Z poézie pripomíname si smrť Milana Rúfusa

Milan Rúfus sa narodil 10. decembra 1928. Poslednýkrát vydýchol 11. januára 2009. Patrí medzi najvýznamnejších slovenských básnikov, bol viackrát nominovaný na Nobelovu cenu za literatúru. Okrem poézie sa venoval aj prekladom a písaniu esejí. Do dnešného  príspevku, ktorým si ho chcem sebe i vám pripomenúť vyberám 3 básne z jeho básnických zbierok Ako stopy v snehu a Báseň a čas. Prajem vám príjemné rozjímanie nad textom. Milan Rúfus Dlhopisy viery  Kto mi aj naďalej vkladá tu do úst, Pane, tri hlásky slova Boh, ja neviem sám. Viera je tušené. Viera je nepoznané. Dlhopis človekom zverený nebesiam. Dlhopis človekom pranikým nesplácaný. Anjel, čo krúži nad čelom, utiera jeho pot. A hojí vlčie rany pohryzenému údelom. Tak blízka ako ďaleká. Korektív na osude. Je od počiatkov človeka. A bude, kým on bude. (Báseň a čas) Dieťa s menom Ježiš Nechajte maličkých ísť ku mne Prehovor, Bože nemý, čím bol na Tvojej zemi Tvoj Syn, keď vyšiel z lona ľudskej matky? Človečím dieťaťom? O ľudských deťoch platí: predčasné poznanie je krivdou na dieťati. Ich detstvo býva jazdou na koníčku Nepoznaného, čírou radosťou. Zo zázraku bytia. No medzi nimi a medzi Ním bol predel. Tvoj Syn už všetko na počiatku vedel. Že neúprosne ku Nemu sa blíži čas, keď Mu cestu skríži kríž. A že raz aj On sám ustrnie na tom kríži. Tajomstvo Údelu. Kto z nás ho vysloví? Cesta k nemu je tichom preťatá. Ale kto uveril, ten možno počuje v dospelom Synovi biť srdce dieťaťa. (Ako stopy v snehu) Post scriptum  Povedz mi, ja sa nebránim samote ani biede, čím bol môj život? -Hľadaním. Hľadaním odpovede. Ibaže ústa tajomstva nie sú až také zdielne. Čím bol môj život? Trvalým úžasom z Božej dielne.- (Ako stopy v snehu) The post Z poézie pripomíname si smrť Milana Rúfusa appeared first on Duša Ženy.

prejsť na článok

Peter Nagy vydáva album Pianko 2. Vypočujte si novinku Láska, Smrť a Sloboda

Stálica slovenskej hudobnej scény Peter Nagy po necelom roku vydáva pokračovanie albumu Pianko. Novinka obsahuje tucet prearanžovaných hitov s klavírom a sláčikovým kvartetom, ale aj jednu úplne novú skladbu. V metaforickom texte, v ktorom hudobník s nadh

prejsť na článok

Umelecké diela na predaj

Diela od Rudolfa Krivoša, Milana Laluhu, Aloiza Klima, Jozefa Kollára, Jana Hálu a iných významných

prejsť na článok

20. VÝROČIE založenia CECHU PODLAHÁROV SLOVENSKA

Pripomíname 20. VÝROČIE založenia CECHU PODLAHÁROV SLOVENSKA: (registrácia 1. Stanov CPS na MV SR sa uskutočnilo 21.8.2001). Pri tejto príležitosti sa posvätí aj nová cechová zástava.

prejsť na článok

Svetový deň vody

Svetový deň vody vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN na konferencii o životnom prostredí v Rio de Janeiro v roku 1992. Od roku 1993 si význam najcennejšej tekutiny na planéte pripomíname vždy 22. marca. Témou Svetového dňa vody 2021 je hodnota vody. Cieľom j

prejsť na článok

Europol zadržal podozrivých zo známej kyberkriminálnej skupiny. Majú mať na svedomí smrť ženy

Europol potvrdil zadržanie dvoch členov kyberkriminálnej skupiny, ktorá stojí za ransomvérom DoppelPaymer. Pomáhať malo Nemecko a Ukrajina.

prejsť na článok