Centrum Výživy a Tréningu

Lekár, odborník na výživu MUDr. Boris Bajer, PhD., s praxou v dietológii s pacientami, klientami a profesionálnymi športovcami.

prejsť na web

3 dôvody, prečo si 95 % ľudí po schudnutí hmotnosť neudrží … A aj to, ako patriť medzi tých zvyšných 5 %

3 dôvody, prečo si 95 % ľudí po schudnutí hmotnosť neudrží… A aj to, ako patriť medzi tých zvyšných 5 % Za viac ako dekádu dlhú prax, s dennodenným stretávaním sa s klientami a pacientami, som odpozoroval veľmi podobné črty anamnézy a rozhovoru. Črty toho

prejsť na článok

Endokrinné disruptory

Endokrinné disruptory Mnohí z vás určite počuli, alebo čítali ? správy a články, že chemikálie v prostriedkoch na upratovanie, parfémoch, alebo prirodzene vyskytujúcich potravinách môžu poblázniť naše hormóny. Tieto látky sa nazvali endokrinné disruptor

prejsť na článok

Dobré, kvalitné a hodnotné zdroje bielkovín ako VEGAN

Vegánska strava potrebuje značný um v znalostiach výživy, keď ju chceš mať nastavenú správne. Dnes sa pozrieme na hodnotné zdroje bielkovín pre vegánov a vegetariánov! Ak sa ti páči obsah, znič LIKE a SHARE tlačítko ? Príspevok Dobré, kvalitné a hodnotné

prejsť na článok

Hokkaido tekvica superpotravina ! Prečo ju zaraďujem medzi superfoods ?

Hokkaido tekvica je typ tekvice, ktorý je obľúbený snáď u každého – či už ako polievka, príloha vo forme opekanej, alebo grilovanej tekvice na kocky, alebo kaše. Robia sa z nej úžasné nátierky. Hokkaido tekvica je prirodzene nízkokalorická, kedže je z via

prejsť na článok

Kombinovanie zdrojov bielkovín je to mýtus?

Teória: Keďže niektoré potraviny neobsahujú všetky esenciálne (a aj neesenciálne) aminokyseliny v dostatočnom množstve, je treba zdroje bielkovín kombinovať v jednom jedle. Odpoveď: nie nie je to pravda, už takmer 30-ročná štúdia hovorí, že treba mať naj

prejsť na článok

FAKTY O OMEGA-3 MASTNÝCH KYSELINÁCH

??? Cholesterol. Triglyceridy. HDL. LDL. Nasýtené. Transmastné. Omega-3. Stužené. Rafinované. Panenské. Speroxidované. Rastlinné. Kto sa v tom má vyznať? ??? Inak nomenklatúrne poznáme lipidy a tie sa delia na oleje (tekuté) a tuky (tuhé), preto je nespr

prejsť na článok

7 FAKTOV O CELIAKII

V skutočnosti nie je taká častá, hoci môže byť poddiagnostikovaná (napr. v Ázii). Zdroje sa líšia, priemer je cca 1% populácie, takže určite nie polovica kaviarne, ako to bolo pár rokov vzad ? Pokiaľ človek nemá problém s lepkom (alebo inou súčasťou potr

prejsť na článok

5 DÔVODOV, prečo je lieskový orech perfektným snackom!

1 Podľa systematického prehľadu & metaanalýzy (Perna et al. 2016) znižuje LDL a celkový cholesterol 2 v štúdii, kde ich papali myšky (Bahaeddin et al. 2017) im zlepšoval pamäť a znižoval ich úzkosť 3 Ochraňoval DNA a zvyšoval odolnosť proti oxidatív

prejsť na článok