POTULKY KÁVOVÝM DUBLIN-OM

8. Apríl 2012 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk) Pri malom výlete do Dublinu, som mal možnosť navštíviť všetky trendové kaviarne, ktoré začínajú udávať novú vlnu kávovej kultúry v Írsku. Po vzore Londýna, aj Dublin začína prepadať kaviarenskému šialenstvu. Nemyslím tým, že doteraz sa v Írsku káva nepila, ale naozaj ste mali problém nájst kvalitné espresso. Všetko to začalo pred pár rokmi v jednom prívese s názvom Coffeeangel, kde vznikla nová éra. Bol to prvý pokus začať ponúkať dobre pripravené espesso. Bol to prvý krok, kde vyrastli novodobé írske legendy napr. v podaní Colina Harmona. Jeho príbeh je naozaj zaujimavý (výsledky na WBC baristov hovoria o všetkom, ale chcem sa zamerať hlavne na Dublin a prácu). Všetko to začalo doslova v predsieni budovy Twisted Pepper, s jedným kávovarom a mlynčekom a mravenčiou prácou presvedčiť ľudí, zákazníkov prečo sa tento fokus uskutočnuje. Podľa slov Colina začiatky boli nenormálne tažké, 2 až 8 káv denne, človeka núti rozmýšlať, či sa vydal správnou cestou. Presvedčenie bolo silnejšie a tak sa dostavil výsledok. Dnes tu má kaviaren 3FE (Third Floor Espresso),  jedno z najsilnejších mien v Dubline. Čím Vás okúzli, očarí? Interier to nebude, je to nenormálne priateľská, príjemná atmosféra, kde túto aulu dopĺňajú vynikajúci baristi z krajiny, včetne Slovenky (aktuálneho víťaza Slovak barista championship 2011) MONIKY PALOVEJ. Po určitej dobe sa Colin rozhodol otvoriť aj svoje druhé 3FE, na opačnej strane centra, v lokalite, kde bol presvedčený, že aj tam bude všetko fungovať. Urobil a dobre funguje. Je naozaj veľmi zaujímavé, ako veci v Írsku a teda v západnom svete fungujú. Keď je niekde podávana kvalita, ľudia si ju nájdu, vyhľadajú, túžia po tom, aby ich obsluhovali aby im poradili ti najlepší z najlepších, pretože u koho iného by mali hladať radu na výber správnej kávy, aeropressu alebo haria? O mojom tvrdení svedčia aj ďalšie príklady. Dovolím si tvrdiť, že Colin je írskym zakladateľom novej vlny. Nastal nejaký ošiaľ a baristi si začali otvárať svoje kaviarne. Chceli kávu, ktorú používa Colin, chceli rady od neho pretože je profesional v tom, čo robí. Nepanovala závisť, len vzájomna pomoc, pomoc spoločnému obchodu a pod. Ďalším výborným príkladom je kaviareň na prvom poschodí budovy Curver st. ROASTED BROWN. Musíte byť Dublinčan alebo mať niekoho známeho aby Vám ukázal toto miesto, pretože je naozaj tažké ho nájsť, neďaleko časti Temple bar. Na moje prekvapenie, kaviareň bola plná, osobne mi učarovali severanské designy (myslim, že je to skandinavian style), technický priestor, ktorý však pôsobi vždy veľmi teplo s domáckou atmosférou. Pred necelým mesiacom vznikla ďalšia speciality coffee BROTHERS HUBBARD, maličký príjemný priestor, kde ku kvalitnej káve dostanete aj domácky upečené cookies a pod. neskutočnej chute. Základný princíp fungovania tejto kaviarne postavili na kvalite a osobnom prístupe k zákaznikom, kde servis je doplnený brazílskym mágom Bruno Ferrer Silva, ktorý Vám zaručí absolútnu kvalitu produktov a jej prípravu. Musím samozrejme dodať, že v Írsku nájdete veľké percento milých a priateľských ľudí (teraz hlavne narážam na klientelu). SKVELÉ.  Presun do ďalšej výbornej kaviarne CUP, opäť moderný design, čistá línia, podnik plný ľudí s božskými sandwiches. Pár krát som sa tu zastavil, vždy bolo plno a VŽDY BOL PERSONÁL ÚSTRETOVÝ A MILÝ, naozaj očarujúce. Vidieť, že prácu, ktorú vykonávajú, berú ako radosť ako poslanie ako svoj štýl, pretože v Írsku začína byť BARISTA  zamestaním. Nemôžem ešte nespomenúť kaviareň BRICKALLEY, kde ponúkaju fairtrade  kávu. Podnik bol dosť dirty, ale káva bola naozaj veľmi dobre pripravená. Vždy som vyskúšal espresso a potom som sa poprípade zaoberal aj alternatívnou metódou, kde v týchto nových kaviarňach je to samozrejmosť a zákazníci to naozaj aj skúšajú resp. sa vracajú na svoju obľúbenú metódu prípravy, či je to už Chemex, Aeropress alebo Hario popr. Kalita . ZÁVER? Nie tu záver nie je, iba osobné rozčarovanie a hlavne nad tým, že ľudia naozaj vedia oceniť kvalitu, aj keď je niekedy prístup do kaviarne zložitejší, že sa oplatí vyšlapať alebo sa odviesť výťahom napr. na 1.poschodie, že ten “cup of coffee” za to naozaj stojí. Netvrdím, že lokácia nie je dôležitá, je, ale predsa a podľa mojich skúseností kvalita v Írsku dokáže prekonať vlastnú pohodlnosť. POĎAKOVANIEVeľká vďaka Monika Pálová, Bruno Ferrer Silva, Colin Harmon a všetkým baristom za jedinečnú exkurziu a zážitok, ktorý by bez ich “pomoci” nebol možný. #monikapalova #brunosilva #colinharmon #3fe #kaviarnevirsku #kvalitnakava #espresso #husbandbrothers #cupofcoffee

