Deväť krokov ako pripraviť skvelé espresso.

Pripraviť skvelé espresso je náročné. Vyžaduje si to lahodnú zrnkovú kávu, správnu receptúru na jeho prípravu, dobrý a čistý espresso stroj a samozrejme mlynček. Dôležité je poznať osvedčené postupy, či rutinu ktorú je potrebné dodržať. Tu sú naše tipy ako pripravujeme espresso v 25COFFEE. 1. Vyčistite portafilter Pred dávkovaním kávy do vášho portafiltra sa uistite, že je čistý. Vlhkosť aj zvyšky kávy môžu (a s veľkou pravdepodobnosťou aj budú) spôsobovať, že chuť vášho budúceho espressa bude príliš extrahovaná = trpká a horká.   2. Správne dávkovanie (za predpokladu správneho mletia) Malo by to byť celkom jednoduché. Pri mlynčekoch stačí stlačiť tlačidlo portafiltrom (prípadne rukou) a mlynček vám nadávkuje vopred nastavenú dávku kávy. Ak chcete byť naozaj profesionálnym baristom, skontrolujte si dávku na váhe pred distribúciou a utlačením. Týmto spôsobom si môžete byť celkom istí, že vaša extrakcia bude správna, pretože vaša dávka nebude príliš veľká alebo malá (hrúbka mletia kávy na espresso je tak dôležitá, že k tomu napíšeme zvlášť článok). Pri tmavšie pražených kávach je to 7-8 gramov, pri svetlejšie pražených 9 až 10 gramov na jedno espresso. 3. Dbať na rovnomernú distribúciu kávy v portafiltri Váš mlynček s najväčšou pravdepodobnosťou dávkuje kávu do koša portafiltra v tvare kopca alebo pyramídy. To znamená, že máte nerovnomerne rozloženú čerstvo namletú kávu a je nevyhnutné to napraviť. Zlá distribúcia môže viesť k zlej extrakcii. 4. Utláčať rovnomerne a dôsledne Keď sme absolvovali naše prvé baristické školenie učili nás, že máme tamprovať cca 20 kilovým tlakom. Po „pár“ tamprovaniach a niekoľkých rokoch stále presne nevieme, ako dosiahnuť konzistentne 20 kíl tlaku, a tak radšej zabudnime na tento populárny mýtus a skúsme to takto. Cieľom utláčania čerstvo namletej kávy v portafiltri je dosiahnutie správnej extrakcie a teda potrebujeme odstrániť všetky vzduchové „bubliny“. Snažíme sa, aby bola káva úplne vyrovnaná. Utláčajte tak dlho a „tvrdo“, že máte pocit, že káva je stlačená (inými slovami, už neklesá). Ak použijete sily zbytočne veľa, extrakcia prirodzene neprebehne dobre. Je dôležité si nájsť svoju cestu, cieľom je správna extrakcia, krásne orieškovo zamatové espresso. 5. Opláchnite hlavu kávovaru Pred vložením portafiltra do kávovaru je potrebné opláchnuť jeho hlavu, vďaka čomu sa odstránia zvyšky starej kávy. Je to spôsob, ako udržať váš espresso kávovar čistý. Oplachovanie tiež zaistí, že hlava kávovaru je správne zahriata a dokáže správne extrahovať kávu. Ak nie sú šálky na espresso zohriate od kávovaru, zohrejte ich horúcou vodou a dôkladne poutierajte. 6. Vložte portafilter do kávovaru a ihneď začnite s prípravou Po prepláchnutí vložte portafilter do hlavy kávovaru a OKAMŽITE začnite prípravu! Ak nezačnete pripravovať kávu okamžite, teplo z hlavy kávovaru môže „spáliť“ povrch vašej kávy, čo povedie k horkým tónom v šálke. 7. Sledujte čas extrakcie, vaše espresso sa pripravuje Teraz sa pripravujete vaše espresso a je dôležité sledovať čas prípravy. V prípade príliš krátkej doby extrakcie (nedostatočná extrakcia) alebo príliš dlhej doby extrakcie (nadmerná extrakcia) nebudete s výsledkom vo vašej šálky spokojný a zrejme si budete chcieť pripraviť nové espresso (predtým treba skontrolovať hrúbku mletia, dávku a silu utlačenia ). Ak ide všetko ako má, a vám tečie krásne zamatovo oriešková tekutina, tak doba prípravy by mala trvať 20 až 30 (ideálne okolo 25) sekúnd. Do šálky by vám malo natiecť približne 30 mililitrov nápoja. 8. Pite espresso s úsmevom Ak ste postupovali podľa týchto krokov a máte v mlynčeku kvalitnú kávu, s najväčšou pravdepodobnosťou budete mať v šálke chutné espresso. Skúste sa zamyslieť, akú dlhú cestu musela tá káva „prejsť“ aby skončila vo vašej šálke. Skúste sa zamyslieť, koľko tvrdej práce je za jednou šálkou tejto vynikajúcej kávy. Skúste sa zamyslieť nad tým, koľkým ľuďom ste práve v tejto chvíľke dali robotu a majú vďaka vám živobytie. Nie je to úžasné? Nestojí to za úsmev? 9. Vyhoďte výluh Vyčistite kôš a opláchnite hlavu kávovaru. Ak si to vyžaduje okolie kávovaru, poupratujte ho. Vyčistite portafilter od starej kávy. Je oveľa jednoduchšie, rýchlejšie a krajšie pripraviť ďalšie espresso, keď je všetko ako má byť. Príspevok Deväť krokov ako pripraviť skvelé espresso. je zobrazený ako prvý na 25COFFEE.

prejsť na článok

Espresso tonic - káva, ktorá v lete chladí

Hovorí vám niečo názov Espresso Tonic? Tento kávový nápoj sa dnes podáva takmer v každej kaviarni a reštaurácii. Je to veľký hit leta, takže určite choďte ochutnať espresso tonic, ktorý pripravujú profesionálni baristi. Potom vám nebude robiť problém prip

prejsť na článok

Čo je espresso lisované za studena

Máte chuť na espresso aj počas horúcich letných dní? Vyskúšajte espresso lisované za studena, ktoré je pripravené tak, aby vás ochladilo aj pri vysokých teplotách. Zistite so mnou, čím je espresso lisované za studena jedinečné, ako sa pripravuje alebo ako

prejsť na článok

Moka kanvica na pravé espresso: 9Barista Espresso Machine

Predstavte si seba v lese pri táboráku alebo na pobreží v karavane so šálkou čerstvo uvareného espressa. Nedokážete to? Samozrejme, že áno. Len ste museli počkať, kým sa objaví prúdový inžinier a vymyslí ten správny stroj. Zoznámte sa: 9Barista Espresso M

prejsť na článok

1. Deň kávy v inCUPle 4.8.2018

Srdečne všetkých pozývame na 1. Deň kávy v Pražiarni kávy inCUPle v Kamanovej dňa 4.08.2018 (Sobota) ◘ ochutnávky káv z celého sveta ◘ ukážky praženia ◘ workshopy príprava espressa, alternatívy ◘ cupping ◘ a veľa veľa ďalšieho ◘ vstup voľný ◘ 20% z

prejsť na článok

Orange Espresso

Pomaranč sa v gastronómii bežne kombinuje s čokoládou a všetci to máme radi. V káve taktiež môžeme nájsť čokoládové tóny a preto táto kombinácia pomaranču a čokoládového espressa z Brazílie nakoniec nie je až taká prekvapujúca. K tomu už len teplý croissa

prejsť na článok