Lavaš Zdravý chlieb

Lavaš (armén. Լավաշ), niekedy tiež arménsky lavaš, je nekysnutý chlieb. Ide o tradičný pokrm arménskej kuchyne, základ mnohých jedál. Rozhodli sme sa Vám predstaviť pár našich výmyslov s lavašom z jednej Košickej pekárne. Ahojte Pred časom sa nám ozval istý Michal. Vyrušil nás v najlepšom čase keď sme vymýšľali, čo nové by sme mali ochutnať, pripraviť, vymyslieť. Vraj má pre nás zdravšiu alternatívu chleba Arménsky chlieb Lavaš. Slovo dalo slovo, s Michalom sme sa dali do reči a on nám chlebíky aj poslal. Prešli dlhú cestu až z Košíc k nám do Bratislavy, a my sme sa už s nimi popasovali. Najskôr by sme mali predstaviť, čo Lavaš vlastne je. Lavaš (armén. Լավաշ), niekedy tiež arménsky lavaš, je nekysnutý chlieb. Ide o tradičný pokrm arménskej kuchyne, základ mnohých jedál. Je populárny aj vo východnom Stredomorí, v Iráne a na Kaukaze. V Arménsku už mnoho storočí po jesennom zbere obilia pečú lavaš na stenách rozpálenej hlinenej pece, ktorá sa nazýva tandúr (arménsky tonir), a ktorá je zapustená do zeme. Placky upečené vo veľkom množstve potom udržujú v suchu a pred konzumáciou zvlhčia vodou. Lavaš sa vyrába z pšeničnej múky a vody, niekedy sa pridáva soľ či olej. Je podobný indickému chlebu čapátí, lavaš je však väčší a tenší. Vďaka svojej pružnosti umožňuje zabaliť mäso, maslo, zemiaky, vajcia, strúhaný syr s čerstvú zeleninu, alebo aj sladké potraviny. Komisia UNESCO roku 2014 zapísala lavaš na zoznam majstrovských diel ústneho a nehmotného dedičstva ľudstva. Takže. Lavaš prišiel. Klasický pšeničný, špenátový, a špaldový. Nevedeli sme čo od tohto chleba čakať, a boli sme veľmi milo prekvapení. Je jemný, chutný, vhodný snáď na akúkoľvek úpravu od sladkého po slané pokrmy, či už na studenú alebo teplú kuchyňu, ako hlavné jedlo, príloha, či základ raňajok. Skúsili sme teda vytvoriť dačo zaujímavé. Ako prvú sme urobili Pizzu na lavaši Ingrediencie: pšeničný lavaš paradajkový základ na pizzu pesto medvedí cesnak kuracia šunka tvrdý syr ementaler kapia olivový olej na potretie okrajov Postup bol jednoduchý. Rozložili sme si lavaš a na polovicu sme natreli paradajkový základ. Preložili sme lavaš na polovicu a znova natreli pestom z medvedím cesnakom. Navrstvili sme šunku, syr a kápiu nakrájanú na menšie pásiky. Na záver sme dali piecť na cca 200°C asi na 15 minút. Ďalší bol dezertík Lavašová rolka s vanilkovým krémom a kiwi. Ingrediencie: špaldový lavaš veľký krémový biely jogurt karamelový cukor Dr.Oetker kiwi Postup Jogurt si vymiešame s karamelovým cukrom a necháme chvíľku rozpustiť (len na čas kým si očistíme kiwi). Očistíme si kiwi, a nakrájame ich na plátky. Rozložíme si lavaš a natrieme jogurtovou zmesou. Porozkladáme kiwi a opatrne zrolujeme. Nakrájame a podávame ihneď. Ja som urobila chybu, a podarilo sa mi rolku pomerne dosť potrhať takže PRO TIP dajte si radšej dve vrstvy lavašu je menšia šanca, že ho jogurt rozmočí, a bude sa vám ľahšie rolovať. Desiata či raňajky Rolka s omeletou u mňa jednoznačný víťaz. Ingrediencie : lavaš vajíčka mlieko smotanová nátierka kuracia šunka plátkový syr Leerdamer kapia korenie a soľ Základom je vajíčková omeleta rozmiešala som si štyri veľké vajíčka s troškou mlieka, soľou a korením a urobila omeletu na masle. Rozložila som si lavaš, natrela ho smotanovou nátierkou, poukladala šunku, syr, kapiu a následne aj vajíčkovú omeletu. Zrolovala som chlebík a nakrájala na menšie kúsky. Chute sme si doplnili ďalšou zeleninou a zdravé pomerne rýchle raňajky na doma či do práce boli hotové Lososové jednohubky. U nás boli večerou, ale boli by dobrým pohostením pre návštevu, alternatívou desiaty do práce alebo raňajkami. Ja som použila dva odlišné typy nátierky, čo možno nie každému vyhovuje, tu je potrebné experimentovať. Ingrediencie: špenátový lavaš smotanová nátierka Lučina nadýchaná orechová údený losos Postup ako pri ostatných rolkách Rozložiť lavaš, polovicu natrieť prvou nátierkou, preložiť. Natrieť druhou nátierkou, navrstviť lososa a zrolovať rozdiel je v tom že je nakrájaný na asi 1-2 cm kúsky. Pokiaľ človek príde na to ako ich úhľadne nakrájať príde až ku koncu rolky  nabudúce mi to snáď vyjde lepšie Takto dopadlo naše skúšanie. Myslím, že hovorím za oboch, že Lavaš je úžasný, kreatívny, dá sa z neho vymyslieť nespočetné množstvo zaujímavých a zdravých jedál. V prípade záujmu majú aj e-shop tu. Michalovi a celému ich kolektívu do Košickej pekárne Lavaš veľmi pekne ďakujeme a čoskoro sa ozveme s objednávkou The post Lavaš Zdravý chlieb appeared first on Nufi.sk - Foodblog, jedlo, recepty, cestovanie.

