Vegánsky proteín – jeho účinky, výhody a nedostatky

V súčasnosti sú proteíny, ktoré majú čisto rastlinné zloženie veľkým trendom. Ak si myslíte, že sú určené len pre vegetariánov či vegánov, tak ste na veľkom omyle. Tešia sa čoraz väčšej obľube. Niektorí ľudia si myslia, že ak je proteín rastlinného pôvodu, v takom prípade nie je možné získať z neho potrebné denné množstvo bielkovín. Je to však mylné presvedčenie. V tomto článku sa dozviete základné informácie práve o spomínanom vegánskom proteíne. Rozdiel medzi živočíšnym a rastlinným proteínom Zásadný rozdiel medzi živočíšnym a rastlinným proteínom je, aké množstvo a druh obsiahnutých aminokyselín sa v nich nachádza. Ľudské telo obsahuje zhruba 20 aminokyselín, pričom deväť z nich je esenciálnych (telo si ich nevie vytvoriť samo). Medzi vyššie spomínané, pre organizmus nevyhnutné aminokyseliny sa zaraďuje týchto deväť: Fenylalanín Histidín Leucín Lyzín Izoleucín Metionín Treonín Tryptofán Valín Z toho teda vyplýva, že tieto aminokyseliny je nutné prijať prostredníctvom stravy alebo doplnkov či proteínov. V prípade živočíšnych proteínov je to jednoduché, pretože obsahujú spomínané aminokyseliny a dokážu ich v potrebnej miere i doplniť. V prípade rastlinných, teda vegánskych proteínov je to o niečo ťažšie, pretože v nich sa nenachádzajú všetky potrebné aminokyseliny, ktoré sú potrebné pre správny chod organizmu. Nie je to však nemožné. V dnešnej dobe dokážu robiť výrobcovia doslova zázraky dokážu vytvoriť napríklad viaczložkový proteín, v ktorom je namiešaný správny pomer viacerých rastlinných proteínov. Vďaka tomu je možné zabezpečiť dostatočný prísun všetkých aminokyselín. Druhy rastlinných (vegánskych) proteínov Existuje viacero druhov vegánskych proteínov, ktorú majú čisto rastlinný pôvod. V nasledujúcich riadkoch vám spomeniem z môjho pohľadu päť najdôležitejších. Sójový proteín Radí sa medzi kompletné proteíny. Výhodou sójového proteínu je, že obsahuje všetkých deväť aminokyselín, ktoré sú potrebné pre správny chod organizmu a ľudské telo si ich nevie vytvoriť samo. Tento druh proteínu má vysoký obsah BCAA. Tento proteín neobsahuje takmer žiadne sacharidy (pri výrobe sa lúhuje sója a tým sa z neho odstraňujú sacharidy), vďaka čomu je vhodný pri rôznych redukčných diétach. Hrachový proteín Tí, ktorí majú alergiu na sóju, môžu siahnuť po hrachovom proteíne. Ten je bohatý na tri druhy esenciálnych aminokyselín izoleucín, leucín a valín, ktoré vplývajú na regeneráciu a budovanie svalstva. Navyše, hrachový proteín je bohatý na železo. Hrachový proteín navodí dostatočný pocit nasýtenia (potvrdzujú to i štúdie), vďaka čomu je tento proteín ideálny pri redukčných diétach. Nevýhodou je, že má nízky obsah aminokyseliny metionín, ktorá pomáha odbúravať cholesterol. Ryžový proteín Ryžový proteín sa vyrába z hnedej ryže. Ak sa pýtate, prečo nie z bielej ryže, tak odpoveď je jednoduchá. Hnedá ryža má v porovnaní s bielou o niečo viac bielkovín. Obsahuje vyššie množstvo leucínu (aminokyselina, ktorá má zásadný vplyv na regeneráciu svalstva), má nízky obsah aminokyseliny lyzín a je perfektným zdrojom BCAA. Konopný proteín Už podľa názvu je jasné, že sa vyrába z rastliny konope. Nie však z odrody, ktorá obsahuje veľké množstvo tetrahydrokanabinolu, známejšieho ako THC (čo je psychoaktívna zložka marihuany). To znamená, že vám nespôsobí žiadny neželaný stav, ani halucinácie. Je perfektným zdrojom esenciálnych aminokyselín, horčíka a železa a obsahuje vysoké množstvo vlákniny. Nevýhodou je, že konopný proteín neobsahuje aminokyselinu lyzín. Tým pádom ho nemožno úplne považovať za kompletný proteín. Konoponý proteín sa odporúča užívať v prípade, ak túžite mať väčšie a kvalitnejšie svalstvo. Okrem toho sa tento proteín postará aj o regeneráciu svalstva. Viaczložkový proteín Niektoré druhy rastlinných proteínov nedokážu pokryť všetky esenciálne aminokyseliny. Práve preto sú na trhu dostupné viaczložkové proteíny, v ktorých sú nakombinované viaceré druhy rastlinných proteínov. Aby ste si vedeli správne vybrať, prezrite si na balení proteínu etiketu, kde sa nachádza zloženie. Tam si skontrolujte, aby takýto viaczložkový proteín obsahoval všetkých 9 esenciálnych aminokyselín. Výhody vegánskych proteínov Rastlinné proteíny sú bohaté na minerálne látky, vitamíny, antioxidanty, enzýmy, vlákninu a obsahujú cenné aminokyseliny. Medzi ďalšie výhody konzumácie rastlinných proteínov sa zaraďuje skutočnosť, že neobsahujú takmer žiadny cholesterol. Čo je opačný prípad, ako pri živočíšnych proteínoch. Tým pádom sa človek môže úplne vyhnúť rôznym závažným ochoreniam (ako napríklad rakovine, ochoreniam srdca či cukrovke) alebo má menšie riziko ich vzniku. Tieto choroby má väčšinou na svedomí konzumácia živočíšnych bielkovín. Navyše, mnohé štúdie dokazujú, že ľudia, ktorí konzumujú rastlinné bielkoviny majú nižšiu telesnú hmotnosť a nižší krvný tlak. Ďalšou výhodou je, že vegánske proteíny podporujú pocit nasýtenia a rast svalovej hmoty. Nevýhody vegánskych proteínov Nevýhodou vegánskych proteínov je, že niektoré z nich neobsahujú kompletné aminokyselinové spektrum . V tomto prípade treba dbať na správny prísun všetkých aminokyselín a živín. Pre niektorých ľudí, ktorí na to nie sú zvyknutí, by to mohlo byť neefektívne, prípadne veľmi zdĺhavé plánovanie čo s čím kombinovať. Ale keď si človek na to zvykne, prípadne nemá na výber, lebo nekonzumuje žiadnu živočíšnu stravu, tak potom to vôbec nie je ťažké. Dá sa na to zvyknúť. Druhou možnosťou je siahnuť po viaczložkových vegánskych proteínoch, v ktorých je obsiahnutých viac rastlinných. Za ďalšiu nevýhodu považujem aj to, že vegánsky proteín má nižšiu vstrebateľnosť s porovnaním so živočíšnym. Pre koho je vhodný vegánsky proteín? Už podľa samotného názvu proteínu je celkom jasné, že vegánsky proteín je určený najmä pre vegánov, ale i vegetariánov. Teda ľudí, ktorí konzumujú výhradne rastlinnú stravu a potrebujú si do organizmu doplniť chýbajúce bielkoviny, ktoré sú obsiahnuté v živočíšnych výrobkoch.  Obzvlášť vhodný je aj pre priaznivcov zdravého životného štýlu, paleo stravovania či ľudí, ktorí trpia cukrovkou. Odporúča sa aj pri rôznych zdravotných ťažkostiach spojených so stravou, akými sú napríklad intolerancia na laktózu či celiakia. Užívanie vegánskeho proteínu Tak, ako pri bežných živočíšnych proteínoch, tak aj tu pri vegánskych sa odporúča riadiť podľa odporúčaného dávkovania od výrobcu. Každý výrobca má svoje dávkovanie, preto je dobre sa riadiť presne podľa odporúčaného dávkovania uvedeného na etikete. Ja mám dobrú skúsenosť s vegánskym proteínom Bio Vegan Protein od výrobcu Vanavita. Ten obsahuje až 16 g bielkovín v 1 dávke, navyše je bez laktózy a neobsahuje emulgátory ani alergény, čo je len veľké plus. Balenie 600 gramov stojí okolo 20 €. Tu výrobca odporúča užívať maximálnu dennú dávku 30 gramov. Vyskúšala som už aj Vegan Protein od výrobcu Kompava. Jedná sa o stopercentne rastlinný proteín, v ktorom sa nachádzajú všetky aminokyseliny. V tomto prípade výrobca odporúča užívať 2 odmerky čiže 35 gramov. Ak patríte k tým, ktorí ešte nikdy nekonzumovali vegánsky proteín, nemajte predsudky a vyskúšajte ho. Poskytuje rovnako kvalitný zdroj bielkovín, ako aj v prípade živočíšneho proteínu. Ja v poslednej dobe konzumujem iba vegánske a musím priznať, že som to ani na chuti nespoznala. Ak ste už vegánsky proteín vyskúšali a máte nejaký obľúbený, nezabudnite sa podeliť o jeho názov do komentára nižšie. 5/5 - (1 vote) The post Vegánsky proteín – jeho účinky, výhody a nedostatky appeared first on Akyprotein.sk.

