Slovenský priemysel v máji spomalil tempo medziročného poklesu produkcie

Priemyselná produkcia na Slovensku v máji zmiernila tempo medziročného poklesu na 1,4 % z 2 % v apríli. Priemysel sa nedostal z červených čísel napriek rastu výroby automobilov, ktorá je kľúčovým odvetvím slovenskej ekonomiky. Informoval o tom dnes Štatistický úrad SR. V Českej republike priemyselná výroba v máji zrýchlila medziročný rast na 1,4 percenta z 1,2 percenta v apríli. Na Slovensku, rovnako ako v apríli, väčšina priemyselných odvetví zaznamenala v piatom mesiaci roka medziročný pokles výkonnosti. Spomedzi hlavných odvetví klesla produkcia výrobkov z gumy a plastu približne o šestinu, výroba výrobkov z dreva a papiera o takmer 19 % a výroba počítačových, elektronických a optických výrobkov o viac ako štvrtinu. Po predchádzajúcom trojmesačnom raste sa znížila produkcia v odvetví výroby kovov a kovových konštrukcií. Výroba dopravných prostriedkov v máji v porovnaní s minulým rokom vzrástla o 8,1 %, čo bol druhý najlepší výsledok v tomto roku. Slovensko, ktoré je najväčším svetovým výrobcom automobilov na obyvateľa, patrí medzi najpriemyselnejšie krajiny Európskej únie. Vojna na Ukrajine, rekordne vysoká inflácia, ale aj dôsledky sprísňovania menových podmienok na viacerých dôležitých exportných trhoch slovenských priemyselníkov by mohli naďalej zhoršovať kondíciu viacerých odvetví slovenského priemyslu. Výhľad priemyslu na najbližšie mesiace preto stále nie je optimistický, komentuje zverejnené údaje Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia. V druhom polroku tohto roka by podľa neho mohla výsledky odvetvia ovplyvniť nízka porovnávacia základňa z minulého roka, keď spoločnosti čelili vplyvu vysokých cien energií. S výnimkou marca tohto roka slovenský priemysel od jesene minulého roka nepretržite klesá. Slovenské ministerstvo financií aj slovenská centrálna banka očakávajú, že ekonomika krajiny v tomto roku zmierni svoje medziročné tempo rastu, ktoré vlani dosiahlo 1,7 %. Zdroj: ČTKThe post Slovenský priemysel v máji spomalil tempo medziročného poklesu produkcie first appeared on Forex.sk.

prejsť na článok

Filmový priemysel

Do kreatívneho priemyslu môžeme zaradiť filmový ahudobný. Filmový priemysel je vlastne odvetvie, ktoré zabezpečuje výrobu, distribúciu avyužitie filmov. Zaraďujeme sem fázy vývoja produkcie, scenára až po premietanie filmov vkine a rôznych platformách. Pl

prejsť na článok

Záujem o Bitcoin ETF sa spomalil – Bitcoin mieri k $70 000

Bitcoin sa po štvrtkovom prepade ceny začal v piatok opäť približovať cene $70 000. ETF na BTC však mali pomalší záver týždňa. The post Záujem o Bitcoin ETF sa spomalil – Bitcoin mieri k $70 000 appeared first on Kryptonovinky.sk.

prejsť na článok

1. Slovenský ZeroSouvenir Košice Metropola Východu

1. Slovenský ZeroSouvenir Košice Metropola Východu V024 2021-5 je na svete! Na suveníre je zobrazený Jakabov palác ako hlavná dominanta, po bokoch ho sprevádzajú Kaplnka sv. Michala a Urbanova veža. Suvenír je tlačený na bavlnený papier a má niekoľko och

prejsť na článok

Otázka - Valorizace Slovenský duchod (Spoločnosť)

pedro: Dobrý den. Pobirám Slovenský a Český duchod. Slovenský v roce 2022 306 eur. V jaké výší budu mit valorizaci Slovenského duchodu? Děkuji. (diskusie na internetovej stránke)

prejsť na článok

Oemeta - chladiace a obrábacie kvapaliny pre priemysel

Dnešným dňom zahajujeme predaj produktov firmy Oemeta, viac informácií v sekcii obrábacie kvapaliny pre priemysel.

prejsť na článok