Nemusíme predsa vážiť tonu

Mamina – Som tehotná Tehotenstvo nemusí byť synonymom rapídneho prírastku na hmotnosti. Obraz ženy s rastúcim bruškom, ktorá do seba bez rozmýšľania hádže množstvo kalorických jedál a okolie jej ešte tlieska, je vari už minulosťou. Aspoň pre väčšinu budúcich mamičiek. Každá chce ostať peknou a príťažlivou aj po pôrode a zbavovať sa 20 kilogramov nadváhy je veľká fuška. Tak prečo radšej nepredvídať? Základom správneho stravovania v období gravidity nie je kvantita, ale kvalita. Aj keď žena vtedy konzumuje za dvoch, neznamená to, že má prijať dvojnásobný objem potravy. Mala by sícevšak zvýšiť množstvo prijatých kalórií o 300 až 400, no dôležité je strážiť si zostavu jedál a zabezpečiť prítomnosť všetkých látok dôležitých pre vývoj dieťaťa. Čo všetko by nemalo v zozname potravín nastávajúcej mamičky chýbať? Bielkoviny - mlieko, jogurty, syry, tvaroh, vajcia, ryby, chudé mäso, strukoviny, orechy, semienka Uhľohydráty – strukoviny, tmavý chlieb Škrob – ryža, ovsené vločky, cestoviny, zemiaky, kukurica Cukor – ale jedine v podobe kvalitnej čokolády alebo medu Tuk – olivový, repkový olej, rastlinné tuky, rybí tuk Kyseliny listová (bráni tvorbe rázštepu chrbtice) – šošovica, petržlen, brokolica, hlávkový šalát, špenát, orechy, vajcia, mlieko Vitamín A (znižuje riziko rastových porúch plodu a problémov so zrakom) – vaječný žĺtok, ovocie, zelenina, hlavne mrkva, mliečne výrobky Vitamíny skupiny B (vplyv na rozvoj nervového systému a látkovú premenu) – ryby, strukoviny, mäso, mlieko, celozrnné obilniny Vitamín C (budovanie imunitného systému) – ovocie a zelenina Vitamín D (látková premena vápnika a rast kostí) – tuky a pobyt na slnku, stačí pol hodina Vápnik (stavba kostí) – mlieko, jogurty Železo (tvorba červených krviniek v kostnej dreni a vývoj vnútorných orgánov) – sardinky, sušené marhule, strukoviny, listová zelenina, tofu Magnézium (stavba kostí, nedostatok vedie ojedinele aj k potratu) – zelenina, orechy Zinok (nízka hladina môže spôsobiť vývojové anomálie plodu) – mäso, ryby, strukoviny, vajcia, syry Jód (absencia minerálu ovplyvňuje negatívne vývoj mozgu a štítnej žľazy dieťaťa) – pitná voda, obohatená soľ, morské ryby Vylúčiť naopak treba údeniny konzervované výrobky tatársky biftek, grilované mäso, neprepečený steak a iné jedlá z polosurového mäsa, lebo hrozí infekcia toxoplazmózou omáčky a smotanové prívarky či majonézové šaláty, z ktorých sa priberá Poznámka: Ovocie a hlavne zeleninu treba konzumovať denne aj pre zabezpečenie dobrej funkcie tráviaceho systému a čriev, aby sa organizmus zbavoval toxických látok. Dôležitý je z rovnakých dôvodov aj dobrý pitný režim v podobe minerálnych vôd, bylinkových a ovocných čajov a štiav z ovocia a zeleniny rozriedených vodou. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Prečo starneme a ako nemusíme?

Prečo starneme a ako spomalíme tento proces? Pochopením ... čítať viac The post Prečo starneme a ako nemusíme? first appeared on ionmagazin.

prejsť na článok

Oficiálne váženie na turnaj Falcon Cup 2023

Váženie bude v našej telocvični od 16:30 do 17:00 hod. Nezabudnite si preukaz totožnosti, alebo kartičku poistenca. Na váženie si doneste ľahké športové oblečenie, nie je možné vážiť sa v spodnom prádle!!!

prejsť na článok

Ako naučiť dieťa šetriť?

Deti pozerajú po najmodernejších technológiách a najviac trendy vecí. Každý rok chcú niečo nové a to čo vyšlo minulú sezónu je pre nich už veľmi staré. Nechcú nosiť veci po staršom bratovi či sestre, pretože ani ich spolužiaci to tak nerobia. Deti sú zvyk

prejsť na článok

Huby v záhrade

Na huby už nemusíme chodiť iba do lesa. Môžme si ich pestovať aj na záhrade. Prof. Ivan Hričovský vám poradí ako na to.

prejsť na článok

Biorevitalizácia RRS HA Long Lasting

RRS HA Long Lasting predstavuje novú generáciu injekčného produktu na báze zosieťovanej kyseliny hyalurónovej, zabezpečujúceho biorevitalizáciu a remodeláciu tkanív vo viacerých vrstvách so zachovaním prirodzeného vzhľadu. Kombinácia kyseliny hyalurónovej

prejsť na článok