Tradičná slovenská kuchyňa

Pre našinca je tradičná slovenská kuchyňa tou najlepšou na svete. Pokrmy, ktoré sme jedli ako deti navždy zostávajú v pamäti našich chuťových pohárikov. Ich opätovná konzumácia prináša nostalgický pocit domova a komfort dobre známych ingrediencií našich prarodičov. V čom je jedinečnosť slovenskej kuchyne a ako stojí v konkurencii so svetom?  Slovensko je napriek svojej rozlohe nesmierne rôznorodé a taká je aj slovenská kuchyňa a jej tradičné pokrmy. Svoju inšpiráciu a vplyvy čerpala najmä od svojich susedov ešte v období Rakúsko-Uhorska. Množstvo pokrmov má tak základ v českej, maďarskej alebo rakúskej kuchyni. Liptov a severné Slovensko Sever Slovenska je zvyknutý na drsnejšie klimatické podmienky a silnú zimu s hŕbami snehu. Preto je v severoslovenskej kuchyni na stole hlavne údené mäso, zemiaky, kyslá kapusta, múka, strukoviny a mliečne výroky. Ide o suroviny, ktoré majú dlhú trvanlivosť a ľudia si ich pripravovali pred príchodom zimy. Mlieko a mliečne výrobky boli vďaka úžitkovým zvieratám prístupné skoro celý rok. Práve kyslá kapusta, ktorá sa nechala na jeseň kvasiť bola bohatým zdrojom vitamínu C. Zemiaky, tradične zbierané v októbri, slúžili ako základná potravina na prečkanie dlhej zimy. Z rýb bol v tejto oblasti obľúbený predošetkých pstruh. V zalesnených častiach sa konzumovali aj lesné huby a lesné ovocie či mäso z diviny. Svoju tradíciu na severe má aj chov včiel a výroba včelích produktov. Južné Slovensko Na juhu Slovenska a v nížinách bol surovinový základ o niečo bohatší. Husacinu a kačacinu poznáme z tradičných hodov, ktoré sa u nás konajú hlavne na jeseň. Že ide o skutočnú lahôdku sa môžete presvedčiť aj v reštaurácii hotela Ski&Wellness Residence Družba. Prívetivejšia klíma na juhu má ideálne podmienky pre ovocinárov. Lekvár, džem či sterilizované a sušené ovocie patria k tradičným ingredienciám tunajších pokrmov. Chutné domáce lekváre a džemy pripravujeme aj u nás. Môžete ich ochutnať ako základ do palacinky či iných sladkých pokrmov. Na dohľad do Maďarska a Rakúska Vplyv na slovenskú kuchyňu mala aj vzdialenosť do Viedne a do susedného Maďarska. Práve viacjazyčná Bratislava a západ Slovenska je kombináciou týchto tradičných európskych kuchýň. Množstvo pokrmov sa u nás “poslovenčilo” a dnes ich môžeme považovať za naše. Viedenský rezeň nesmie chýbať na tanieri počas žiadnych sviatkov, maďarský guláš má svoj pôvod priamo v mene a neodmysliteľne patrí k slovenskému gastru. Rovnako tak viacero českých pokrmov ako napríklad sviečková na smotane. Prestížne umiestnenie Tradičná slovenská kuchyňa sa umiestnila v prestížnom rebríčku TasteAtlas Awards 2022. Slovenské pokrmy obstáli v konkurencii z celého sveta a zaradili sa na 50. mieste. Slovensko sa tak prekvapivo dostalo do prestížnej spoločnosti. Prvé miesto brali Taliani, druhé Gréci a tretiu priečku okupujú Španieli. Jedlá našich starých materí konkurujú svetu a turisti sa ich nemusia báť, práve naopak, sú hodné objavovania. V rebríčku sa z konkrétnych jedál vyzdvihujú najmä slovenská parenica, oravský korbáčik, zázrivský korbáčik, lokše, guláš, kapustnica a nesmú chýbať ani bryndzové halušky.  Ak vás láka znovuobjavovanie tradičnej slovenskej kuchyne, v našich reštauráciách rozhodne nebudete sklamaní. Moderné pokrmy dopĺňajú chutné a tradičné jedlá, ktoré všetci tak milujeme. Príďte vyskúšať lahodné tradičné pokrmy a vráťte sa do nostalgických čias.  1,771 total views Príspevok Tradičná slovenská kuchyňa je zobrazený ako prvý na Hotel Družba.

prejsť na článok

Trendy stoličky Cor Jalis Byt Bratislava

Ďalšie realizácie .vc_custom_1474982303071{margin-top: 20px !important;}.vc_custom_1474981578660{margin-left: -15px !important;padding-top: 10px !important;padding-right: 10px !important;padding-bottom: 10px !important;padding-left: 25px !impo

prejsť na článok

Mapa obsadzovania Slovenska v rokoch 1918-1919

Maďarská mapa zachytávajúca obsadzovanie územia Slovenska československým vojskom v rozmedzí novembra 1918 až februára 1919. Mapa znázorňuje okrem československého aj postup maďarského a poľského vojska, dočasné demarkačné línie a dátumy obsadenia miest.

prejsť na článok

Projekt Ursa Minor medzi TOP 50 stavieb Slovenska

Veľmi nás teší, že projekt Ursa minor, ktorého súčasťou bola aj firma IZOLA, bol zaradený medzi TOP 50 stavieb Slovenska. Firma Izola prispela realizáciou fasády a strechy tohto bytového komplexu.  Odborný časopis ASB (Architektúra, Stavebníctvo, Biznis

prejsť na článok

Pán minister Krajčí, prihováram sa Vám ako občan Slovenska: ODSTÚPTE ešte dnes!

Peter Pellegrini nahral na sociálnej sieti nové video, v ktorom sa prihovoril ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu. A ako v úvode prezradil, urobil tak ako občan a nie ako politik. Ministra jasne vyzval, aby odstúpil z funkcie. Bývalý premiér za str

prejsť na článok

Informácie o dopravách a platbách

Spôsob dopravy Objednaný tovar z e-shopu NAMB.SK vám doručíme kamkoľvek na celom území Slovenskej Republiky. Tovar objednaný na e-shope Vám doručí spoločnosti SDS alebo Slovenská pošta do 2-3 pracovných dní od naskladnenia tovaru. Doprava pri objdenávke

prejsť na článok