Kde umiestniť svoju izbovu rastlinu aby sa jej darilo?

Izbové rastliny neodmysliteľne patria do mnohých interiérov. Sú nielen priamym prepojením s prírodou, ale pre mnohých pestovateľov aj členmi domácnosti. Vyťažiť maximum Teplejšie či chladnejšie prostredie, prebytok alebo nedostatok vody. Aj toto sú niektoré z faktorov, ktoré rastlinám skracujú život. Jeden z primárnych kľúčov k úspechu pestovania je aj správne umiestnenie izbovej rastliny. Všetky potrebujú slnečné svetlo, avšak každá iné množstvo. Nesprávne miesto pre rastlinu preto môže mať za následok jej úhyn, čo nikto nechce. Niektorým izbovým rastlinám sa darí pri vyššej dávke slnečného žiarenia. Iné potrebujú väčšinu času čiastočný alebo úplný tieň. Rastliny však nevyžadujú priame slnečné svetlo počas celého dňa. Mohlo by im spáliť listy či dokonca korene. Podľa svetových strán Väčšina rastlín je spokojná s oknom orientovaným na východ. Vďaka tomu doobeda dostanú dostatok slnečného žiarenia a poobede môžu oddychovať v tieni. Umiestnenie na západ alebo juh je vhodné napríklad pre kaktusy či antúrie. Severné časti interiérov pre mnohé rastliny nie sú vhodné, no existujú aj výnimky. Príkladom sú odrody papradia či ľalie. Vo všeobecnosti platí, že rastlinám s veľkými, hustými, dužinatými listami sa dobre darí v tieni. Pri oknách orientovaných na západ alebo východ by rastlina, ktorá nie je schopná zniesť intenzívne svetlo, mala ostať mimo priameho slnečného žiarenia. Pomôcť môžu napríklad žalúzie alebo závesy. Pri neistote správneho umiestnenia rastliny pomôže malý prieskum. Ten odhalí, koľko svetla rastlina potrebuje, či má dosť vlahy alebo tepla. Väčšina izbových rastlín je spokojná s teplotou okolo 20 ° C, niektorým sa darí aj pri nižších či vyšších teplotách. Tepelné zdroje Pri umiestňovaní rastlín do blízkosti vyhrievaného zdroja, je na mieste opatrnosť. Väčšina z nich vytvára prostredie, ktoré je pre rastliny príliš suché. Ústredné kúrenie síce v zime vytvorí príjemnú teplotu pre človeka, no pre rastlinu navodí atmosféru podobnú púšti. Je dôležité sledovať aj varovné signály rastliny a zareagovať včas, napríklad presunutím rastliny na vhodnejšie miesto. A čo ty? Máš rastliny umiestnené na správnom mieste? Nezabudni si pozrieť aj inzeráty v našej zelenej inzercii. Príspevok Kde umiestniť svoju izbovu rastlinu aby sa jej darilo? je zobrazený ako prvý na IzbovéRastliny.sk.

prejsť na článok

Izbová teplota

- Sestrička, akú teplotu má pacient? - Normálnu, pán doktor. Izbovú. 18 stupňov.

prejsť na článok

vývoj cien bytov za mesiac apríl

V apríli sa celoslovenský pokles cien bytov nedostavil. Pre mňa osobne veľmi očakávaná štatistika vývoja cien bytov za mesiac apríl je tu. Realitná únia nám poskytla konkrétne čísla, ktoré ukazujú stagnáciu cien. Mesiac apríl koronakríza ešte nezasiahla a

prejsť na článok

Aloe vera v Bratislave

Ponúkam na predaj rastlinu aloe vera, je to stredne veľká rastlina. tel 0949620017

prejsť na článok

Rastlina aloe vera

Ponúkam na predaj rastlinu aloe vera, je to stredne veľká rastlina. tel 0949620017

prejsť na článok

Etiketa pri pití kávy v kaviarni

Dnes vám predstavím milovníka kávy pána Karla. Pánovi Karlovi sa kedysi darilo znepríjemňovať prácu personálu kaviarne. Pozrime sa na deväť vecí, ktoré pán Karl zvykol robiť, aby to spôsobil.

prejsť na článok