Mačka a jej plodné dni

Mačky- samice, dospievajú pohlavne približne okolo šiesteho mesiaca. Nie je však ničím neobvyklým, ak je to i neskôr. Väčšina samíc dostane svoju prvú ruju najneskôr v deviatom mesiaci. Výnimkou sú túlavé mačky. Tie môžu otehotnieť pokojne aj v treťom, či štvrtom mesiaci. Pokojne aj celý rok Hormonálny cyklus mačiek, ktoré žijú prevažne vonku sa riadi hlavne ročným obdobím a svetlom. Na to, aby u nich mohlo k ruji vôbec dôjsť, musí byť počas dňa aspoň štrnásť hodín svetlo. Vo všeobecnosti sa mačky nehárajú počas extrémnych mínusových teplôt a naopak v lete, pri vysokých horúčavách. Ak ich však chováme v byte, ruja môže prebiehať pokojne aj počas celého roka, s malými pauzami. Ruja trvá sedem až pätnásť dní. Tento časový údaj je však skôr orientačný. U niektorých jedincov nie je ničím neobvyklým, ak pretrváva napríklad iba tri dni, alebo naopak tri týždne vkuse. Dajú o sebe nahlas vedieť Ruju spoznáte veľmi jednoducho. U sučiek sa prejavuje hlavne krvavým výtokom, ale na ich správaní nevidíme až tak výrazné zmeny. Mačky to majú presne naopak. Fyzické prejavy, teda spomínaný výtok, sa u nich neobjavuje. Za to však na svoje plodné dni dokážu upozorniť iným spôsobom, a to správaním, ktoré môžu neskúsení majitelia pokladať pokojne aj za vážnu chorobu. Najčastejšie prejavy ruje: Mačka stále pochoduje sem a tam. Môžeme na nej badať nervozitu. Na jednom mieste neposedí a nepoleží dlhšie ako pár minút. Obtiera sa o všetky predmety, zvieratá, alebo ľudí v okolí. Nehovoríme o klasickom mačacom obtieraní. Mačka sa ide doslova zblázniť. Vydáva hlasné zvuky, ktoré nám môžu pripomínať hrdličku. Pri tom ako pochoduje po priestore, nahlas mňauká. Tieto zvuky niekedy znejú tak, akoby mačka rozprávala. Keď ju pohladkáte, zvalí sa na chrbát a začne sa prevracať zo strany na stranu. Ak ju pohladíte po chrbte, zdvihne chvost a začne vystavovať zadok. Článek Mačka a jej plodné dni se nejdříve objevil na Adriena.

  • Web: Adriena
  • Aktualizované: 6.3.2024
prejsť na článok

Článok v časopise Pes a Mačka: Moja cesta felinoterapie

Ďakujeme pani Csókovej z časopisu Pes a mačka za oslovenie. Verím, že sa čitateľom bude článok o felinoterapii páčiť. Tu si môžete prečítať jeho plné znenie: FELINOTERAPIA_Pes a mačka.pdf (592805)

prejsť na článok

Chov mačky s inými zvieratami v jednej domácnosti

Milovníkov zvierat často zaujíma, aké druhy domácich zvierat môžu spolu chovať v jednej domácnosti. Jednotná odpoveď ale neexistuje- každé zvieratko je iné. Zatiaľ čo niektorá mačička neznesie žiadneho spolubývajúceho z ríše zvierat, iná zase miluje spolo

prejsť na článok

Momentálne nemáme mačiatka.

Mačiatka by sme chceli mať v septembri, uvidíme ako to príroda zariadi:) Mačka: Harrieta Hanny de lal Papa Lulu,...

prejsť na článok

Vrh „B“

Vrh „B“ bol prekvapením aj pre nás. Náš jedináčik Benjamínko. Malé klbko šťastia a najväčší maznák pod slnkom. Svoj nový domov našiel v Drienove. Benjamín The post Vrh „B“ appeared first on Bengálska mačka.

prejsť na článok

Vrh „F“

Félix a Fluffy Of Hearts. Félix Fluffy The post Vrh „F“ appeared first on Bengálska mačka.

prejsť na článok