Nové prístupy k liečbe vysokého cholesterolu a aterosklerózy

Cholesterol je pre fungovanie organizmu nevyhnutný, ako dobre vieme. Nevieme sa ho zbaviť úplne, ak by v tele chýbal, telo by sa dostalo do hormonálnej nerovnováhy, nefungovala by regenerácia, vstrebávanie niektorých vitamínov a tiež by to malo nepriaznivý vplyv na fungovanie mozgu. Problémom sa cholesterol stáva, ak je ho príliš veľa, avšak ani v tomto prípade nedokáže číslo hladiny cholesterolu podať komplexnú informáciu o vašom zdravotnom stave. Hladina celkového cholesterolu nie je dôvodom pre liečbu cholesterolu. Čo je dôležité sledovať pri cholesterole okrem hodnoty? Optimálna hladina cholesterolu by nemala byť vyššia ako 5,2mmol/l. Do 6,2mmol/l sa považuje hladina cholesterolu za zvýšenú, vyššie hodnoty sú už podľa lekárov rizikové. Cholesterol obsahuje dve základné zložky – LDL, známy ako “zlý cholesterol” a HDL cholesterol, označovaný ako dobrý cholesterol. Rozdelenie na dobrý a zlý cholesterol sa podľa najnovších výskumov ukazuje ako veľmi zjednodušujúce. Nie je totiž dôležitá len celková hodnota cholesterolu a jeho rozdelenie na HDL a LDL. Dôležitý je tiež obsah lipoproteínových tried. Tie sa delia na aterogénne a neaterogénne. Práve tieto aterogénne lipoproteíny je to, čo v konečnom dôsledku spôsobuje poškodenie ciev, ich upchávanie a teda aj náchylnosť jedinca na nebezpečné kardiovaskulárne ochorenia. Viac o hodnotách cholesterolu >> Cholesterol neprijímame v strave! Iba malá časť cholesterolu, ktorý naše telo obsahuje je prijímaná zo stravy, väčšina je vyrábaná samotným telom. Preto v boji proti vysokému cholesterolu nepomôže zmena stravy za “nízkotučnú”, to je mýtus. Až v 80-85% cholesterolu sa tvorí v pečeni vďaka cukru, len zvyšných 10-15% sa tvorí z mastnej, tučnej stravy a tuku. To je zrejme dôvod, prečo u mnohých pacientov nedošlo ani po rokoch užívania liekov na zníženie cholesterolu k tomu, aby sa im cholesterol menej usádzal v cievach. Dokonca väčšina ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami má hladiny cholesterolu normálne! Kde je teda problém? Problémom je vysoký príjem sacharidov a potravín s vysokým glykemickým indexom v strave. Ich konzumáciou stúpa hladina inzulínu. Ak je takéto stravovanie dlhodobé, dochádza k neustálemu vylučovaniu vysokých hladín inzulínu a postupne aj k inzulínovej rezistentnosti. Vysoká hladina inzulínu núti pečeň, aby premieňala cukor na tuky, zrýchľovala produkciu triglyceridov a vedie aj k zvyšovaniu LDL cholesterolu. Tiež vplýva na tvorbu voľných radikálov, ktoré oxidujú LDL cholesterol. Ak je hladina cukru v krvi dlhodobo zvýšená, spôsobuje to zápal ciev. Imunitná odpoveď organizmu na tento zápal je poslanie bielych krviniek na tieto miesta. Biele krvinky však okrem liečby zápalu chytajú oxidovaný LDL cholesterol, vťahujú ho na steny ciev a tak vzniká na stenách ciev tukový plát, ktorý znižuje priechodnosť ciev. Preto nie je cieľom len znížiť celkovú hladinu cholesterolu, ale ak chceme zabrániť srdcovo-cievnym ochoreniam, treba sa tiež zamerať na zvýšenie HDL cholesterolu, ktoré naopak majú schopnosť “zbierať” cholesterol z ciev a dopravovať ho späť do pečene. Liekmi na zníženie cholesterolu si nezvýšime hladinu dobrého HDL cholesterolu, lieky túto schopnosť nemajú. Odpoveďou je prírodná pomoc pri liečbe vysokého cholesterolu. Ako teda zvýšiť hladiny dobrého HDL cholesterolu? Jednoduchá odpoveď: konzumáciou kvalitných a zdravých tukov. Do stravy dospelého človeka musíme dostať oveľa viac potravín s obsahom omega-3 mastných kyselín orechy, ryby, avokádo, kokosový olej, olivový olej, rybí tuk, semená (slnečnicové, konopné, ľanové, tekvicové…) Zapojenie týchto zložiek potravy je základom ak chcete váš problém s vysokým cholesterolom riešiť prírodnou cestou, bez toho, aby ste boli doživotne odkázaní na lieky. Pozrime sa bližšie na olivový olej Už dávno je známe, že ľudia v oblasti Stredomoria netrpia tak často kardiovaskulárnymi ochoreniami a tiež majú nižšie hladiny cholesterolu. (zdroj) Vedcov začalo zaujímať prečo je to tak. Odpoveďou je mediteránska strava, ktorej hlavnými zložkami sú čerstvá zelenina, ryby, ovocie a veľa olivového oleja, ktorý tvorí doplnok takmer každého jedla. Olivový olej obsahuje polyfenol zvaný Hydroxytyrosol. Ten je silným antioxidantom s významnými protizápalovými účinkami a tiež preventívnymi účinkami proti rakovine. Dokonca pôsobí ako prevencia proti metabolickému syndrómu, ktorý sa ukazuje ako čoraz viac rozšírený medzi ľuďmi nad 50 rokov. Je to choroba modernej doby, ktorá smeruje často k infarktu, mozgovým príhodám a hlavne k diabetu druhého typu a ateroskleróze. Pravidelná každodenná konzumácia olivového oleja podporuje tiež vylúčovanie voľných radikálov. Jeho najvýznamnejšou vlastnosťou v súvislosti s cholesterolom je to, že konzumácia olivového oleja znižuje LDL cholesterol a je jedným z najúčinnejších dostupných prostriedkov na zvýšenie HDL cholesterolu. V skutočnosti je teda možno odpoveď na strašiaka v podobe vysokého cholesterolu veľmi jednoduchá – pohyb – zbavenie sa nadváhy, čerstvá zelenina, dostatok orechov a lyžica olivového oleja denne. Aby ste dosiahli optimálne hodnoty látok obsiahnutých v oliovovom oleji, museli by ste denne skonzumovať 4dcl kvalitného panenského olivového oleja. Táto denná dávka je obsiahnutá v produkte Masticha Vena. Produkt Masticha Vena v dennej dávke obsahuje aj optimálnu dávku resveratrolu, extraktu z červeného hrozna a ďalších prírodných extraktov. Chcem znížiť cholesterol bez vedľajších účinkov Zdroje pre vypracovanie článku: Extra Virgin Olive Oil Reduced Polyunsaturated Fatty Acid and Cholesterol Oxidation in Rodent Liver: Is This Accounted for Hydroxytyrosol-Fatty Acid Conjugation?  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27588434 Mediterranean diet and multiple health outcomes: an umbrella review of meta-analyses of observational studies and randomised trials.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28488692 T. Kašpar: Krutá hra o tvé zdraví The post Nové prístupy k liečbe vysokého cholesterolu a aterosklerózy appeared first on Ako na cholesterol.

