Opatrovateľská starostlivosť o pacientov vo vegetatívnom stave

Výživa Nutričná podpora u pacientov vo VS je úvodne možná len cestou parenterálnou formou. Samotná výživa musí byť z hľadiska obsahu látok komplexná a zahrňovať široké spektrum pre život nevyhnutných minerálov, proteínov, cukrov a tukov v adekvátnom pomere k telesnej hmotnosti, veku, fyziologickému stavu. Pre zjednodušenie môžeme enterálnu výživu, v podstate len v tekutej forme, rozdeliť do štyroch základných skupín. V rámci prvej sú kuchynsky pripravené nutričné výživy ako polievky a bujóny. Táto strava by mala byť podávaná výhradne do žalúdka. Do druhej skupiny patrí výživa polymérne vytvorená farmaceutickým priemyslom s možnosťou podávania do žalúdka, duodena aj jejuna, chuťovo a čuchovo upravená a eventuálne použitá aj k perorálnemu príjmu. Tretiu skupinu reprezentuje výživa oligomérna, ktorá je v podstate bezzbytková, vyžadujúca len minimálne trávenie. Poslednou skupinou sú špeciálne výživy (problematiku tejto podskupiny pre jej rozsiahlosť nebudem zatiaľ bližšie rozoberať). K enterálnej výžive sa pristupuje čo najskôr, len čo to zdravotný stav pacienta umožní. Gastrostómia je indikovaná, pokiaľ nie je možné podávať nutričnú podporu cestou perorálnou (teda klasicky ústami). Prevencia a ošetrovanie dekubitov Dekubity si vyžadujú zvýšenú pozornosť, predstavujú vždy rizikovú komplikáciu už aj tak ťažkého stavu pacienta vo VS. Ich následné ošetrovanie je zdĺhavé a náročné ako pre pacienta tak aj pre samotného ošetrovateľa/príbuzných. Základnou a najúčinnejšou prevenciou proti vzniku dekubitov predstavuje polohovanie! Systematicky s časovým zreteľom realizované zmeny polohy, redukujú nevhodné pôsobenie tlaku na jednotlivé časti tela. Z časového hľadiska sa intervaly medzi zmenami polohy riadia podľa okamžitého stavu s rozmedzím od 1/2 do 4 h. Z rozvojom starostlivosti o pacientov nielen vo VS došlo k rozšíreniu používania rôznych na to špecializovaných typov matracov a lôžok. Suché a hygienicky upravené lôžko je predpokladom k úspešnej prevencii dekubitov. Všeobecne platí, že s rehabilitáciou ako neoddeliteľnou súčasťou je nutné začať čo najskôr po zabezpečení vitálnych funkcií! Obe tieto pravidlá by mali byť absolútnou prioritou anbsp;ošetrovateľ (aka príbuzní) by to mal mať stále na zreteli ako najúčinnejšie metódy na zabránenie vzniku dekubitov! Rehabilitácia ako taká sa snaží podporovať návrat hybnosti a sebestačnosť. Metódy a intenzita rehabilitácie je individualizovaná potrebám toho ktorého pacienta. V dnešnej dobe je veľmi výhodné toto realizovať cestou ADOS, po odporučení neurológom alebo lekárom FRO. The post Opatrovateľská starostlivosť o pacientov vo vegetatívnom stave appeared first on Bdelá kóma.

prejsť na článok

Je náročná práca opatrovateľa na Slovensku na hrane zákona?

Opatrovateľská starostlivosť je v súčasnosti nevyhnutnou súčasťou spoločnosti. Prejavuje sa najmä pri starších občanoch, ktorí potrebujú špeciálnu starostlivosť a podporu, aby mohli viesť dôstojný a kvalitný život. V mnohých prípadoch sa však o svojich na

prejsť na článok

Zvládneme to doma alebo nie?

Túto otázku si kladie mnoho dospelých, ktorých rodičia seniori, sa o seba v starobe nedokážu sami postarať. Oba spôsoby starostlivosti domáca starostlivosť, ale aj starostlivosť v zariadení, so sebou prinášajú výhody i nevýhody.  Odborníci na starostliv

prejsť na článok

Upozornenie pre pacientov podozrivých na Covid-19

Upozornenie pre pacientov podozrivých na COVID-19!!! Pacienti podozriví na COVID-19 nemôžu byť ošetrení ambulantne v našom zariadení. Takíto pacienti musia byť ošetrení vo Fakultnej Nemocnici s Poliklinikou Prešov, kde sú na to epidemiologicky vybavení. P

prejsť na článok

Zdravotná starostlivosť pre deti z Ukrajiny

Ambulancia Meda Dva Zdravotná starostlivosť pre deti z Ukrajiny V našich ambulanciách poskytujeme zdravotnú starostlivosť deťom z Ukrajiny do 19 rokov. Kontaktujte nás vopred emailom alebo telefonicky. email: [email protected] telefón: 034/66

prejsť na článok

Starostlivosť o vínnu révu v záhrade

Keď sa leto skončilo, väčšina ľudí bola smutná, len vinári sa radovali. Konečne totiž nastal čas, keď mohli zbierať plody svojej namáhavej celoletnej práce. Lahodné. voňavé víno totiž vznikne len vtedy, ak je vínna réva v dobrom stave. Ako sa teda o vínnu

prejsť na článok