Je mak dobrým zdrojom vápnika?

Dávam tip na pozoruhodný aktuálny produkt, navyše so silnou tradíciou u nás, lokálny, ručne zbieraný mak z krásneho prostredia Strážovských vrchov, kvalitný mak zo Salašu Pružina. Pravidelne robia rozbory, ide o jeden z ,,najčistejších“ makov na Slovensku, čo sa týka obsahu kadmia. Kadmium má v modrom maku hodnotu 0,214 mg/kg a v bielom maku 0,183 mg/kg, /údaj z r. 2018/hodnota zodpovedajúca čistote prostredia v ktorom sa pestuje. Tomuto maku, bielemu aj modrému bolo udelené ocenenie Značky kvality SK GOLD. Zbiera sa poctivo ručne, čo zaručuje jeho sladkosť. Ja si ho vždy na jeseň objednávam, s víziou predvianočného experimentovania. A k tomuto oznamu ponúkam, výživný článok pre všetkých čo dbajú o svoje zdravie, vrátane makofilov a fanúšikov ,,makového domáceho mlieka“ Podotýkam nejde o platenú reklamu, mak som si kúpila cez e shop Salaš Pružina. Milovníci maku, koľko ho asi spotrebujete za rok? Myslím na potravinárske účely. Podľa štatistík najviac maku skonzumujú Poliaci, 400gr ročne a potom nasledujú s 300gr ročne na osobu, Rakúšania, Slováci, Maďari. Zdá sa Vám to málo? Nuž veru, tiež poznám osôbku, ktorá má spotrebu maku ročne niekoľko kíl. Pozor však aby sme si záľubou v makových dobrotách neprivodili zdravotné problémy. Mak, slnečnicové semienka, orechy totiž nie sú základné potraviny a ich preferencia sa dnes šírením rôznych dezinformácií v obsahovo chudobných článkoch/výrobcovia, plantbased fanatici, influenceri, atď/, teší veľkej popularite. Mak a múky z olejnín nahrádzajú klasickú pšeničnú múku, televízne hviezdy vsugerujú populácii na druhej strane obrazovky /hlavne diabetikom/, že koláče bez múky sú ,,svetové a najzdravšie“ práve tie s makom a orechmi bez gramu lepku. Mamičky vegánky alebo úzkostlivé mamičky inšpirované materskými fórami, zostavujú nevídané jedálničky pre svoje deťúrence, kde základnú potravinu, mlieko zo žľazy cicavca, rozumej kravské, ovčie, kozie a pod. zamenili za ,,výluh“ z olejnín, obilnín a nazývajú ho mliekom. Ak aj vy pripravujete výživné makové ,,mlieko“ z miomatu či inej bakelitovej rárohy pre svojho drobca, čítajte pár informácií o ťažkých kovoch v olejninách. Bohužiaľ mediálny bias spôsobil, že mnoho jedincov hľadá v maku kalcium a miesto toho nájde kadmium. Najväčšími producentmi maku sú v súčasnosti Turecko a Česká republika, a taktiež sú autormi množstva štúdií a publikácií o tejto komodite. Mak, sa pestuje aj na Slovensku, bohužiaľ vďaka enviromentálnej záťaži v prostredí, býva často kontaminovaný ťažkými kovmi, najmä kadmiom. Kadmium je veľmi nebezpečným, toxickým prvkom pre ľudský organizmus. Kadmium sa vyznačuje silným kumulatívnym účinkom v tele človeka a jeho obsah v živých organizmoch sa zvyšuje s diétou a vekom. Medzi faktory, ktoré určujú absorpciu a akumuláciu tohto xenobiotika, je potrebné zahrnúť dĺžku absorpcie, chemickú formu kovu, zloženie potravy, ako aj vek, pohlavie a zdravotný stav exponovaných osôb. Tento ťažký kov interferuje s základnými bioaktívnymi prvkami, ako je zinok, horčík, selén, vápnik a železo a tým mení ich homeostázu a tiež narúša ich biologické funkcie. Gastrointestinálna absorpcia kadmia je determinovaná obsahom týchto základných prvkov spolu s vitamínmi, polyfenolmi, antioxidantmi a inými aktívnymi biomolekulami. Zvýšený príjem niektorých bioelementov môže zabrániť absorpcii kadmia a jeho toxickým účinkom, zároveň nedostatok niektorých z týchto biologicky aktívnych látok môže zvýšiť gastrointestinálnu absorpciu a akumuláciu kadmia v tele. Toxicitu kadmia možno považovať za viacsmernú. Kadmiové ióny vykazujú vysokú afinitu k biologickým štruktúram obsahujúcim – SH skupiny /cysteín a glutatión GSH/, ako aj