Stredovek u siedmakov

Stredovek u siedmakovDnes, 13.1., si žiaci 7.A v rámci živej hodiny dejepisu mali možnosť ochutnať tradičné jedlo našich predkov pochádzajúce zo stredoveku. Z tradičných surovín si ho sami uvarili a zjedli, ba ušlo sa aj pánovi riaditeľovi. Pre inšpiráciu ponúkame recept na gaštanovú kašu pochádzajúci z 12. storočia ako ho ponúka vo svojej knihe Miloš Jesenský Vychutnajte si stredovek. Prajeme dobrú chuť !KAŠA Z JEDLÝCH GAŠTANOV (Miloš Jesenský, Vychutnajte si stredovek)12. storočie, Európa Patrologia Latina3 – 5 jedlých gaštanov, 3 lyžice múky (najlepšie špaldovej), 1,5 lyžice práškového sladkého drievka alebo anízu a prášok zo sladiča. Gaštany olúp a uvar do mäkka (20 – 30 minút): potom ich roztlč alebo rozmiešaj, vlož do trochy vody, pridaj múku, sladké drievko a prášok zo sladiča (prípadne med). Všetko dôkladne premiešaj, priveď k varu a var tak dlho, pokiaľ sa zo zmesi nestane kaša.

prejsť na článok

Dejepisno – geografická exkurzia Komárno – Ostrihom (Maďarsko)

Siedmaci dostali príležitosť vidieť stredovek. Navštívili Pevnostný systém Komárna, ktorého zastavaná plocha dodnes zachovalých a existujúcich objektov má skoro 50 ha. Geografiu Európy si zopakovali V Dvorane Európy. Určite ich očarila i krása Ostrihomu s

prejsť na článok