Zaujímavosti o nemeckej kuchyni tradičné nemecké špeciality

Zaujímavosti o nemeckej kuchyni Ak premýšľate o nemeckej kuchyni len ako o obyčajnom mixe piva a klobásy, potom by to bolo trestuhodné vyhlásenie o tejto veľmi jemnej a tradičnej kuchyni. Je dobre známa skutočnosť, že Nemci ocenia intenzívne a dobre pripravené, dobre podávané jedlá. V skutočnosti nemecká kuchyňa zaujme každého, kto má rád dobré jedlo. Ak chcete uspokojiť Vaše chuťové poháriky, môžete nájsť veľa rozmanitých pokrmov, ktoré sú typické len pre konkrétny nemecký región. Ak navštívite najbližšiu miestnu nemeckú reštauráciu, narazíte na mnoho tradičných receptov nemeckej kuchyne. Okrem toho, post éra svetovej vojny ukázala nemeckú kuchyňu, prispôsobujúcu sa zdravému a výdatnému trendu vďaka vkusu prisťahovalcov, dostupnosti mliečnych výrobkov a pokroku v údenárskom priemysle, a hlavne ich veselému duchu. Rovnako ako väčšina Európanov, Nemci sú gurmáni, ktorí milujú vychutnávať si svoje jedlo. V nasledujúcich odsekoch nájdete hlavné produkty nemeckej kuchyne prostredníctvom rôznych jedál. Raňajky Nemci uprednostňujú raňajkové menu skladajúce sa z chleba, toastov a pečiva, doplnené džemom, medom, marmeládou, vajcami – to všetko so šálkou silnej kávy alebo čaju. Pre deti je zvyčajne uprednostňované mlieko alebo kakao. Pochúťky, ako delikatesné mäsá, šunky, salámy, sú tiež obvyklé v raňajkovom menu. Raňajky tvoria veľmi prepracovaný, populárny koncept a môžu byť skvelou príležitosťou pre pozvanie priateľov a hostí. Obed a večera Tradične bol obed hlavným jedlom dňa, ktoré je zvyčajne konzumované okolo poludnia. Pre porovnanie, večera bola vždy menšie jedlo, ktoré väčšinou obsahuje sendviče. Ale za posledných 50 rokov došlo k pomerne radikálnemu posunu v týchto stravovacích návykoch. V poslednej dobe väčšina ľudí dáva prednosť menšiemu obedu okolo poludnia a vychutnávajú si príjemnú teplú večeru vo večerných hodinách. Prílohy Rezance tvoria dôležitú súčasť nemeckých príloh, najmä Spätzle, ktoré obsahujú veľké množstvo žĺtkov. Okrem rezancov sú tiež veľmi časté zemiaky a knedle. Zemiaky vstúpili do nemeckej kuchyne ako posledné (v 18. st.), ale v 19. a 20. storočí sa stali najviac všadeprítomnými. Všeobecne platí, že zemiaky sú často podávané uvarené v slanej vode, ale tradičné sú tiež kaša a vyprážané zemiaky. Teraz sa stali veľmi bežnou súčasťou príloh hranolčeky. Nápoje Asociácia nemeckej kuchyne a piva je pomerne stará, existujú mnohé miestne a regionálne pivovary, ktoré ponúkajú širokú škálu pív. Vo väčšine krajov je dnes najpopulárnejšou značka Pils, zatiaľ čo ľudia v južných oblastiach, ako je Bavorsko, preferujú ležiak alebo pšeničné pivo. Množstvo regiónov má špeciálny druh miestneho piva. Víno je taktiež populárne v celej krajine. Hlavné oblasti zdroja nemeckého vína sú na hornom a strednom Rýne a jeho prítokoch. Riesling a Silvaner patria medzi najznámejšie odrody. Tradične je uprednostňované biele víno pred červeným či ružovým, zatiaľ čo sladké víno je viac populárne ako suché. Dezerty Množstvo rozmanitých zákuskov a tort je vyrobených z čerstvého ovocia a vychutnávaných v celej krajine. Jablká, slivky, jahody a čerešne sú bežne používané do koláčov. Quarkkuchen (tvarohový koláč), nemecké dolky, Berliner alebo šišky sú tiež veľmi populárnymi dezertmi. Rote Grütze – puding z červeného ovocia, je ďalší obľúbený dezert v severnom Nemecku. Rhabarbergrütze rebarborový puding a Grüne Grütze“ egrešový puding, sú žiadanými variáciami Rote Grütze. Ďalšou špecialitou je dezert Stollen, ovocný koláč, pokrytý cukrom alebo cukrovou polevou. Tento koláč je vyrobený z nakrájaného kandizovaného/sušeného ovocia, orechov a korenín a je tradične vyrábaný a vychutnávaný počas Vianoc. Aachener Printen, ktorý vznikol v meste Aachen v Nemecku, je vianočná cukrovinka, ktorá je sladená cukrovou repou a dochutená novým korením, anízom, kardamónom, škoricou, klinčekmi, koriandrom a zázvorom. Zmrzliny a sorbety sú tiež veľmi obľúbené. Talianske zmrzlinárne boli prvou veľkou vlnu zahraničných reštaurácií spustenou v Nemecku, plne rozšírenou v roku 1920. Populárna zmrzlinová pochúťka sa