Zázračná Perila

Perila krovitá (perilla frutescens) tiež známa pod japonským názvom shiso, alebo u nás ľudovo nazývaná čierna žihľava. Pôvod má v horských oblastiach Číny ale pestovať ju môžete aj u nás. Jej listy sú buď zelené alebo fialovo-červené v závislosti od odrody. Zmierňuje kašeľ, pomáha pri chrípkových stavoch a tlmí horúčku. Užíva sa aj pri zahlienení a chronickej bronchitíde. Ochraňuje dýchací systém pred znečisteným ovzduším, napr. aj pre fajčiarov. Pôsobí ako prírodné antihistaminikum – zlepšuje stavy alergií, sennej nádchy, astmy, zmierňuje ekzémy aj potravinové alergie, dokonca zlepšuje tuberkulózu. Tým, že znižuje produkciu histamínu a cytokínu, látky, ktoré sa spoločne vyplavujú pri alergickej reakcií a sú zodpovedné za nepríjemné alergické prejavy v podobe svrbenia, kýchania, dýchavičnosti . Navyše posilňuje celkový organizmus, čistí krv, viaže ťažké kovy z tela, pomáha pri látkovej výmene a znižuje cholesterol. Má silný antioxidačný účinok, obsahuje vitamín A a C, železo, vápnik, draslík a je bohatá na riboflavíny. Pôsobí taktiež protizápalovo a antimikrobiálne. V Číne a Japonsku sa pridáva do niektorých jedál za účelom konzervácie. Dokonca sa používa pri príprave jedál z morských plodov pre jej účinok vyťahovať toxíny = jedy. Olej z perili obsahuje kyselinu pantoténovú a ďalšie nenasýtené mastné kyseliny, najmä omega-3 (vyše 65 % to je viac ako v ľanovom oleji). Avšak olej sa nesmie zohrievať (len do studenej kuchyne) a najlepšie ho spotrebovať do 3 mesiacov od otvorenia. V Číne a Japonsku je veľmi dobre známa a obľúbená, nielen v liečiteľstve ale aj v kulinárstve pre svoju výraznú aromatickú citrusovú chuť. Dokonca je tam oficiálne uznávaná ako liečivo pri liečbe alergií má dokázateľne pozitívne účinky. V Európe naďalej prechádza štádiom skúmania, čo sa týka jej zdravotných tvrdení. V tradičnej čínskej medicíne (TČM) sa využívajú listy aj semená perili. Každá časť má svoj význam a účínok. Ich chuť je, podľa TČM, horká, ostrá a povaha zahrievajúca. otvára povrch a rozptyľuje chlad,rozhýbava čchi a uvoľňuje stred,upokojuje plod Hlavným využitím perili je v zmesiach proti zahlienenému kašľu, tlaku na hrudi a dušnosti. Podľa TČM semená perili krovitej vstupujú do dráhy hrubého čreva a plúc. Utišujú piskľavý kašeľ = keď výdych je náročnejší ako nádych s tlakom na hrudi. (T063 – dunenie tamtamov – zmes posilňuje pľúca a slezinu) Listy perili vstupujú do dráhy pľúc a sleziny. Vyháňajú studený vietor z povrchu (horúčka, zimnica, nádcha, kašeľ), rozprúďujú čchi sleziny a žalúdku (nevoľnosť, zvracanie), zlepšujú funkciu pľúc, rozpínajú hrudník a uvoľňujú chlad (astma), upokojujú plod a rannú nevoľnosť, zmierňujú otravu morskými plodmi. (101 – súboj veterných drakov – zvracanie hnačka) (sloní sirup dýchacie problémy, astma) Na našom trhu ju môžeme nájsť najčastejšie v podobe oleja, tinktúry, či ako sušené listy na čaj. Z perilových listov je možné pripraviť aj éterický olej, ktorý sa pre farmakologické účely zbavuje perilového aldehydu. Zaujímavosťou je, že v Japonsku je povolené z perilového aldehydu získavať látku perillartin, ktorý je až 2000x sladší ako cukor. Pestovanie tejto byliny nie je náročné, zvládnete to aj Vy! Je to jednoročná rastlina obľubujúca slnečné a teplé miesto bez špeciálnych požiadaviek na pôdu. Dobre znáša aj sucho. Nenávidí však mráz, preto ju vysádzame najskorej v apríli, keď už prejdú jarné mrazy. Listy je možné zbierať po celý rok. Sušíme ich v tieni. Takže je možné ich mať celoročne po ruke a pripraviť si perilový čaj kedykoľvek je to potrebné (pri nachladnutí, alergickej reakcií alebo preventívne). Ak aj netrpíte sennou nádchou, atopickou dermatitídou, zápalovými ochoreniami či potravinovou precitlivenosťou môžete si s ňou spestriť záhradu a potešiť tak nie len zrak ale aj chuťové poháriky a využiť ju v receptoch. Viac o perilovom oleji sa dočítate na našom blogu. Príspevok Zázračná Perila zobrazený najskôr Dr Feelgood.

prejsť na článok

Zázračná ŠKORICA a recept na ZUBNÚ PASTU

História tejto aromatickej koreniny siaha približne do roku 2500 pnl. Využívali ju Číňania, Židia aj starovekí Egypťania na balzamovanie aj ochucovanie jedál. Mala skutočne vysokú hodnotu, bola dokonca drahšia ako striebro a v tej dobe sa s ňou veselo

prejsť na článok

Ostropestrec – zázračný bodliak, ktorý lieči

Vedeli ste, že aj bodliaky vedia liečiť? Možno ste si to doteraz neuvedomovali, ale aj bodliaky majú v sebe mnoho liečivých zložiek. A niektoré druhy majú dokonca aj blahodárne účinky na vaše zdravie. Pestrec alebo Ostropestrec mariánsky je toho živým dôk

prejsť na článok

Nežiadúce účinky Pestreca mariánskeho. Môže vám uškodiť?

Pestrec mariánsky (Silybum marianum) je nenápadne vyzerajúca rastlinka, ktorá pripomína bodliak. Pochádza z Kanárskych ostrovov, kde prirodzene rastie vo voľnej prírode. V našich končinách sa stala známou vďaka tomu, že vedecké štúdie preukázali jej pozor

prejsť na článok

Silná alebo dlhá menštruácia (menorágia) ako ju zastaviť?

Silná menštruácia môže a nemusí znamenať problém. Niektoré zdravé ženy však počas celého svojho plodného obdobia trpia na silné menštruačné krvácanie (hypermenoreu). Navyše, tento stav nie je len nepríjemný, ale vyčerpávajúca nadmerná menštruácia spôsobuj

prejsť na článok

Tom Daxon IRIDIUM – ako sa líši 71% Extrait od Eau de Parfum?

Tom Daxon O tom, že sa parfémy v zmysle vôní, či „voňaviek“ vyrábajú v rôznych koncentráciách toho už bolo popísané kopec, napríklad tu:  https://www.leparfumlechic.sk/strucny-navod/.  Uvedené hodnoty koncentrácií sú skôr orientačné, v praxi sa občas prek

prejsť na článok