Veľká noc inak. Inšpirujte sa zahraničím.

Aj vás už omrzela slovenská veľkonočná klasika? Skúste to inak. Napríklad takým piknikom. V Taliansku a na Cypre je to typické, ale pri našom počasí bude asi bezpečnejšie zvoliť domáci variant. V Taliansku sa na veľkonočnom pikniku podáva jahňacie mäso, kysnutý koláč v tvare holubice a nesmú chýbať ani slané praclíky. Vo Fínsku zase na Veľkú noc servírujú ovsenú kašu mämmi, ktorú pripravujú zo žitnej múky, žitného sladu a vody. Tradične sa je len s chlebom, ale podáva sa napríklad aj s vanilkovou zmrzlinou, či krémom s cukrom. V Mexiku je tradičným veľkonočným jedlom capirotada, zvláštny zákusok ktorý je pripravený z vyschnutých rožkov, masla, mlieka, syra, paradajok, cibule a ďalších ingrediencií typických pre mexickú kuchyňu. V Izraeli sa podáva tradičný baranček s nekvaseným chlebom a rôzne jedlá, ktorých hlavnou súčasťou sú orechy a ovocie. Pije sa presne určené množstvo červeného vína. Hlavné symboly Veľkej noci vajcia a zajac sú všade rovnaké, bez ohľadu na to, či sa slávi pravoslávna Veľká noc (pascha), židovská (pesach), alebo kresťanská. Zajac preto, lebo bol odjakživa symbolickým obrazom životnej sily, zdravia a plodnosti a vajce znamená po dlhej zime nový začiatok. Pokiaľ máte chuť vyskúšať túto Veľkú noc niečo nové, ponúkame vám zopár netradičných receptov: Trojuholníčky plnené tromi druhmi syra. Potrebujeme: 150g syra feta 1 šálku tvrdého strúhaného syra 1 šálku strúhaného parmezánu  1/2 šálky petržlenovej vňate 6 jarných cibuliek 1 vajce 3 strúčiky roztlačeného cesnaku 125 g lístkového cesta Postup: Rúru vyhrejeme na 200°C, plech vyložíme papierom na pečenie. V miske zmiešame všetky druhy syra, nasekanú petržlenovú vňať, cibuľu nakrájanú na kolieska, vajce a cesnak. Podľa chuti osolíme. Lístkové cesto rozvaľkáme na čo najtenší plát a rozkrájame na 24 štvorcov. Plníme syrovou zmesou a vytvoríme trojuholníčky. Pečieme asi 15 minút dozlatista. Podávame teplé ako prílohu k polievke, alebo ako samostatnú desiatu so šalátom. Kura a zemiaky z jedného hrnca. Potrebujeme: 60g masla 1 pór nakrájaný na kolieska 1 fenikel nakrájaný na tenké plátky 1 polievkovú lyžicu olivového oleja 1 kg kuracích pŕs, rozkrojených na štvrtiny  2 roztlačené strúčiky cesnaku  2 šálky kuracieho vývaru  400 g scedených sterilizovaných paradajok  1/4 šálky bieleho vína  1/4 nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate  2 polievkové lyžice čerstvého, nadrobno nasekaného tymiánu  2 veľké zemiaky so šupkou, dobre umyté a nakrájané na tenké kolieska Postup: Rúru vyhrejeme na 160°C. Veľký kastról vymastíme maslom. V hlbokej panvici pomaly roztopíme polovicu masla a opečieme na ňom pór a fenikel domäkka. Presunieme na tanier a dáme bokom. V tej istej panvici rozohrejeme olej. Kura opekáme dozlatista cca 4-5 minút z každej strany. Pridáme cesnak a osolíme. Pridáme opečený pór a fenikel a zalejeme vývarom. Pridáme paradajky, víno a bylinky. Privedieme do varu. Naberačkou opatrne prelejeme do pripraveného kastróla a poukladáme aj plátky zemiakov. Zakryté pečieme 30 minút. Po tridsiatich minútach odkryjeme, zemiaky potrieme zvyšným maslom a pečieme nezakryté ďalších 30 minút. Tip: Použiť môžeme aj iné kuracie mäso, ktoré máme doma. Čokoládové žemle. Potrebujeme: 300 ml mlieka 30 g čerstvých kvasníc 4 šálky hladkej múky 1 kávova lyžica mletej škorice  90 g masla, nakrájaného na kocky  1 šálku čokoládových guliek  1/2 šálky hrozienok  3/4 šálky práškového cukru  1 vajce  150 g tmavej rozohriatej čokolády Na glazé potrebujeme: 1/2 šálky vody  3/4 šálky práškového cukru 1 kávová lyžička medovníkového korenia Postup: V mlieku vykvasíme kvasnice. Do misy preosejeme múku so škoricou, pridáme maslo a vytvoríme mrvenicu. Pridáme čokoládové guľky, hrozienka a cukor. Do kvásku pridáme vajce a vyšľaháme. Prelejeme do misy so sypkou zmesou a vypracujeme pružné a hladké cesto. Necháme cesto zdvojnásobiť svoj objem. Rúru zohrejeme na 200°C a pekáčik vymastíme maslom. Cesto rozdelíme na 16 rovnakých kúskov a vytvoríme bochníčky. Naskladáme do pekáčika a necháme 40 minút kysnúť. Pečieme 15 minút na 220°C, potom zmiernime na 180°C a pečieme ešte 5-10 minút. Glazé: Zmiešame suroviny na glazé a privedieme do varu. Hneď ako sa cukor rozpustí zmiernime plameň a povaríme ešte 1 minútu. Pierkom potrieme bochníky. Rozohriatu čokoládu dáme do zdobiaceho vrecka, odstrihneme rožtek a bochníčky ozdobíme. Podávame s maslom. Na ozdobu môžeme použiť aj hotovú polevu vo vrecku. Skúste to tento rok inak. Inšpirujte sa zahraničím a prekvapte svojich blízkych nevšednou veľkonočnou špecialitou. The post Veľká noc inak. Inšpirujte sa zahraničím. appeared first on Online Káva.

prejsť na článok

Veľká noc

Veľká noc, Veľká noc, kedy už bude, kedy ma milý môj pooblievať príde? Oblievaj, oblievaj vlasy aj hlavičku, ale mi ušetri novučkú sukničku.

prejsť na článok

Pitie na Veľkú noc

Veľká noc, Veľká noc, ďaleko je do Vianoc. Kto má trochu umu, naleje si pohár rumu.

prejsť na článok

Prianie Veľká noc

Veľká noc k nám opäť príde, chlapcom korbáč na um zíde. Nebudú mať dievky pokoj, kriku bude všade vôkol.

prejsť na článok

Aká veľká bude

Viete, čo povedal Adam Eve? - Radšej sa drž ďalej, neviem, aká veľká tá vec bude!

prejsť na článok

Veľká láska

- Martin, ako sa má tvoja veľká láska? - Je s ňou koniec, už sme dva mesiace svoji!

prejsť na článok