Najlepšie domáce pekárne na chlieb a bagety

9x hodnotené Milujete na raňajky čerstvé pečivo, ale nechce sa vám chodiť ráno do obchodu? Preferujete domáce pečivo, ale nemáte čas ho každé ráno piecť? V tomto prípade je pre vás ideálnym riešením domáca pekáreň, ktorá vám okrem upečenia vášho obľúbeného pečiva pomôže napríklad s vymiesením cesta, varením džemu či dokonca aj so zaváraním. Pred kúpou pekárne by ste však mali vedieť, že bochník chleba má iný tvar než ten z obchodu a závisí od tvaru nádoby, v ktorej sa pečie. Väčšinou býva obdĺžnikového či štvorcového tvaru. Okrem toho, si upečenie chleba bude vyžadovať aj nejaký ten váš čas. Napriek tomu, že pekáreň cesto vymiesi, nechá vykysnúť a upečie chlebík, tak suroviny do nej musíte navážiť vy. Posledným dôležitým upozornením je, že kôrka na chlebe z domácej pekárne nie je taká chrumkavá na akú ste zvyknutý z obchodu. Väčšina modelov vám síce umožňuje nastaviť prepečenosť kôrky, ale tá býva len z vrchnej strany, nakoľko spodok a boky sa dotýkajú nádoby a kôrka na nich býva jemnejšia. Najpredávanejšie domáce pekárne ProduktHodnotenieDetailTefal Bread of the World 5/5 Zobrazi produkt SENCOR SBR 0770WH 5/5 Zobrazi produkt Tefal Pain Plaisir 5/5 Zobrazi produkt Concept PC5510 5/5 Zobrazi produkt SENCOR SBR 1040WH 5/5 Zobrazi produkt V prípade ak ste sa rozhodli, že si domácu pekáreň kúpite alebo ak ešte stále váhate či si ju máte zaobstarať, tak sme pre vás pripravili zopár dôležitých typov, ktoré vám môžu pomôcť pri vašom rozhodovaní. Aká veľkosť pekárne je pre vás najvhodnejšia? V prvom rade si musíte zvážiť, kam pekáreň umiestnite. Bude stáť na kuchynskej linke? Vložíte ju do poličky? Netreba zabúdať, že pekáreň je spotrebič väčších rozmerov (30 – 40 cm) s hmotnosťou 5 – 10 kg, takže neustále ju prenášať nebude príliš jednoduché. Taktiež je potrebné vziať do úvahy aj spôsob ovládania a otváranie dvierok, aby ste mali dostatok priestoru na prípravu a manipuláciu s pekárňou. Vo fáze pečenia pekárne dosahujú vysoké teploty, preto by mala byť pekáreň umiestnená na bezpečné miesto. Veľkosť nádoby na pečenie závisí od počtu členov vo vašej domácnosti a od funkcií, ktoré od pekárne požadujete. Kapacita nádoby na pečenie sa udáva v gramoch a pohybuje sa v rozmedzí od 400 g do 1 800 g. Ak plánujete len pečenie chleba, tak odporúčaná kapacita nádoby je vyjadrená v nasledujúcej tabuľke. Počet členov domácnostiOdporúčaná kapacita nádoby na pečenie1 člen 600 g2-3 členovia600 – 900 g4 členoviaod 1 000 g5 a viac členovOd 1 500 g Vyššie uvedená kapacita nádoby je len orientačná a berie do úvahy len pečenie jedného bochníka na daný počet členov domácnosti. Neznamená to, že danú kapacitu pekárne musíte využívať na maximum. Pekáreň vám umožňuje zvoliť si veľkosť bochníka podľa aktuálnych potrieb domácnosti ( 500g, 700g, 1 000g a pod.) Dokonca si môžete vybrať model pekárne s vyberateľnou priehradkou, ktorá umožňuje pečenie až dvoch bochníkov súčasne. V prípade ak okrem pečenia chleba chcete využívať pekáreň aj napríklad na varenie džemu alebo zaváranie, mali by ste siahnuť po modeli s väčšou kapacitou nádoby. Z akého materiálu by mala byť vyrobená nádoba na pečenie? Veľmi dôležitým parametrom je aj materiál, z ktorého je vyrobená nádoba na pečenie. V súčasnosti si môžete zvoliť z troch variantov: Teflón – cesto sa naň neprilepí, dobre sa čistí, ale pri nevhodnej manipulácii sa ľahko poškriabe. Tento typ pekární patrí k najlacnejším modelom. Nerez – má veľmi dlhú životnosť a vysokú odolnosť. Nevýhodou je, že sa naň môže cesto ľahšie prilepiť a horšie sa vyklápa z nádoby. Keramika – má výborné termoizolačné vlastnosti a je odolnejšia voči poškriabaniu, môže sa však ľahko prasknúť, čím sa znehodnotí celá pekáreň. Okrem nádoby na pečenie sa zamerajte aj na materiál celej pekárne. Lacnejšie plastové modely bývajú hlučnejšie, môžu sa ľahko poškodiť a sú náročnejšie na údržbu. Drahšie nerezové domáce pekárne sú odolnejšie a nie sú tak náročné na údržbu ako plastové pekárne. Odporúčané domáce pekárne