Rekordný rok ale aj rekordné ceny.

Ceny leteniek sa zvýšili oproti predpandemickému obdobiu, ale záujem o cestovanie stúpa. Letná sezóna v Európe, tradične najvyťaženejšia, prináša medziročné zdraženie až o 25 %. Rast cien je dôsledkom viacerých faktorov, vrátane vysokých cien paliva, ktoré ostávajú o 16 % vyššie ako pred pandémiou. Neistotu na trhu zvyšuje aj vojna na Ukrajine a uzavretie ruského vzdušného priestoru, čo predlžuje lety a zvyšuje náklady na palivo. Francúzsko reaguje zvyšovaním cien leteniek a podporou železničnej dopravy ako súčasťou riešenia klimatickej krízy, pričom národný dopravca Air France-KLM už nahradil niektoré vnútroštátne lety vlakmi. V USA a iných krajinách sa cíti nedostatok personálu v leteckom priemysle, čo vyústilo do rušenia a meškania letov a zvyšovania cien. Transatlantické lety sa pomaly zotavujú po pandemickom poklese, hoci sú stále menej časté a drahšie. Napriek tomu ľudia nezanevrajú cestovaniu a podľa Mastercard Economics Institute bol dopyt po cestovaní vo voľnom čase v marci 2023 o 31 % vyšší ako v marci 2019. Aj slovenské cestovné kancelárie zaznamenali o tretinu vyšší záujem o letné dovolenky, dokonca prevyšujúci rekordný rok 2019.

prejsť na článok

Rekordne nízky rozsah antarktického ľadu spôsobil úhyn tisícok malých tučniakov

Kvôli rekordne nízkym hladinám antarktického morského ľadu došlo k rekordnému úhynu tučniaka cisárskeho. Hrozí im úplne vyhynutie v dôsledku klimatických zmien. 

prejsť na článok

Ryanair prepravil rekordný počet cestujúcich

Nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair prepravila v auguste tohto roku až takmer 19 milióna pasažierov. Ide o neuveriteľný počet, ktorý bol oproti uplynulým rokom výrazne vyšší. Letecká spoločnosť Ryanair, ktorá je medzi cestujúcimi veľmi obľúbená,

prejsť na článok

Ukrajinský snajper prekonal rekordný zásah z Afganistanu: Ruského vojaka zneškodnil z tejto vzdialenosti

KYJEV – Výstrel, aký zatiaľ nemá obdobu. Ukrajinský snajper prekonal svetový rekord, keď sa mu podarilo trafiť ruského vojaka zo vzdialenosti 3 800 metrov. Stanovil tým nový svetový rekord pre úspešnú streľbu snajpera. Ten bol doteraz 3 540 metrov.

prejsť na článok

Nové ceny výrobkov ORLIK

Výrobca ORLIK kompresory od 14.12.2015 upravil ceny: priemyslená rada kompresorov ORLIK ORIGINAL, filtrácia stlačeného vzduchu , pneumatické náradie, náhradné diely na kompresory. Staré ceny bude ATSK rešpektovať pri ponukách až do 15.01.2016.

prejsť na článok

Ceny grafických kariet sa opäť znížili

Ceny grafických kariet aj naďalej klesajú, skladových zásob je opäť dostatok. Priemerné ceny grafických kariet sa od začiatku roka 2022 znížili na polovicu. To sú zistenia 3DCenter, ktorá sa zaoberá historickými údajmi získanými z výskumu Jon Peddie Resea

prejsť na článok