nazýva Spaghettieis. Hlavné zložky nemeckých jedál Mäso, hlavne bravčové, a ryby sú najviac preferovanými zložkami nemeckej kuchyne. Hovädzie a hydina sú taktiež konzumované vo veľkom množstve. Z hydinových výrobkov je najobľúbenejším kurča, ale hus, kačica a moriak sú tiež veľmi cenené. Obyčajne sa stretnete s miestnym hrncom pečeného mäsa a na panvici praženými pokrmami dovezenými z Francúzska. Mäso je po celom Nemecku často konzumované v podobe klobás. Je to trend pre určité rodiny vyrábať si vlastné klobásy pre osobnú spotrebu. Kapustové závitky plnené mletým mäsom (kohlrouladen), najmä mletým bravčovým mäsom, sú vychutnávané v celom šírom Nemecku a zvyčajne sa podávajú s varenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou. Kedysi boli jedlá z morských plodov tradične vymedzené len v rámci severných pobrežných oblastí. V súčasnej dobe mnoho morských rýb ako losos, čerstvý sleď, makrela, sardinky, tuniak, sú servírované bežne, zatiaľ čo časté sladkovodné ryby v nemeckých menu sú kapor, šťuka a zubáč európsky. Sladkovodné ryby sú viac uprednostňované v tradičných nemeckých jedlách – v porovnaní s morskými rybami, a často sú pripravované na grile. Zelenina Zelenina je obvykle uprednostňovaná vo forme zeleninovej polievky alebo dusená. Taktiež je dobrou prílohou. Kapusta, mrkva, špenát, kvaka, hrach, fazuľa sú veľmi časté. Vyprážané cibule sú spoločným doplnkom mnohých mäsitých pokrmov v celej krajine. Zemiaky, ako hlavná súčasť stravy, zvyčajne Nemci nepočítajú medzi zeleninu. Špargľa, najmä biela špargľa, známy ako Spargel, je obzvlášť vychutnávaná v Nemecku ako príloha alebo ako hlavné jedlo. Chlieb Krajina sa môže pochváliť viac ako šiestimi tisíckami rôznych druhov chleba, od bieleho pšeničného chleba k sivému chlebu a čiernemu ražnému chlebu. Väčšina druhov chleba obsahuje pšeničnú a ražnú múku. Chlieb je hlavnou súčasťou nemeckej stravy a zvyčajne je konzumovaný na raňajky a ako sendvič vo večerných hodinách, nie ako príloha k hlavnému jedlu. Chlieb sa podáva s takmer každým jedlom. Regionálne špeciality Tradičná nemecká kuchyňa sa vyznačuje niektorými slávnymi regionálnymi špecialitami, ktoré sú nasledovné: Frankfurt nad Mohanom a Hessen ponúkajú špeciality ako Frankfurtská klobása, údená klobása vyrobená z čistého bravčového mäsa, zelenú omáčku z bohatého množstva siedmich čerstvo nasekaných byliniek. Handkäs mit Musik výrazný syr vyrobený zo zrazeného mlieka, podávaný v omáčke, je ďalšou špecialitou z tejto oblasti. Bayern alebo Bavorsko, ponúka pochúťky ako Schweinsbraten, pečené bravčové mäso, bielu klobásu špecialitu z Mníchova, pšeničné pivo známe ako Weinzenbier a Knödel knedle z bieleho chleba. Ak dostanete pražené a chrumkavé pečené koleno alebo bravčové koleno so zemiakovou knedľou a červenou kapustou, alebo s kapustou a zemiakmi, ide o Schweinshaxe. Región Hamburg ponúka špeciality ako Aalsuppe, sladkokyslú polievku z mäsového vývaru, sušeného ovocia, zeleniny a byliniek, Labskaus vyrobené z hovädzej konzervy a Jükääg – kapustový závitok. Porýnie charakterizuje jedlo ako Reibekuchen, zemiaková placka s čiernym chlebom, Rheinischer Sauerbraten, tradičné jedlo z konského mäsa, krvavé jaternice, Halve Hahn, syrový sendvič s cibuľou Región Sasko ponúka pochúťky, medzi ktoré patrí perník známy ako Lebkuchen. Perník z mesta Pulsnitz je najpopulárnejším v Sasku. Leipziger Allerlei je tiež ďalšie populárne jedlo. Sársko ponúka špeciality ako Geheirote, zemiaky a knedle z múky podávané so smotanovou slaninovou omáčkou, a tiež Dibbelabbes zemiakové hašé pripravené zo surových strúhaných zemiakov so slaninou a pórom a pečené v panvici. Typické nemecké jedlo sa skladá z asi šiestich až siedmich chodov. Od aperitívu (vorspeise), polievky (Suppe), nasleduje hlavný chod (Hauptspeise) s jedným alebo dvoma, a to buď surovými alebo varenými prílohami (Beilagen). Nachspeise sú dezerty po jedle. Počas celého dňa Nemci milujú piť prekvapkávanú kávu s majestátnou Torte alebo Kuchen (koláč). Každá skutočná nemecká hausfrau by nikdy nedovolila, aby jej hostia odišli bez porcie kávy a koláča! ZDROJ: Orbis AH Viac článkov na našom blogu