už od € už od € už od € už od € už od € už od € už od € už od € už od € už od € Aký vplyv má počet hnetacích hákov na chlieb? Domáce pekárne majú buď jeden alebo dva hnetacie háky. Pekárne s menšou kapacitou majú len jeden hnetací hák a väčšie pekárne bývajú vybavené dvoma hákmi na hnetenie cesta. Počet hnetacích hákov, ktorými domáca pekáreň disponuje má vplyv na konzistenciu a chuť pečiva. Väčší počet hákov cesto dôkladnejšie a lepšie premiesia, lepšie kysne a je nadýchanejšie. Ak vám záleží na vzhľade výsledného chleba, siahnite po modeli so sklopnými hákmi. Obyčajné hnetacie háky zostávajú v ceste aj počas pečenia a preto po dopečení zostávajú v chlebe diery. Veľmi praktické sú aj hnetacie háky, ktoré je možné odmontovať čo značne uľahčuje údržbu. FAQ – najčastejšie otázky a odpovede Aká je spotreba domácej pekárne? Spotreba elektrickej energie je pri domácich pekárňach nízka, dokonca nižšia ako pri klasickej rúre na pečenie a závisí od teploty a typu programu.  Priemerná spotreba sa pohybuje v rozmedzí od  0,3 – 0,5 kWh.  Príkon sa pohybuje v rozmedzí 400 – 900 W, pričom platí, že čím máte pekáreň výkonnejšiu, tým sa chlieb rýchlejšie upečie.  Pekárne však nepracujú po celý čas na plný výkon, ten dosahujú len pri samotnom pečení. Počas miesenia cesta a kysnutia je spotreba veľmi nízka. Aká je ideálna hlučnosť ak chcem tichú pekáreň? V prípade ak radi pečiete chlieb v noci alebo ráno, kým všetci spia aby ich ihneď po zobudení čakalo na stole čerstvé pečivo, mali by ste brať do úvahy aj hlučnosť domácej pekárne. Priemerné hodnoty hluku sa pohybujú na úrovni 50 – 60 dB, pričom modeli s hlučnosťou pod 40 dB sa považujú za tiché. Aké funkcie a programy ponúkajú moderné domáce pekárne? Niektoré domáce pekárne sú určené len na pečenie chleba a bývajú vybavené 10 až 12 programami. Drahšie pekárne ponúkajú okrem základných programov aj množstvo prídavných programov, ktoré vám prácu v kuchyni zásadne uľahčia. V prípade ak plánujete využívať pekáreň len na pečenie chleba, vystačí vám model so základným programovým vybavením. Pri výbere nie je potrebné zohľadňovať počet programov ale skôr ich rozmanitosť a použiteľnosť. Medzi typy programov, ktoré domáce pekárne ponúkajú patria: Základný program na pečenie chleba, pri ktorom si môžete vybrať veľkosť bochníka Iné druhy chleba – napríklad toastový chlieb, ktorý sa vyznačuje tenkou kôrkou a jemným stredom alebo sladký chlieb zo sladkého cesta Stupeň prepečenia kôrky – stredná, svetlá alebo tmavá kôrka, aká vám bude najlepšie vyhovovať Pečenie iných druhov pečiva ako napríklad bagiet Marmeláda – program na varenie marmelády alebo džemu z ovocia Jogurt – program na prípravu domáceho jogurtu Bezlepkový program – program na pečenie bezlepkového chleba Miesenie cesta – i už cesto na pizzu alebo cesto na koláče Vlastné nastavenie / Samostatné pečenie – niektoré pekárne umožňujú pečenie podľa vlastných nastavení alebo pečenie cesta podľa vlastného receptu. Kedy vám predvolené programy nevyhovujú Medzi funkcie, ktoré by ste mali pri výbere pekárne zohľadniť patria: Funkcia odloženého štartu – môžete si večer nastaviť požadovaný čas a ráno sa tak môžete tešiť z čerstvého chlebíka, strop odloženia začiatku prípravy je väčšinou 13 hodín Displej – najvyspelejšie modely sú dotykovým vybavené displejom, na ktorom môžete sledovať zostávajúci čas pečenia, nastavenú teplotu, program a pod. Na starších modeloch slúžia na ovládanie tlačidlá či kolieska Vnútorné osvetlenie – ponúkne vám lepší prehľad o stave pečenia Nočný režim – tichý režim na pečenie počas noci Dávkovač surovín – v priebehu prípravy pridáva nastaviteľný dávkovač do cesta potrebné ingrediencie Funkcia udržiavania teploty – po dopečení chleba dokáže udržať chlebík teplý až do 60 minút Pamäť – po výpadku prúdu pokračuje v pečení a dokončí zvolený program Zvukový signál – oznámi koniec programu Overené obchody, v ktorých nájdete domáce pekárne Zobrazi ponuku Zobrazi ponuku Zobrazi ponuku Zobrazi ponuku Zobrazi ponuku Zobrazi ponuku

