Víno sa vraj zlepšuje vekom. Pravda. Čím som staršia, tým viac mi chutí.

Večery sú už dlhšie a chladnejšie a naozaj sa mi čoraz viac páči predstava uvariť si víno, zabaliť sa do deky, sadnúť si ku krbu a otvoriť si knihu. Kaviareň Magura v Bardejove je miesto, kde vám pocit jesennej pohody určite chýbať nebude. Aj keď len v pracovných dňoch dopoludnia. Ja viem, krajšie boli časy, keď ste u nás popíjali vínko večer po práci, či príjemne unavení po výlete. Ale čítala som takú múdru vetu: „Ak sa vám niečo nepáči, zmeňte to. Ak to nemôžete zmeniť, zmeňte spôsob, ako o tom rozmýšľate.“ Sama som prekvapená, ako mi táto jednoduchá rada pomáha v mojom každodennom pracovnom i osobnom živote. Áno, sú rozumné dôvody, pre ktoré sme sa rozhodli fungovať už len ako B&B, teda „ubytovanie s raňajkami“. Ale o tom som už písala niekoľko krát. Máme však pre vás pár tipov na jednoduché horúce drinky, ktoré zvládnete pripraviť aj doma, ale viete si ich vychutnať aj u nás v raňajkovej kaviarni pri krbe a sviečkach. 1.            Horúci punč Skombinujte červené víno s rumom a jablčným  džúsom. S citom ho oslaďte a okoreňte badiánom, škoricou a klinčekami. Túto zmes zahrejte /ale nevarte/ aj s kúskami pomaranča, jablka či hrozienok. 2.            Káva bombardino Takúto špecialitku nemusí piť len na talianskych svahoch. Zvládnete to aj doma. 2 diely vaječného likéru a jeden diel rumu zahrejte a nalejte do menšieho pohára /v sklenenom vynikne lepšie/. Potom pomaly lejte cez lyžičku po stenách pohára kávu, aby sa vrstvy nezmiešali. Dozdobte šľahačkou. 3.            Zázvorová kanvička Horúci nápoj nie len pre šoférov, ale aj pri chrípke a nachladení. Zázvor odporúčame strúhať, nie krájať, lepšie tak preniknú chute. Zázvorom nešetrite, ak vám pálivé nevadí. Zalejte horúcou vodou a po chvíľke pridajte aj kúsky pomaranča a citrónu. Slaďte radšej medom. 4.            Varené víno Nezabúdajme na klasiku. Biele? Červené? Je to jedno, ak si zoženiete kvalitné korenie, tak budete mať doma pocit, že ste na vianočných trhoch. Takú vôňu vám nevyprodukuje ani najdrahšia vonná sviečka. Avšak pamätajte hlavne nevariť, ale zahrievať! 5.            Írska káva Tu už ruky baristu ťažko nahradiť, ak chcete piť doma originál. Ale ak poľavíte z nárokov, môžete si túto lahôdku hravo pripraviť aj vo svojej kuchyni. Pripravte si silnú kávu /najlepšie použiť frenchpress/. Írsku whiskey zahrejte s trstinovým cukrom a pridajte ju ku káve. Dobre zamiešajte a nalejte do skleneného pohára na stopke. Nelejte do plna. Smotanu na šľahanie si prešľahajte tak, aby bola dostatočne krémová a zároveň stále tekutá. Potom ju cez lyžicu po stene pohára lejte na pripravenú kávu až do plna. Ozdobte zrnkom kávy. 6.            Horúca čokoláda V jednom hrnci si nad parou roztopte 50 g kvalitnej horkej čokolády a pridajte k nej za lyžicu mlieka a smotany na šľahanie a poriadne premiešajte. V druhom hrnci si zahrejte /nevarte/ 1dcl smotany a 2dcl mlieka s cukrom a vanilkou. Tu pridajte roztopenú čokoládovú zmes a premiešajte. A keď k tomu pridáte nastrúhanú kôru z pomaranča, budú vás za to doma zbožňovať. Tak príjemnú jeseň milí hostia! The post Víno sa vraj zlepšuje vekom. Pravda. Čím som staršia, tým viac mi chutí. appeared first on Penzión a apartmány Bardejov s kaviarňou.

prejsť na článok

Ani na víno

Pýtajú sa kamaráti Ivana po návrate z dovolenky: - Čo najviac milujú Taliani? - Víno a ženy. - A čo ty? - Ja som tam nemal ani na to víno!

prejsť na článok

Čudné víno

Dvaja opilci popíjajú víno a jeden hovorí druhému: - Ty, Mišo, nezdá sa ti to víno nejaké čudné? - No, pripadá mi, ako keby som ho už niekedy pil.

prejsť na článok

Kalné víno

Hosť sa vo vinárni sťažuje na zakalené víno. Čašník mu odpovedá: - Nie pane, to víno nie je kalné. To iba pohár je špinavý.

prejsť na článok

Moc vína

Vodka, šunka, nech Vám chutí, víno nech Vám hlavu múti. Veď len raz má túto moc, prajem krásnu Veľkú noc!

prejsť na článok

Prestal piť

Pýtajú sa kamaráti Jana: - Jano, vraj si prestal piť! - Je to pravda. - A čo ťa k tomu viedlo? - To, čo sa deje v tejto republike, vôbec nemám chuť vidieť dvakrát.

prejsť na článok