prejsť na článok

Návšteva ministra životného prostredia a veľvyslancov pôsobiacich na Slovensku v NP Malá Fatra

Veľvyslanci siedmych členských krajín Európskej únie pôsobiaci na Slovensku navštívili v piatok 8. septembra 2023 Národný park Malá Fatra. Predstaviteľov nemeckej, chorvátskej, slovinskej, rumunskej, talianskej, maďarskej a holandskej diplomacie privítal

prejsť na článok

PISS, kaviár a iné špeciality

PISS ako aj iné praktiky spomenuté v tomto článku nepatria medzi štandardné, majú však vo svete svojich priaznivcov a sú poskytované aj na Slovensku.

prejsť na článok

Jaskyne v okolí

Harmanecká jaskyňa WEB: www.ssj.sk/sk/jaskyna/10-harmanecka-jaskyna Atrakcie v okolí: www.ssj.sk/sk/jaskyna/10-harmanecka-jaskyna/zaujimavosti-v-okoli Bystrianska jaskyňa WEB: www.ssj.sk/sk/jaskyna/3-bystrianska-jaskyna Atrakcie v okolí: www.ssj.sk/sk/ja

prejsť na článok

ZAUJÍMAVOSTI A SENZÁCIE O SEXE

SEX - veľa sa o ňom hovorí ale je vždy otázkou čo z toho brať vážne. Niekoho možno prekvapí zopár výsledkov faktov z tejto oblasti :)

prejsť na článok

Testovali ste EKO produkt Florascent prírodné parfémy / TESTOVANIE EKO PRODUKTU

V máji sme vybrali opäť dvoch z vás na otestovanie ďalšieho EKO produktu. Tentokrát to bol SET vzoriek prírodných parfémov nemeckej značky Florascent. Florascent vyrába svoje parfémy na čisto prírodnej báze bez obsahu syntetických parfémov. Má 5 základný

prejsť na článok