Keď zázvor škodí

Zdravie a krása – Keď lieči príroda Občas aj zázračný prírodný liek sa môže dostať do polohy, keď prestane liečiť a začne ubližovať. Pre organizmus môže byť za istých okolností nebezpečný i zázvor. O zázvore či ďumbieri sa zvyknú spievať ódy. A zaslúžene. Táto rastlina je účinným bojovníkom proti chrípke i prechladnutiu a posilňuje imunitu. Pomáha tiež zlepšovať stav srdcovocievneho systému, pretože znižuje hladinu cholesterolu a chráni tak vnútorné steny ciev. Je dobrou prevenciou rakoviny hrubého čreva, podporuje trávenie, odstraňuje nadúvanie a pomáha pri črevných ťažkostiach a brušných kŕčoch. Navyše zrýchľuje metabolizmus, preto by ho mali piť ako čaj všetci, ktorí sa snažia zbaviť pár nadbytočných kilogramov. Zmierňuje reumatické bolesti a potláča cestovnú nevoľnosť - kinetózu spojenú so závratmi a dávením. Môžeme si variť čaje zo sušeného koreňa zázvoru alebo ho nakrájaný na kúsky žuvať čerstvý. Dodržujme dennú dávku Problémom je, keď sa prekročí hranica dennej porcie. Ako vždy, keď to s niečím preženieme. Ak si doprajeme v priebehu dňa viac ako 4 gramy ďumbiera, tak sa môžeme predávkovať, čím riskujeme zdravotné ťažkosti. Typické príznaky sú... ... krútenie hlavy ... pocit nevoľnosti ... vracanie ... črevné problémy ... búšenie srdca ... zriedka pálenie záhy či alergická dermatitída Na zázvor by mali zabudnúť Táto bylina zvykne narúšať spánok, preto by sme ho nemali konzumovať tesne pre spánkom. A kto by nemal zázvorový čaj vôbec popíjať alebo len v objeme maximálne do 1 gramu? tehotné a ženy pre riziko vyvolania kontrakcií, hoci v malom množstve im zázvor pomáha zmierňovať príznaky rannej nevoľnosti, a tiež dojčiace mamičky deti do 2 rokov vôbec a do 6 rokov len v obmedzenom množstve pacienti trpiaci na žlčníkové kamene, s ochoreniami obličiek, s Crohnovou chorobou a s cukrovkou ľudia s vysokým krvným tlakom, ktorým môže pri náhlom znížení prísť nevoľno redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Zázvor proti nachladnutiu? Správna voľba!

Nachladnutie, nádcha a zimnica? Väčšine z nás napadne ako prvá pomoc zázvor. A robíme dobre. Zázvor – oficiálne pomenovaný ďumbier lekársky nás dokáže zbaviť chorôb, pomôcť tráveniu alebo nahradiť sladkú maškrtu. Prečítajte si viac :)

prejsť na článok

Zdravý zázvor

Zázvor používame ako prírodný liek. Na naše zdravie má veľa pozitívnych účinkov.

prejsť na článok

Doktor Zázvor (alias Ďumbier lekársky)

Zázvor, nazývaný aj ďumbier, sa už po tisíce rokov využíva v ázijskej kuchyni, ale aj v liečiteľstve. Do Európy a Afriky sa rozšíril už v období antiky ako vzácne korenie s mimoriadne silnými liečivými a regeneračnými účinkami.

prejsť na článok

Ako si doma ľahko vypestovať zázvor

Prichádza jeseň, obdobie chrípky a nachladnutia, pri ktorom je dobré mať doma vždy kúsok zázvoru v zásobe. Aby ste naň v obchode nemuseli stále myslieť, prezradíme vám, ako si zázvor ľahko vypestovať doma. Potom už pre vás nebude problém urobiť si z neho

prejsť na článok

Medovkovo zázvorový čaj

Medovkovo-zázvorový čaj je vynikajúcim povzbudením a hrejivým balzamom v studené zimné dni. Zázvor alebo ďumbier lekársky je už od nepamäti liečivým zázrakom. Dokáže fantasticky zohriať žalúdok a tým zlepšiť trávenie. Posilňuje imunitný systém ako ingredi

prejsť na článok