disulfidové –S – S– skupiny (cystín a redukovaný glutatión GS-SG), čo spôsobuje narušenie ich funkcií. Kadmium indukuje oxidačný stres a produkciu ROS /reaktívne kyslíkové druhy/, ktoré sú zvyčajne vyvážené enzymatickými /SOD, CAT, GPx/ a neenzymatickými /GSH, vitamín C, vitamín E/ antioxidačnými bariérami. Oxidačný stres vyvolaný xenobiotikami vedie k oxidácii a poškodeniu biologicky dôležitých makromolekúl, ako sú proteíny, DNA, lipidy a fosfolipidy bunkovej membrány. Ďalej znížením potenciálu mitochondriálnych membrán kadmium narúša oxidačnú fosforyláciu a syntézu ATP. Kadmium poškodzuje pečeň a obličky, presnejšie obličky sú kritickým orgánom pri expozícii kadmia, kadmium je nefrotoxické, môže spôsobiť zlyhania obličiek. Pri zvýšenej expozícii prichádza k nekróze epitelu proximálnych kanálikov nefrónu a degenerácii glomerúl. Kadmium je naviac kancerogénna látka a poškodzuje kardiovaskulárny systém. Koľko kadmia môže mak obsahovať? Záleží od výskytu v prostredí, či už z ovzdušia alebo z pôdy. Napríklad v maku ,ktorý sa pestuje u nás na východnom Slovensku, sa nachádzala koncentrácia kadmia v semenách od 0,121 do 0,578 mg/kg-1. Najvyšší obsah kadmia bol z lokalít Vysoká nad Úhom a Kuzmice /znečistené elektrárňou a oceliarňami/. Pokiaľ vás zaujíma obsah kadmia v modrom maku Mak z Jarnej, údaj z r.2018 bol 0,447mg. Podľa EFSA / Európsky úrad pre bezpečnosť potravín/, pre kontaminanty v potravinovom reťazci je tolerovateľný týždenný príjem kadmia 2,5 mikrogramov / na 1kg telesnej hmotnosti, aby sa zabezpečila dostatočná ochrana všetkých spotrebiteľov. Expertný výbor FAO / WHO pre prídavné látky v potravinách stanovil dočasný prípustný mesačný príjem 25 mikrogramov / kg telesnej hmotnosti, zatiaľ čo v EFSA sú prísnejší vzhľadom na štatistiky ochorení. Vysoké koncentrácie kadmia sú prítomné u kôrovcov, lastúrnikov, ustríc, hlavonožcov a krabov, v riasach, nachádza sa tiež vo vnútornostiach ako sú pečeň a obličky, v olejnatých semenách, kakaových bôboch a niektorých lesných hubách. Potraviny pochádzajúce z rastlín, v závislosti od úrovne kontaminácie pôdy, zvyčajne obsahujú vyššie koncentrácie kadmia ako mäso, vajcia, mlieko a mliečne výrobky. Medzi nimi ryža a pšenica, zelená listová zelenina, zemiaky, mrkva a zeler môžu obsahovať vyššie koncentrácie ako iné potraviny z rastlín. Vegetariáni, vegáni a konzumenti mäkkýšov, môžu byť vystavení vyššiemu príjmu kadmia ako všežravci. Jedným z hlavných spôsobov expozície kadmiu u ľudí je spotreba ryže. V akých potravinách sa nachádza najviac kadmia?jednoznačne v ustriciach, ktoré sú skôr lahôdkou ako bežným jedlom, obsahujú však veľa zinku. Treba však podotknúť, že v morských plodoch a v živočíšnych produktoch, ktoré sú zdrojom zinku, selénu a železa, práve tieto prvky v bránia vstrebávaniu kadmia a pôsobia na organizmus protektívne. Počítajme spolu: ak sa v 1kg maku nachádza napr. 500mikrogramov kadmia a vy použijete na výrobu makového nápoja 200gr maku , koľko kadmia môže uniknúť do nápoja? Pre dieťa s hmotnosťou 15kg je limitom mesačne prijať 375mikrogramov kadmia, v 200gr maku sa môže nachádzať 100mikrogramov kadmia. Ako rýchlo vyčerpá vaše dieťa hraničný príjem ak jete obilniny, celozrnnú ryžu, ovocie, zeleninu, kakao, kde sa nachádza najviac kadmia? A čo ešte inhalácia zo znečisteného prostredia, prítomnosť fajčiarov? Vedeli ste o tom, že v makovom oleji vápnik nenájdete?  Zaujíma vás akú má biologickú dostupnosť/využiteľnosť vápnik v maku ? Pokračovanie článku nájdete na https://www.patreon.com/terapiajedlom. Ľubovoľným príspevkom môžete takto podporiť moju prácu a prispieť k vzniku nových článkov. Ďakujem vopred.The post Je mak dobrým zdrojom vápnika? first appeared on Horecka.sk.

