Sneh, konečne!

Minulý týždeň prikryl Banskú Štiavnicu konečne sneh. Biely poprašok, ktorý sa tak ľahko nezmení na špinavú kašu ako v Bratislave. Mesto sa skrýva vo vysokých Štiavnických vrchoch a tam sa sneh netopí tak rýchlo. Vôbec sa mi teda zo štiavnickej rozprávky do Bratislavy nechcelo ísť. Keď sme tam prišli, tak len na pár škridľových strechách bol ešte vidieť studený prach. Na rozdiel od Štiavnice, kde sa stále môžete obávať, že sa pošmyknete na ľadovom chodníku :) V piatok sa po zasnežených uliciach potulovali minimálne traja Svätí Mikuláši, dvaja čertovia, anjel a jeden miništrant (inak poslanec mestského zastupiteľstva) a vyzývali ľudí, aby im spievali pesníčky alebo nič netušiacim okoloidúcim zamazali tváre uhlím. A tí sa potom čudovali, čo sa za nimi ostatní obzerajú. December v Banskej Štiavnici je jednoducho plný udalostí a podivínov v uliciach. Okrem mikulášskeho víkendu -ak nie týždňa- ktorý práve prebieha, sa môžeme tešiť na vianočné trhy už budúci víkend. Štyavnicky vjanočny jarmok so slovenskými koledami, baníckou pijatikou, ručne vyrobenými ozdobami a sviatočnými oblátkami, ktoré pre vás pripravia priamo na mieste. Tento týždeň sa v knižnici na Starom zámku konala vernisáž vianočnej výstavy Pod betlehemskou hviezdou. Na túto výstavu sa veľmi teším! Prezentuje štiavnickú tradíciu výroby betlehemov. Baníci si v minulosti krátili čas a privyrábali aj tým, že tvorili tieto vianočné dielka. Vystavené sú vyrezávané betlehemy a maľované salaše. https://www.muzeumbs.sk/article/sk/vystava-pod-betlehemskou-hviezdou-stary-zamok-5-12-2019-29-2-2020 Výstava bude na zámku až do konca februára, takže je čas zastaviť sa teraz aj po Vianociach a medzitým môžete navštíviť aj najväščí pohyblivý Betlehem na Slovensku, ktorý je zasa prístupný pri krčmičke Jašterice, rovno pod Starým zámkom. https://www.betlehem.sk Takže- Šťastný Advent!

prejsť na článok

Prekrásne Vianoce

Mrazivé ticho, všade biely sneh, konečne pokoj, nebo plné hviezd. Je tu čas sviatočný, keď stromček sa ligoce, prajem Ti zo srdca prekrásne Vianoce.

prejsť na článok

Napadol prvý sneh v tejto zimnej sezóne.

Dnes máme prvý sneh na Pezinskej Babe v tejto zimnej sezóne. Aktuálne počasie o 7:00 oblačno, hmla, slabé sneženie, teplota -0,6°C. Sezónne lístky za výhodnejšiu cenu si ešte môžete zakúpiť cez našu stránku www.lkbaba.sk do konca novembra. The post Napado

prejsť na článok

Nová pražírna kávy konečně v provozu

Jelikož nám již naše malá pražička nestačila, pořídíli jsme o něco výkonnější stroj. Po pár dnech seřizování a dolaďování nastavení již běži přesně podle našich představ The post Nová pražírna kávy konečně v provozu appeared first on www.kava-porta.cz.

prejsť na článok

Čas vianočný

Čas vianočný je tu opäť, vonku je sneh hustý, nesmelo na dvere klope, musíme ho vpustiť.

prejsť na článok

Ako to zistia

Viete, ako futbalisti zistia, že je zima a napadol sneh? Na tréningoch hrajú s červenou loptou.

prejsť na článok