prejsť na článok

Pre život dôležité informácie

Dalším klamným závěrem je otázka cholesterolu. Cholesterol je jedním z nejdůležitějších prvků pro přežití lidského těla. Když začne tělo produkovat více cholesterolu, má k tomu důvod. Tímto důvodem rozhodně není blokovat srdeční tepny. Hladinu cholesterol

prejsť na článok

Mikroprúdy v liečbe dekubitov

Mikroprúdy v liečbe dekubitov od Aleksander Jędrzejowski -08.12.2016 Článok predstavuje pôsobenie mikrouprúdov a metodiku vykonávanie výkonu pri liečbe dekubitov.

prejsť na článok

Hodnoty cholesterolu v krvi

Cholesterol je tuková látka, ktorá zohráva v ľudskom organizme dôležitú úlohu ako stavebná zložka bunkových membrán. Avšak, vysoké hodnoty cholesterolu v krvi vedia napáchať aj veľké škody. Najväčším strašiakom je usádzanie nadbytočného cholesterolu v cie

prejsť na článok

Lieky na cholesterol toto by ste mali vedieť

Témou aké brať lieky na vysoký cholesterol, a či vôbec brať lieky na cholesterol sa dnes zaoberá pomerne veľké množstvo ľudí. Môže za to niekoľko jednoduchých faktov. Prvým je sprísňovanie medicínskych noriem “vytvárajúcich” čoraz viac pacientov s vysokým

prejsť na článok

Cholesterol diéta

Cholesterolová diéta je spôsob, akým sa dá znížiť príjem cholesterolu z potravy do organizmu. Zväčša sa odporúča ľuďom s vyššími hladinami cholesterolu. V dnešnom článku sa dozviete bežne odporúčané informácie o diétických opatreniach pri problémoch so zv

prejsť na článok