Remeselné pivo

Čapujeme remeselné pivo z remeselných pivovarov, ktoré spadá do kategórií nepasterizované a nefiltrované. Vďaka čomu sa zachovali všetky vitamíny a enzýmy prospešné pre náš organizmus. A tak si môžete naplno vychutnať pravú a nefalšovanú chuť piva. Craftové, prípadne remeselné pivo sa vyznačuje vysokým percentom poctivej ručnej práce a výberom kvalitných prírodných surovín bez pridaných umelých látok. V ponuke máme 6 druhov čapovaného remeselného piva. Veríme, že práve u nás nájdete váš obľúbený pivný mok! Remeselné pivo vyrobené remeselným pivovarom je dokázateľne lepšie pre Vaše zdravie ako klasické pivo, ktoré nájdete na regáloch obchodov. Nakoľko neobsahuje konzervačné látky, neprechádza filtráciou ani pasterizáciou, vďaka čomu je v pive väčší obsah vitamínov. Remeselné pivo, ktoré pochádza z výroby menších pivovarov väčšinou nebýva pasterizované. Proces pasterizácie je určený na zvýšenie doby trvanlivosti. Vynašiel ho Louis Pasteur na účel zabráneniu skysnutiu vín, avšak tento proces si našiel svoje miesto aj v oblasti pív. Pri tomto procese však prichádza k ničeniu vitamínov, ako aj živín. Čapujeme: Ležiaky (Stála ponuka, 3 druhy) Pod pojmom ležiak rozumieme spodné kvasené pivo, stabilizované pri nízkych teplotách. Po kvasnom procese mesiac a viac leží, od toho sa odvodvádza pomenovanie “ležiak”. Má bledú farbu a je slabo chmelený. V jeho chuti zvyčajne nie je výrazná žiadna aróma. Definujeme ho ako ľahko piteľné pivo a patrí tak k najviac konzumovanému a komerčne dostupnému pivnému štýlu. Nepochybne sa jedná o najpopulárnejší typ piva na svete. No zároveň ide o jeden z najmladších, len vďaka vynálezu chladiaceho systému koncom 19. storočia. Ten umožňuje udržiavať požadované nízke teploty spracovania počas celého roka. Špeciály APA, IPA, ALE (Rotujúca pípa) Ale majú typicky ovocnú a prenikavú arómu. Je to v dôsledku kvasenia pri vyšších teplotách, kedy sa tvoria vo väčšom množstve vedľajšie kvasné produkty estery a fenoly. Farebná škála je široká, začínajúca bledým pale ale, cez jantárový bitter ale, až po skoro čierny nejaký tradičný ale. Špeciály bývajú bežne veľmi výrazné chmelené, zamerané predovšetkým na arómu. Chmelenie sa zaraďuje hlavne ku koncu výrobného procesu, čím sa zabezpečí vo väčšej miere uvoľnenie aromatických látok. No zároveň obmedzí uvoľnenie horkých látok. Ale (ejl) je označením širokej a značne rôznorodej skupiny pivných štýlov vrchne kvaseného piva. Pôvodne sa takto označovali pivá vyrábané bez použitia chmeľu (v protiklade k chmelenému pivu, označovanému ako beer). V širšom zmysle sa v súčasnosti takto označujú všetky vrchne kvasené pivá. Zdroj: maroma.sk, beerstation.sk Príspevok Remeselné pivo je zobrazený ako prvý na Kocúr káva.

prejsť na článok

Desatoro pivných prikázaní

1. V jednu značku piva navždy veriť budeš. 2. Neotvoríš fľašku piva nadarmo. 3. Pamätaj, aby si denne vypil aspoň jedno pivo. 4. Cti toho, kto ti dáva na pivo, aby si bol dlho živý a dobre sa ti vodilo. 5. Pivo nevyleješ ani nezameníš za iný nápoj. 6. Nev

prejsť na článok

Pivo iba k jedlu

- Pán vrchný, čo máte na jedenie? - Už nič, prosím. - Tak mi dajte jedno pivo! - Bohužiaľ, pivo dávame iba k jedlu.

prejsť na článok

Pivo z Nemecka

Čašník podáva veľmi dlho čakajúcemu nervóznemu návštevníkovi pivo a hovorí: - Nech sa páči, bavorské pivo. Priamo z Nemecka. - Aha, tak už viem, prečo vám to tak dlho trvalo.

prejsť na článok

Než to začne

Chlapík príde po únavnom dni v práci domov, ľahne si na gauč pred televíziu a povie svojej žene: - Hej, prines mi pivo, než to začne. Žena síce protestuje, ale to pivo mu prinesie. Za štvrť hodiny neskôr zase hovorí: - Hej, prines mi ďalšie pivo, než to z

prejsť na článok

Pivo a handra

Príde kostra do krčmy a hovorí: - Jedno pivo a handru.

prejsť na článok