Vaječňák

Vianočná klasika, ktorá sa stratí vždy hneď A nemusíte sa obmedzovať ani keď máte syndróm dráždivého čreva. Len trošku upravíme ingrediencie a je to. Veľmi doporučujem pri jeho príprave použiť kuchynský teplomer. 20min INGREDIENCIE: 400ml smotany sladkej na šľahanie bezlakto 400ml plnotučné mlieko bezlakto 100ml biely rum (môžete aj vynechať) 100g kryštáľový cukor 6 žĺtok 2 vanilkové lusky 1čl škorica 5 klinčekov 2 badiány 1 aníz muškátový oriešok POSTUP: Do veľkého hrnca vlejte mlieko a smotanu, pridajte všetky koreniny. Vanilkové lusky pozdĺžne rozrežte a hrotom noža vyberte všetku vanilku a primiešajte ju do mliečnej zmesi v hrnci. Pomaly zohrievajte. Pomôžte si teplomerom na varenie, nesmie mať zmes viac ako 60st. V druhej ešte väčšej miske vymiešaj cukor a žĺtka do peny. Keď je mliečna zmes zohriata na cca 60st, opatrne po lyžičkách primiešavajte túto zmes do žĺtkovej peny a miešajte. Toto je najcitlivejšia časť práce, nesmiete poľaviť v miešaní, lebo sa vám môžu žĺtka “zdrcnúť”. Keď vmiešate všetkú mliečnu zmes, prelejte si všetko späť do veľkého hrnca a spolu to prehrejte na 70st. Samozrejme, stále miešajte Keď dosiahne požadovanú teplotu, odstavte ho a nechajte vychladnúť. Do vychladnutého vmiešajte biely rum, alebo aj nemusíte Môžete si spraviť verziu pre dospelákov, aj pre abstinentov Likér uchovávajte v chladničke a spotrebujte do pár dní. Ja ho robievam 23ho decembra a ledva mi ostane po poháriku na štedrovečernú párty. Je fakt výborný, úplný lowFODMAP a keď sa mi chce, tak ešte počas sviatkov robím jednu dávku.

prejsť na článok