prejsť na článok

POTULKY KÁVOVÝM AMSTERDAM-OM

17. Február 2014 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk) Po mesiaci opäť na cestách. Teraz som sa zatúlal do Amsterdamu. Mal som svoje dôvody, hlavne teda kávové. Sprievodcu mi robil  môj priateľ Merijn, takže o kaviarne 3-tej vlny a

prejsť na článok

POTULKY KÁVOVÝM NEW YORK-OM

3. Jún 2014 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk) Naše cesty nás zaviedli za veľkú mláku, kde som sa so zájmom tešil do pár podnikov, ktoré som mal vytipované a dohodnuté nejaké tie stretnutia. Tešil som sa hlavne z dôvodu konfront

prejsť na článok

POTULKY KÁVOVÝM STOCKHOLM-OM

7. Január 2014 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk) Dlho som sa chystal a nakoniec to predsa vyšlo. Vycestovať do krajiny, kde je káva rituál, potešenie, všedný život. Švédsko a konkrétne Štokholm bola moja cieľová destinácia. Odle

prejsť na článok

Brazília, krajina aj výberových káv! 

Začiatok pestovania kávovníkov v  Brazílii sa datuje od roku 1727. Avšak do roku 1991 bol v Brazílii vývoz kávy kontrolovaný brazílskym kávovým inštitútom (IBC). Farmári nemohli vyvážať priamo a  ich úroda bola zmiešaná a  vyvezená spolu s  kávou iných ko

prejsť na článok

Dovolenka na Kréte

Cieľom našej dovolenky bol tentokrát najjužnejšie položený Grécky ostrov Kréta, ktorý má dĺžku až 275km. Ubytovaní sme boli v Knossos Royal Vilage 7 km od mesta Heraklion a neďaleko mesta Hersonissos   v nádhernom resorte plnom zelene a romantických záku

prejsť na článok