Šesť dokumentov, ktoré budete potrebovať pri predaji domu.

Šesť dokumentov, ktoré budete potrebovať pri predaji domu. V minulom článku sme písali, aké dokumenty a údaje si je dobré pripraviť pri predaji bytu. Ale čo ak predávate dom? Pripravili sme pre vás odporúčanie, aké dokumenty si pripraviť aj pri predaji domu. Bude ich od vás požadovať kupujúci, ale aj profesionálny realitný maklér. Ak niektorý z dokumentov neviete nájsť, profesionálny maklér vám poradí, kde a ako sa dajú potrebné dokumenty získať. Dokumenty a údaje pri predaji rodinného domu: výpis z listu vlastníctva – úplne stačí stiahnutý list vlastníctva z internetu. Ak je realitný maklér skúsený, dokáže si ho vyhľadať aj sám. Nie vždy sa rodinný dom a pozemok alebo pozemky nachádzajú na jednom spoločnom liste vlastníctva. fotokópiu z katastrálnej mapy – podobne, ako pri liste vlastníctva, stačí ju mať stiahnutú z internetu. kópiu titulu nadobudnutia – to znamená kópiu pôvodnej zmluvy, ktorou ste nadobudli rodinný dom a aj pozemok. Môže to byť kúpna, darovacia, zámenná zmluva, uznesenie o dedičstve. TIP: Pri nadobudnutí nehnuteľnosti dedičstvom je dobré si odložiť alebo dohľadať pôvodný titul nadobudnutia, ktorým nadobudol nehnuteľnosť poručiteľ (t.j. osoba, po ktorej ste dedili). kolaudačné rozhodnutie nbsp; je dokument, ktorým sa presne určí, na aký účel a za akých podmienok sa môže stavba používať. Odhaľuje aj vek stavby. Budete ho potrebovať aj pre znalca za účelom vypracovania znaleckého posudku, ak budete mať kupujúceho, ktorý bude váš dom kupovať pomocou hypotekárneho úveru. stavebnú dokumentáciu (vrátanie revíznych správ) – tieto dokumenty síce nie sú potrebné pre prípravu zmluvnej dokumentácie k predaju nehnuteľnosti, ale budúcemu majiteľovi sa môžu zísť v budúcnosti napríklad pri rekonštrukcii domu alebo, ako sme spomenuli vyššie, môže ich požadovať znalec k vypracovaniu znaleckého posudku. posledné faktúry za vodu, elektrinu, plyn – pre potenciálneho kupujúceho údaje o nákladoch spojených s prevádzkou rodinného domu sú dôležité pri rozhodovaní o kúpe. Skúsení kupujúci môžu tiež chcieť nahliadnuť do vyúčtovania energii. Tieto dokumenty tiež k prevodu domu nepotrebujete, ale pre potenciálneho kupujúceho sú dôležité. Tip realitného makléra: Ak predávate starší rodinný dom vhodný na rekonštrukciu alebo na zbúranie, je dobré si vyžiadať aj územnoplánovaciu informáciu, ktorá potenciálnemu kupujúcemu poskytne presné požiadavky, ktoré sa vzťahujú na budúcu stavbu. Autor: Mgr. Zuzana Búliková Foto: pexels.com The post Šesť dokumentov, ktoré budete potrebovať pri predaji domu. appeared first on ALLE realitná kancelária.

prejsť na článok

Aké dokumenty potrebujete pri predaji bytu? Takto sa vyhnete prekvapeniam.

Keď ste sa rozhodli predať svoj byt, či už sám alebo cez realitnú kanceláriu, je dobré si pripraviť nasledujúce dokumenty. Bude ich od vás požadovať kupujúci, ale aj profesionálny realitný maklér. Ak niektorý z dokumentov neviete nájsť, profesionálny makl

prejsť na článok

Šesť pív

Stretnú sa dvaja kamaráti, ktorí sa už dlhšiu dobu nevideli a jeden hovorí: - Môžem ťa pozvať na pivo? Máš čas? - Ale áno, mám čas na šesť pív!

prejsť na článok

Prerábka starého domu: úpravy pozemku a odvoz odpadu vo vlastnej réžií alebo si zaplatiť firmu?

Kúpa starého domu prináša so sebou niekoľko špecifík. Predovšetkým vtedy, ak nebol dlho obývaný. Predtým, než sa pustíte do samotnej prerábky domu, musíte myslieť na niekoľko vecí, ktoré musíte zariadiť predtým.  Vypratanie domu, odlesnenie záhrady, čiste

prejsť na článok

Aspoň šesť pív

Sedia dvaja kamaráti pri pive a jeden hovorí: - Vieš, aký je rozdiel medzi peknou a škaredou ženskou? - Samozrejme, aspoň šesť pív!

prejsť na článok

Rozrezanie pizze

Blondínka si objednala pizzu. Čašník jej ju priniesol a pýta sa: - Chcete ju rozrezať na šesť, alebo na dvanásť častí? - Šesť prosím, dvanásť by som nezjedla.

prejsť na článok