Zvyky škaderej alebo Popolcovej stredy

Harmónia – Sviatky a tradície Popolcová alebo škaredá streda vychádza každý rok inak. Tento pamätný deň je závislý od dátumu Veľkej noci, ktorý sa každý rok mení. Končí ňou fašiangové obdobie a začína sa 40-dňový pôst pred veľkonočnými sviatkami. Škaredá streda sa viaže aj na biblický príbeh o Ježišovi, na ktorého sa vraj Judáš, ktorý ho neskôr zradil, v túto stredu mračil. Hovorí sa tiež , že počas tejto februárovej stredy by sme sa nemali mračiť ani my na seba navzájom, inak nám to zostane a počas roka sa budeme na zvyšok sveta mračiť každú stredu. Podľa starého zvyku sa v tento deň má čistiť celý dom i komíny, aby sa vyhnali zlí duchovia z príbytku. Termín popolcová súvisí zo zvykom pálenia paliem a v našom regióne bahniatok z Kvetnej nedele z minulého roka, popol z ktorých sa používal pri bohoslužbe na Popolcovú stredu. Kňaz vtedy namaľoval popolom kríž na čelo každého veriaceho. Tento obrad symbolizoval sypanie si popola na hlavu čiže stav pokánia. Popolcová streda ukončila vždy neviazanú fašiangovú zábavu a mládenci na dedinách zvykli v tento deň obradne „pochovávať“ basu ako symbol tancovačiek. Zároveň pominul čas hodovania a prísny pôst ovplyvnil aj skladbu tradičných jedál už na samotnú škaredú stredu. Väčšinou sa konzumovala jednoduchá pôstna polievka a cestovinové jedlo, napríklad šúľance s makom. V najbližších týždňoch sa dodržiaval prísny pôst. Jedli sa len zemiakové, zeleninové, najmä kapustové, a tiež strukovinové jedlá, občas ryby. Pôst mal svoje duchovné, ale i racionálne dôvody. Na jednej strane bola očista celého tela prípravou na očistu duchovnú, ktorá sa spájala s veľkonočnou sobotou ako dňom zmŕtvychvstania ukrižovaného Krista. Ale mala aj zdravotný význam. Organizmus sa po konzumácií mastných zakáľačkových jedál zbavil toxínov, posilnil si imunitu a bol lepšie pripravený na príchod jari, ktorá ako vitálnejší cyklus roka vyžadovala od každého väčšiu investíciu energie. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Voľn vysielanie na freeSATe - februar 2023

Radi by sme Vs informovali o novinkch o ďalšom voľnom vysielan. Od stredy 1. 2. 2023 do stredy 1. 3. 2023 s v rmci voľnho vysielania zo satelitu Astra 23,5E pre zkaznkov freeSAT s balčkom Smart alebo vyššm, dostupn dva programy National Geographic Wild a

prejsť na článok

Naše práce

Folklór patrí na Slovensku medzi najväčšiu pýchu krajiny. Každá oblasť, mesto, dedina, obec má svoj vlastný charakter a svoj vlastný folklór – kroje, hudbu, piesne, zvyky, tradície. Naše zvyky a tradície si môžete pozrieť v našej galérií Naše práce.

prejsť na článok

Voľn vysielanie na freeSATe - januar 2023

Radi by sme Vs informovali o voľnom vysielan. Od pondelka 9. 1. do stredy 1. 2. je v rmci voľnho vysielania zo satelitu Astra 23,5E pre zkaznkov freeSAT s balčkom Smart alebo vyššm, dostupn program FilmBox Premium HD.

prejsť na článok

LETO S FS ŠAĽAN - JARMOKY, FESTIVALY, ZVYKY, DOMA AJ V ZAHRANIČÍ...

Toto leto naši folkloristi naozaj nelenili a tancovali doma aj v zahraničí, na festivaloch či jarmokoch, na oslavách miest či obcí, na javiskách aj na lúkach... Bolo toho viac ako dosť a nikde nechýbal ľudový tanec, dobrá muzika a výborná zábava. Na viace

prejsť na článok

Voľn vysielanie na freeSATe - december 2022

Radi by sme Vs informovali o voľnom vysielan. Od stredy 30. 11. 2022 do utorka 3. 1. 2023 bud v rmci voľnho vysielania zo satelitu Astra 23,5E pre zkaznkov freeSAT s balčkom Smart alebo vyššm, dostupn 3 kanly.

prejsť na článok