Európske banky vs. americké banky

4. septembra 2018 Zisk 10 najväčších európskych bánk za prvých šesť mesiacov tohto roka bol 26 miliárd eur, čo medziročne znamená rast o 9 %. Zisk ich najväčších amerických konkurentov predstavoval 69 miliárd eur. Frankfurt nad Mohanom 4. septembra (TASR) Európske banky stále výrazne zaostávajú za americkou konkurenciou. Ukázal to najnovší prieskum poradenskej a audítorskej spoločnosti Ernst & Young (EY) o vývoji ziskov najväčších bánk na obidvoch stranách Atlantiku za 1. polrok, ktorý firma zverejnila v utorok. Podľa EY dosiahol zisk 10 najväčších európskych bánk za prvých šesť mesiacov tohto roka 26 miliárd eur, čo medziročne znamená rast o 9 %. Na porovnanie, zisk ich najväčších amerických konkurentov predstavoval za rovnaké obdobie 69 miliárd eur. To predstavuje rast o 19 %. Od roku 2012 sú zisky amerických bánk na konci 1. polroka kalendárneho roka minimálne dvakrát tak vysoké ako v prípade ich európskych konkurentov, uvádza štúdia. Ako k tomu dodal Dirk Müller-Tronnier z EY, zisky európskych bánk sú naďalej hlboko pod úrovňou z predkrízového obdobia a stále do veľkej miery neuspokojivé. Podľa neho banky stále zaťažujú odpisy, reštrukturalizácia a náklady na právne spory. Americké banky v poslednom období navyše podporila daňová reforma, ktorú presadil americký prezident Donald Trump a podporu im dáva aj pokračujúci silný rast domácej ekonomiky. Správa EY dodala, že trhová kapitalizácia 10 najväčších bánk v USA za sledované obdobie vzrástla o 1,5 % na 1,3 bilióna eur. Naopak, v prípade európskych klesla o 12 % na 561 miliárd eur. tasrThe post Európske banky vs. americké banky first appeared on MONEY4U.

prejsť na článok

Najrizikovejší segment pre banky

Popis rizikových segmentov pre banky a ich vysvetlenie. The post Najrizikovejší segment pre banky appeared first on Gruber Finance.

prejsť na článok

Ktoré banky za vás zaplatia poplatok za predčasné splatenie hypotéky?

Banky naďalej pokračujú v boji o hypotekárnych klientov. Aj vďaka tomu máme na Slovensku historicky najnižšie úrokové sadzby na hypotékach. Niektoré banky pri refinancovaní hypotéky ešte stále preplácajú poplatok za predčasné splatenie pôvodnej hypotéky.

prejsť na článok

ECB chce detailnejšie monitorovať európske banky

Európska centrálna banka (ECB) chce zintenzívniť monitorovanie likvidity bánk v eurozóne. Ide o jedno z preventívnych opatrení pred rizikami potenciálnej finančnej krízy. Rusko tvrdí, že nahradí ukrajinské obilie vyvážané do Afriky. Vladimír Putin to vyhl

prejsť na článok

Banky uvoľňujú opatrenia, hypotéky sa vracajú do normálu

V súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 viaceré banky upravovali podmienky poskytovania hypotekárnych úverov. Situácia sa postupne vracia do normálu. Nový koronavírus SARS-CoV-2 a pandémia ochorenia, ktoré spôsobuje, prudko zasiahla aj finančný svet.

prejsť na článok

Šéf francúzskej centrálnej banky odmietol návrh na zvýšenie inflačného cieľa ECB

Šéf francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau v nedeľu kritizoval návrh niektorých francúzskych ekonómov, ktorí požadujú zvýšenie inflačného cieľa Európskej centrálnej banky (ECB). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Vi

prejsť na článok