prejsť na článok

CHLIEB ROTI

CHLIEB ROTI Chlieb Roti známi aj ako Chapati je okrúhly, ploský chlieb pôvodom z indického subkontinentu. Pripravuje sa z celozrnnej pšeničnej múky, tradične známej aj ako múka Atta. Jeho charakteristikou je, že je to nekvasený chlieb, kde hlavné ingredie

prejsť na článok

CHLIEB NAAN

CHLIEB NAAN Tento tradičný chlieb ako je dnes známi, pochádza zo strednej Ázie a indického subkontinentu. Pojem Naan v Indii  pomenováva konkrétny, plochý no hrubý chlieb. Kdežto v ostatných častiach Ázie je Naan všeobecný výraz pre chlieb. Typický recept

prejsť na článok

Zdravý diétny chlieb bez múky a kvásku

Zdravý chlieb pripravený doma, ktorý môžete konzumovať aj v diéte. Jednoduchý recept na domáci rýchly chlieb bez starostí z priberania, môžete si ho pripraviť kedykoľvek. Na prípravu je potrebné minimálne množstvo ingrediencií a aj s prípravou ho môžete m

prejsť na článok

16. október - svetový deň chleba

Lahodná vôňa, výborná chuť, chrumkavá kôra. Viete čo máme na mysli? Áno, je to chlieb. Práve dnešný deň je medzinárodným dňom chleba. Chlieb vždy hral a aj hrá dôležitú úlohu v našom živote. U mnohých z nás je chlieb každodennou súčasťou.

prejsť na článok

Upečte si s nami chlieb i pečivo

Chlieb v obchode už nie je to, čo to bývalo? Rožky vám pripadajú gumené? Žemličky sú akési tvrdé, ani čerstvé ani staré? Upečte si s nami poctivý domáci chlieb aj pečivo. Nie je to zložité, ani nepotrebujete špeciálnu výbavu, stačí trošku zručnosti, zopár

prejsť na článok