KVÁSKOVÝ CHLIEB

Ja robím chlebové cesto od oka a po upečení pár chlebov to určite dokážete aj vy. Pomer múky a vody sa môže vždy líšiť, takže najdôležitejšie je pochopiť hustotu cesta a ostatné je už jednoduché. Pri tomto recepte som použil hladkú bielu pšeničnú a tmavú ražnú múku, vždy používam aj bielu hladkú múku, lebo chlieb je z nej podľa mňa najchutnejší, ale namiešam vždy aj trochu „zdravej“ múky- ražnej alebo špaldovej, vždy hladkej. POTREBUJEŠ - 900g múka: pšeničná a ražná hladká asi 60/40 - 400 ml. teplej vody - 5 polievkových lyžíc kvásku (po rozkvase) - 2 pl morskej soli - trocha ol. oleja na vymazanie POSTUP Vo veľkej mise zmiešam múku, vodu a kvások. Začnem miešať lyžicou, neskôr pomúčenými rukami. Cesto prehodím na pomúčenú dosku a pomúčenými rukami hnetiem aspoň 5 minút...potrebujeme hladké a hodvábne cesto ktoré sa nelepí alebo lepí iba trochu. Misu vymažem ol. olejom a nechám v nej cesto kysnúť minimálne 5 hodín na teplom mieste (izbová teplota), kde nie je prievan, ideálne celú noc. Múkou vysypem ošatku /košík na pečenie chleba/, cesto posolím asi dvoma hrsťami soli, niekedy pridám aj rascu, semienka, orechy, olej alebo varený zemiak. Poriadne ešte raz premiesim, aby som vytlačil z cesta vzduch a premiestnim ho do ošatky, prikryjem (utierkou) a nechám kysnúť ešte aspoň 1,5 hodiny. Potom rozohrejem trúbu a plech na 220 stupňov. Ideálne je dať do rúry malú misku s vodou aby sa vytvorilo trochu pary pre lepšiu a chrumkavejšiu kôrku. Vyklopím chlieb na horúci plech a pečiem na 220 stupňov, 50 minút. Po upečení a vybratí z rúry, chlieb nechám vychladnúť na mriežke aspoň 20 minút. Dúfam že sa vám podarí, je to jedna z najlepších veci, ktoré sa môžete naučiť a aj keď to nepôjde hneď dokonalo od začiatku, nevzdávajte sa a skúšajte ďalej. Stoji to za to, tak ako to robili naši predkovia celý život, chlieb nás každodenný daj nám dnes.. V našich receptoch nie sú použité žiadne platené reklamné produkty. V prípade, že sa vám páči čo robíme, alebo nás chcete podporiť, môžete tak kúpou oblečenia našej "udržateľnej" značky LASKAMiER. Ďakujeme. https://laskamiershop.sk Značky, ktoré sú viditelné sú tam preto, že ich používame a sme spokojní s ich kvalitou.

prejsť na článok

TOPINKY SO ŠAMPIÓNMI A MEDVEDÍM CESNAKOM

Ďalší recept tentokrát niečo jednoduché a rýchle ideálne na večeru alebo ľahký obed: Opäť som použil medvedí cesnak keďže ten akurát rastie v lesoch a prijemná prechádzka nikomu neublíži. POTREBUJEŠ - kváskový alebo iný chlieb - olivový olej - soľ a mle

prejsť na článok

Chlieb ako symbol úcty, prežitia aj štedrosti.

16.10. je od roku 2002 Medzinárodným dňom chleba s cieľom pozdvihnúť povedomie verejnosti o výživových a zdraviu prospešných stránkach tejto základnej potraviny, zároveň upozorniť na celý proces výroby, od zasiatia obilia cez prácu pekára až po nákup samo

prejsť na článok

Náhrada kakaa

V predajniach racionálnej výživy predávajú pod názvom karob, karobový prášok alebo svätojánsky chlieb mleté sušené struky rohovníka obyčajného. Dajú sa použiť ako zdravá náhrada kakaa. Sú to plody subtropického stromu, ktorý pochádza pravdepodobne zo Sýri

prejsť na článok

Ako upiecť chleba v klasickej rúre?

V dnešnom článku vám predstavíme, ako upiecť chleba v klasickej rúre. Pri pečení domáceho chleba je rozhodujúci výber správnych ingrediencií. Jednoduchý recept na chlieb zvyčajne vyžaduje múku, droždie, soľ, cukor a vodu. Odporúča sa používať silnú chlebo

prejsť na článok

Reštaurácie na Horehroní

Aj keď máte v apartmáne k dispozícii vybavenú kuchynku a môžete si uvariť vlastné jedlo, určite uvítate aj možnosť aby navaril niekto za Vás. V okolí vieme našim hosťom odporučiť niekoľko možností na chutné ale aj lacné stravovanie: 1. Koliba u starej mat

prejsť na článok