Chutné šípkové víno

Varenie - Skladovanie Aj keď práve vrcholí vinárska sezóna a všetci producenti sa radi pochvália kvalitným burčiakom zo svojej produkcie, príroda nám okrem vinnej revy ponúka aj iné plodiny vhodné na prípravu chutného moku. Stačí si zájsť do lesa alebo parku, nájsť ten správny krík a pozbierať šípky. Musia byť však vyzreté a mäkké a dokonca nevadí, ak ich ošľahol mráz. Šípky doma zbavíme stopiek a kalíškov a zomelieme ich na mäsovom mlynčeku. Pre správny pomer ingrediencií potrebujeme 1 kg šípok, 2 litre vody a 1 kg cukru. Pomleté šípky nasypeme do päťlitrového pohára, pridáme cukor, vínne kvasinky a zalejeme vodou. Zmes necháme stáť v teplejšej miestnosti asi 3 týždne, potom pohár prenesieme do pivnice či iného chladnejšieho priestoru. Dobrou pomôckou je vrchnák s kvasnou zátkou umiestnený na pohári. Priebežne treba sledovať hladinu zmesi. Ak klesne, vodu dolejeme. Po troch mesiacoch vykvasené víno stočíme do fliaš a môžeme pokojne degustovať nápoj, ktorý má svojráznu osviežujúcu chuť a hlavne obsahuje veľa vitamínov vrátane vitamínu C. redakcia Doma a Rada Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Vyrobte si vlastné šípkové víno

Šípkový lekvár, čaj či sirup. Šípkové dobroty, nad ktorými málokedy ohrdneme nosom.Dnes sa však budeme venovať niečomu inému. Ochutnali ste už niekedy šípkové víno? Patrí medzi veľmi vyhľadávané dezertné vína s vynikajúcou chuťou. V obchodných reťazcoch h

prejsť na článok

S profesionálnym dekantérom od InnovaGoods si vychutnáte červené víno ako skutočný someliér

Profesionálny dekantér by nemal chýbať v domácnosti žiadneho milovníka červeného vína. Dekantér so stojanom od InnovaGoods je navyše vhodný aj na použitie v reštauráciách a baroch. Vychutnáte si s ním víno ako pravý someliér. To, že červené víno treba pre

prejsť na článok

Víno ako darček

Víno sa stalo na Slovensku už tradičným darčekom, ktorým viete potešiť nielen rodinu, ale aj svojich priateľov alebo obchodných partnerov. Podľa nás je to preto, lebo za posledných 10 rokov sa v našich končinách výrazne zvýšila „vínna kultúra“. Slováci už

prejsť na článok

Klasifikácia akostných vín s prívlastkom

Už ste to určite zažili. Kupujete víno a nie vždy rozumiete všetkým pojmom na fľaši. Ak tak trochu tápate, postupne sa vám pokúsime objasniť o čo teda ide. Ľahko sa tak zorientujete a vo vinotékach viac nebude predajca rozprávať na vás cudzou rečou. KABI

prejsť na článok

KLARET

Stretli ste sa už na víne s týmto označením ? Klaret je ružové, zriedkavo biele víno vyrobené z hrozna modrej odrody bez nakvasenia. Ružový klaret sa vyrába zomletím hrozna rovnako, ako pri výrobe červeného vína, pričom rmut (mušt s narušenými bobuľami) s

prejsť na článok