S dážďovníkmi pod jednou strechou

Ochrana prírody má množstvo podôb, najmä tá praktická časť. Jednou z nich je aj ochrana vtákov a netopierov pri zatepľovaní budov. Hniezdna sezóna je v plnom prúde a na prvý pohľad chladné paneláky sa v skutočnosti hemžia životom. Ako svoje hniezdisko panelové domy (ale nie len tie) využívajú najmä dážďovníky tmavé, belorítky domové, vrabce domové a početnejšia skupinka netopierov. A ako takáto ochrana prebieha? Začína už pri príprave projektu v rámci stavebného konania, kde sa vypracováva odborný posudok o výskyte chránených druhov živočíchov na budove. V skratke sa jedná o obhliadku budovy a jej zhodnotenie z hľadiska možného výskytu vtákov a netopierov. V posudku sa vypracuje postup stavebných prác tak, aby sa minimalizoval dopad na hniezdiace/ ukrývajúce sa netopiere, určí sa koľko a kde sa umiestni búdok, prípadne akým spôsobom sa zabezpečí zachovanie hniezdisk alebo úkrytov. Toto prebieha v rámci projektovej prípavy. Nasleduje tá podstatnejšia časť, a to realizácia navrhnutých opatrení priamo počas stavebných prác. Ochranné práce prebiehajú tak, že po postavení lešenia odborne spôsobilá osoba prezrie celú fasádu budovy a skontroluje všetky poškodenia a dutiny na budove. Na to sa používa endoskopická kamera a inšpekčné zrkadielka. Nájdené úkryty sa farebne označia a podľa obdobia (hniezdne/mimohniezdne) sa buď zachovajú, ak je to možné alebo nahradia špeciálnymi búdkami. Tiež sa z objektu vysťahujú netopiere. Podstatou celých ochranných prác je, aby nedošlo k uväzneniu vtákov a netopierov v dutinách a ich pomalej smrti a aby sa zachoval ich habitat aj po zateplení budovy. A keďže raz vidieť je viac ako stokrát počuť uvádzame malú fotoreportáž z jednej obhliadky v rámci environmentálneho dozoru. Na panelových domoch vtáky a netopiere najčastejšie využívajú odvetrávanie strechy (atiku), kde hniezdia v konštrukcii budovy. Často vtáky zaletujú do otvorov priamo pri obhliadke a vo vzduchu počuť svišťanie ich krídiel. Atikové otvory a iné dutiny sa všetky skontrolujú inšpekčnou kamerou a tie s pobytovými znakmi sa farebne označia. Keďže sa obhliadka konala v hniezdnej dobe tak sa osobitne (s výkričníkom) označili otvory s hniezdiacimi jedincami, v tomto prípade dážďovníka tmavého. Označené otvory zostanú priechodné aj po zateplení budovy. Hniezdo dážďovníka tmavého v konštrukcii strechy, niekedy ich nájsť nie je vôbec jednoduché. Nasleduje vyrezanie otvorov do izolantu ich úprava PVC rúrou a HACO mriežkou bez lamiel. Zároveň je potrebná neustála kontrola počas celej realizácie stavebných prác, aby nedochádzalo k ohrozeniu hniezdiacich vtákov, keďže často stavbári nerešpektujú obmedzenia a pokyny. Výsledkom celého environmentálneho dozoru je zateplená budova a zachované hniezdne a úkrytové možnosti pre vtáky a netopiere, ktoré v našich mestách vytvárajú biologickú ochranu pred hmyzom a zároveň prinášajú kúsok prírody do betónovej džungle sídlisk. The post S dážďovníkmi pod jednou strechou first appeared on Ekoton.sk.

prejsť na článok

Všetko pod jednou strechou = dokonalá svadba

https://hnonline.sk/pr-clanky/2049318-vsetko-pod-jednou-strechou-dokonala-svadba The post Všetko pod jednou strechou = dokonalá svadba appeared first on Hotel Gino Park Palace ****.

prejsť na článok

Radnica potrebuje obnovu, samospráva chce začať strechou

Novobanskú radnicu, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, chce tamojšia samospráva obnoviť.

prejsť na článok

PRVÉ DOMY POD STRECHOU

Cesta pre I. etapu výstavby a prvých 9 pozemkov pripravených pre klientov. Prvé dva domy sú už pod strechou. .fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapp

prejsť na článok

Montáž solárnych panelov na dom Rožňava

Domáca fotovoltická elektráreň montáž solárnych panelov na rodinnom dome so sedlovou strechou pri Rožňave. Montáži a inštalácii predchádzala odborná konzultácia a výsledok splnil všetky očakávania klienta. Cenová ponuka zohľadnila požiadavky na návratnos

prejsť na článok

Telekom spustil MASÍVNE vylepšenie: Aktivujete si ho jednou SMS-kou! (NÁVOD)

Telekom, predstavil novinku, ktorá výrazným spôsobom zlepší poskytované služby tisícom klientov naprieč celým Slovenskom. The post Telekom spustil MASÍVNE vylepšenie: Aktivujete si ho jednou SMS-kou! (NÁVOD) appeared first on AndroidPortal.sk.

prejsť na článok