prejsť na článok

Syry, ktorých sa nemusíte vzdať pri intolerancii laktózy

Diagnostikovali vám intoleranciu laktózy, máte nulový enzým ,,laktáza“ a teda ste presvedčení, že už žiaden mliečny produkt v budúcnosti neochutnáte? Nemusí to tak, byť.. po príklad si ,,odskočíme“ na moju obľúbenú Sardíniu. Sardínia má dlhoročnú tradíciu

prejsť na článok

Vždy som mala pocit, že som prišla domov.

Do našej e-mailovej schránky sme prijali aj túto e-mailovú správu od dcéry našej pacientky: ... Pokoj, aký ste dokázali vytvoriť vo Vašom hospici bolo cítiť všade. V izbe, na chodbe. ... Pre mňa a moju rodinu je nesmierne dôležité poznanie, že na svete sú

prejsť na článok

Cavalor® Derma Spray - NOVINKA! dezinfekčný sprej!

Cavalor® Derma Spray používajte ako prírodný čistiaci sprej na pokožku, srsť, hrivu a chvost a kopytá. PH neutrálna receptúra, špeciálne vytvorená pre koňskú pokožku, odstraňuje aktívne patogény a podporuje zdravú rovnováhu mikroflóry. Znižuje to prítomno

prejsť na článok

Profesionálne čistenie Wellness priestorov – sauna, sprcha, bazén

Čistenie wellness priestorov je jeden z najdôležitejších a najviac náročných súčastí prevádzkovania. Náročnosť upratovania sa odráža od veľmi špecifických podmienok, ktoré má každá prevádzka iné. Najdôležitejšou častou pri upratovaní wellness priestorov j

prejsť na článok

Vitamín E pre zdravie mužov: Podpora plodnosti a erekcie

Vitamín E je jednou z bežných látok, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Nachádza sa napríklad v orechoch a mäse. Málokto sa však zaujíma o všetky vlastnosti, ktoré tento vitamín rozpustný v tukoch ponúka. Je to škoda, pretože niektoré jeho účinky

prejsť na článok