prejsť na článok

Zeolit a jeho účinky

Počas minulého roku som sa pomerne často stretával s tým, že chovatelia koi si nevedia vynachválit zeolit... Začal som zisťovať jeho účinky - výhody a nevýhody ako uznávaný filtračný materiál medzi odborníkmi.

prejsť na článok

Kontroly e-shopov pribúdajú. Nedostatky sú alarmujúce

Všeobecné obchodné podmienky (VOP) predstavujú určitý zmluvný dokument, ktorý bližšie špecifikuje formu obchodného vzťahu medzi predávajúcim a kupujúcim. Pri obchodnom vzťahu medzi podnikateľmi sa podmienky odvíjajú najmä z Obchodného zákonníka, kde majú

prejsť na článok

Objavte zázračné účinky betaglukánu

Organické potraviny sú vybavené množstvom živín a vitamínov, ktoré dokážu v našom tele malé zázraky. Ak ich užívame pravidelne a v správnych dávkach, dochádza nielen k zlepšeniu zdravotného stavu, ale aj k strate hmotnosti. Jedným z nich je aj betaglukán

prejsť na článok

RECENZIA: Scitec 100% Whey Protein Professional

Scitec 100% Whey Protein Professional je srvátkový proteín, v ktorom sú pridané extra prídavky aminokyselín a tráviacich enzýmov. Tento druh proteínu obsahuje 77 % bielkovín s nízkym obsahom tukov a laktózy. Odporúča sa najmä pre športovo založenýc

prejsť na článok