Karí korenie nepochádza z rastliny, stromu ani kríku

Pomenovanie veľmi obľúbeného karí korenia, vzniklo v skutočnosti omylom. Karí je totiž pomenovanie tamilského jedla. Ide o etnickú skupinu, ktorá obýva oblasti v južnej a severnej Indii. Tento pokrm sa pripravuje z rôznych druhov mäsa, rýb, alebo zeleniny. Tieto suroviny sú krájané na malé kúsky a podávané v hustej omáčke. Ako príloha sa používa ryža, alebo indický chlieb. Prirovnať, by sme ho mohli k nášmu ragú. V období koloniálnej nadvlády, však Briti začali ako Karí označovať korenie, ktoré sa na prípravu tohto pokrmu používa. Po tom, ako sa začalo dovážať aj do Európy, si už nikto nelámal hlavu nad pátraním po pravom názve, takže sa toto pomenovanie začalo používať oficiálne. V prírode ho nehľadajte Mnoho ľudí žije v omyle, že karí korenie pochádza priamo z rastliny, teda že sa jedná o konkrétnu surovinu. To však nie je pravda. V skutočnosti sa jedná o zmes niekoľkých korenín. Karí obsahuje kurkumu, koriander, čierne korenie, karadamón, rímsku rascu, cesnak, chilli, zázvor, muškátový oriešok, škoricu a senovku grécku. Spomínané chilli nie je súčasťou pôvodnej receptúry. Z neznámych dôvodov sa však do karí, od istej doby začal pridávať bežne. Konkrétne zloženie jednotlivých karí korení, však závisí najmä od jednotlivých výrobcov. Nenájdete ho ani v Indii Ak by ste sa vybrali na dovolenku do Indie, karí korenie by ste na pultoch predajní našli len ťažko. V podstate, by ste naňho nenarazili v celej juhovýchodnej Ázii. Na týchto miestach je totiž iba vyrábané a distribuované do celého sveta, predovšetkým do Európy. Práve tu, sa stalo toto korenie obzvlášť obľúbeným. Nájdeme ho aj v slovenských domácnostiach. Niektorí ľudia dokonca bez neho nevedia variť. Pridávajú ho totiž do všetkého, čo nedokážu inak ochutiť. To je jedna z výnimočných vlastností tohto korenia. Chutné a zdravé Vďaka tomu, že karí v sebe ukrýva množstvo iných korení, je veľmi prospešné pre zdravie. Obsahuje hlavne vitamíny zo skupín A, B, C, E a K, minerály ako vápnik, horčík, draslík a železo, ale taktiež omega- 3 a omega- 6 mastné kyseliny. Článek Karí korenie nepochádza z rastliny, stromu ani kríku se nejdříve objevil na Gagls.

  • Web: Gagls
  • Aktualizované: 10.8.2023
prejsť na článok

Karí korenie zlepšuje pamäť a imunitu

Karí korenie je zmes starostlivo zvolených mletých korenín, ktorá dodáva jedlu nezameniteľnú chuť a vôňu. Ďalším dôvodom k používaniu karí korenia pri príprave jedál je jeho pozitívny účinok na naše zdravie.

prejsť na článok

DAL CURRY ŠOŠOVICOVÉ KARÍ

DAL CURRY - ŠOŠOVICOVÉ KARÍ Výživné šošovicové DAL CURRY (Šošovicové Karí), jednoduché indické jedlo, ktoré je bohaté na bielkoviny, živiny a pomáha tráveniu. Taktiež poskytuje dokonalú výživu pre deti. K tomuto karí sa najlepšie hodí basmati ryža alebo c

prejsť na článok

Kurkuma – korenie života

Kurkuma (indický šafrán) je tradičné orientálne korenie vyrábané z podzemku rastliny menom Kurkumovník dlhý (Curcuma longa). Je bežnou súčasťou indického karí korenia, ktorému dodáva nádhernú zlatistožltú farbu. Kurkuma však nie je len potravinárska prísa

prejsť na článok

Čierne, zelené, červené a biele korenie: ako si vybrať?

Napriek tomu, že čierne korenie je najrozšírenejším a hádam najviac používaným druhom korenia na svete, nie je jediným. Na jednom vždyzelenom kríku s názvom piepor čierny sa zbierajú až štyri druhy korenia. Čierne, biele, zelené a červené korenie sa odliš

prejsť na článok

Červené verzus ružové korenie

Poznáte červené korenie? Omyl, to čo väčšinou nájdete na etiketách ako červené korenie je v skutočnosti brazílske ružové korenie. No existuje aj pravé červené korenie, čo sú sušené zrelé plody piepru čierneho. Rozdiel medzi nimi je vidno už na prvý pohľad

prejsť na článok