku. - To je pravda, Ivan, ale ak ju dlhšiu dobu hľadáš v tom burčiaku, tak sa radšej pripútaj!

prejsť na článok

Nie je to pravda

Manžel: - Podvádzaš ma, ty šľapka! Manželka: - To nie je pravda! Manžel: - S taxikárom! Manželka: - Tak to už vôbec nie je pravda!

prejsť na článok

Padol do suda

- Je to pravda, že sused včera spadol do suda s vínom? - Je to pravda. - A neutopil sa? - Nie, iba dvakrát vyliezol von, aby si niečo zahryzol.

prejsť na článok

Žijeme na stromoch

Stojí Slovák v New Yorku na autobusovej zastávke. Tu sa mu prihovorí nejaký černoch: - A ty si odkiaľ? - Zo Slovenska , odpovedá našinec. - Zo Slovenska? Je to pravda, že vy tam ešte stále žijete na stromoch? - Svätá pravda! A na tom najvyššom strom

prejsť na článok

Ešte nie je profesor

- Pán profesor, je to pravda, že bijete svoju ženu? - To nie je pravda! Ešte nie som profesor!

prejsť na článok