Jarné cviklové kofty s dhalom, ryžou a šalátom

Ak milujete cviklu, cviklové kofty sú skvelým spôsobom, ako ju zaradiť do každodenného jedálnička. Cviklové kofty sa perfektne hodia k šošovicovému dhálu, Basmati ryži a jarnému šalátu. Určite vyskúšajte tiež :) Náročnosť: začiatočníci Príprava: 1 hodina Porcia: 2 porcie Pôsobenie na dóše: V- P+ K- Na cviklové kofty potrebujeme: 1 menšia cvikla 2-3 PL múka (pšeničná, pohánková,...) 2-3 PL strúhaný kokos hrsť slnečnicových semienok 1 ČL himalájska soľ 1 ČL kurkuma 1 ČL mletý koriander 1/4 ČL garam masala Na šošovicový dhál potrebujeme: 90g červená šošovica 2 PL ghee (alebo olej) 2 PL strúhaný kokos 1 ČL rímska rasca 1 ČL horčičné semienka 2 PL nastrúhaný čerstvý zázvor 1/2 ČL asafoetida 1/4 ČL garam masala 1 ČL kurkuma 1 ČL himalájska soľ 1 ČL trstinový cukor Ryža: 1 PL ghee (alebo olej) 140g Basmati ryža Jarný šalát: 100g rukola (prípadne čínska kapusta) 3-4 reďkovky 1/2 paprika kápia 3-4 cherry paradajky 1 ČL citrónová šťava hrsť slnečnicových semienok (nemusí byť) Postup: Na začiatok si dáme variť cviklu na cca 30-40 minút. Kým sa cvikla varí, pripravíme si šošovicový dhál. Na rozohriatej panvici rozpustíme ghee a pridáme najprv celé koreniny – rímska rasca, horčičné semienka a nastrúhaný zázvor. Ak začnú horčičné semienka praskať, pridáme mleté korenie – asafoetidu, kurkumu, garam masalu. Orestujeme 30 sekúnd a pridáme prepláchnutú červenú šošovicu, strúhaný kokos a chvíľku restujeme. Potom pridáme vodu (asi 300ml), prikryjeme pokrievkou a varíme 30 minút. V prípade potreby pridáme vodu. Ku koncu varenia ešte osolíme a ocukríme. Prejdeme na prípravu ryže. Ryžu si najprv prepláchneme. Do hrnca pridáme najprv ghee a pár sekúnd opražíme, pridáme prepláchnutú ryžu, pár sekúnd opražíme a zalejeme vodou. Varíme 18 minút. Uvarenú cviklu ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme múku, strúhaný kokos, semienka a korenia (kurkuma, koriander, soľ, garam masala). Zmes má byť tuhá (v prípade potreby ešte pridáme múku). Vytvarujeme tenké kofty (môžu byť aj guličky) a vypražíme na slnečnicovom oleji cca 8 minút z každej strany. Alebo pečieme v rúre na 180°C 20 minút. Na záver si pripravíme jarný šalát. Zmiešame rukolu, nakrájané reďkovky, papriku, cherry paradajky. Pridáme citrónovú šťavu, môžeme pridať aj semienka a premiešame. Hotové cviklové kofty podávame s dhálom, ryžou a šalátom. Prajem dobrú chuť. Nezabudnite mi dať v komentároch vedieť, ako sa vám tento jarný recept podaril :-) TIP: Chcete sa naučiť variť podľa ajurvédy? Nahliadnite do individuálneho kurzu varenia podľa ajurvédskych princípov. Vďaka kurzu rýchlo pochopíte princípy ajurvédy a odídete domov s viac ako 30. receptami, ktorými ohúrite celú rodinu. Alebo sa chcete dozvedieť aká ste dóša? Začnite s ajurvédskou diagnostikou. Pre viac zaujímavých tipov sledujte stránku Ajurvedar na Facebooku a na Instagrame.

prejsť na článok

Pozvánka na jarné výstavy

Vážení členovia Bichon klub Slovensko, Dovoľujeme si vás pozvať na naše jarné výstavy 29. a 30. apríla 2023  na mieste Czajlik Ranch v Dunajskom Klátove s udeľovaním čakateľstva CAC a CC. V piatok pred výstavami sa bude konať bonitácia.Na výstavu v sobotu

prejsť na článok

Kalerábové fašírky s jablkovým čatní, ryžou a rukolou

Rýchle, jednoduché a úžasné. Také sú kalerábové fašírky. S ryžou, jablkovým čatní a rukolou. Vyskúšajte ich tiež a budete sa zalizovať až za ušami :) Náročnosť: začiatočníci Príprava: 50 minút Porcia: 2 osoby Pôsobenie na dóše: V- P+ K- Na kalerábové

prejsť na článok

Pohánkové guľky so šalátom a zemiakovou kašou

Tiež patríte medzi ľudí, ktorí veľmi nemusia chuť pohánky? S týmto receptom zmeníte názor. Prinášam vám úžasný recept na vyprážané pohánkové guľky so šalátom a zemiakovou kašou. Pohánka je skvelá najmä na jar, lebo je vysušujúca a pomáha telu zbaviť sa na

prejsť na článok

Preventívna celoplošná deratizácia – Bratislavský kraj

Veľké jarné upratovanie je tradícia, ktorú si každý z nás aspoň raz už absolvoval. Vypraceme to čo nepotrebujeme, reorganizujeme priestor, vyraďujeme zbytočnosti. Na jedno však zvykneme zabúdať  - v jarných mesiacoch sa zobúdza aj príroda a živočíchy v ne

prejsť na článok

Vegánske jarné rolky s tofu a čerstvou zeleninou

Jarné obdobie prináša živú atmosféru a túžbu po sviežosti a lahodných chutiach. Pre tých, ktorí uprednostňujú vegánsku stravu, je však niekedy ťažké nájsť vhodné recepty, ktoré spájajú sezónnu zeleninu s bohatou chuťou. Našťastie, máme pre vás recept na d

prejsť na článok