prejsť na článok

Ako najlepšie skladovať chlebík?

Dbajte na teplotu a vlhkosť prostredia. Studené prostredie ovplyvňuje proces starnutia, jednoducho povedané pečivo rýchlo vyschne. Príliš vysoká vlhkosť prostredia spôsobí rýchle zmäknutie kôrky. Toto sa vám stane pokiaľ necháte pečivo v plastovom vrecku.

prejsť na článok

Tip šefkuchára #2: Tatarák z lososa

Ingrediencie na 4 porcie 400 g filety z lososa 1-2 šalotky 2 PL olivový olej 50g kapari soľ, mleté biele korenie kôpor Postup Z lososa podľa potreby stiahnite kožu, vyberte väčšie kosti a mäso nakrájajte na maličké kocky. Postupne primiešavajte nadrobno

prejsť na článok

Pýtate sa nás kto je váš dodávateľ múky ?

Vážení zákazníci Šenkvickej pekárne framipek®. Viacerí z vás nám píšete a dopytujete sa informácie ohľadom medializovaných správ, ktoré sa týkali spoločnosti, v ktorej zablokovali 1500 ton ukrajinskej pšenice resp. múky s prekročeným množstvom pesticídov.

prejsť na článok

Francúzska kuchyňa, ako ju nepoznáte. Objavte luxusný streetfood z parížskych ulíc

Francúzska kuchyňa, ako ju nepoznáte. Objavte luxusný streetfood z parížskych ulíc Colette Francúzsko je preslávené svojou famóznou kuchyňou a mnohými kulinárskymi špecialitami. Avšak nie sú to len luxusné reštaurácie, kde si môžete vychutnať tie

prejsť na článok

Domáce odvlhčovače vzduchu

Veľa ľudí sa v domácnostiach stretáva s množstvom problémov. Jedným z nich je problém s nadmernou vlhkosťou v obytných priestoroch, ktorá je spôsobená vysokým vekom nehnuteľnosti alebo zlým odvetrávaním. Množstvo ľudí odvlhčovače vzduchu nepoužíva, pretož

prejsť na článok