Región Javorníky

Chránené územia K ochrane prírodných zaujímavostí bola časť územia Javorníkov začlenená do Chránenej krajinnej oblasti Kysuce, ktorá má rozlohu 655 km2 a chránenou krajinnou oblasťou bola vyhlásená v roku 1984. Jej súčasťou je množstvo prírodných rezervácií a prírodných pamiatok. K najznámejším patria Galovské lúky – prírodná rezervácia s veľkým výskytom orchideí, vstavačov a iných vzácnych druhov rastlín. Starý zmiešaný jedľovo-bukový porast pralesovitého charakteru sa nachádza hneď v niekoľkých prírodných rezerváciách – Razula, Hričovec, Veľký Javorník. Na mnohých miestach v tejto oblasti vyvierajú tiež minerálne pramene, z ktorých niektoré patria k prírodným pamiatkam – napr. prameň Vajcovka, prameň U Vojtov, ktorý je zvláštny nepravidelnými niekoľko sekundovými únikmi metánu. Turistika zimná a letná - Pohorie Javorníky Javorníky patria medzi vyhľadávané turistické oblasti. Pre prevádzkovanie zimných športov sú tu ideálne podmienky. Vyznávači bežeckého lyžovania môžu využiť množstvo bežeckých tratí v mierne zvlnenom teréne s dlhými rovinatými úsekmi. Tí, ktorí dávajú prednosť zjazdovému lyžovaniu, majú k dispozícií zjazdové svahy s lyžiarskymi vlekmi na Veľkej Rači alebo v okolí Portáša, Veľkého Javorníka, Čerenky, Straníka, Ochodnice a ďalšie. Vďaka rozvoju cestovného ruchu vznikajú v tejto oblasti stále nové rekreačné strediska s veľmi dobrým technickým vybavením a zázemím. V letnom období sa Javorníky stávajú rajom pre vyznávačov turistiky. Množstvo dobre pripravených a označených turistických trás zavedie návštevníkov do prekrásnych miest. Mnohé z turistických trás možno využiť aj na cykloturistiku. K prevádzke vodných športov a rekreácii láka návštevníkov priehradná vodná nádrž Nosice, ktorá bola vybudovaná na rieke Váh a je známa ako Priehrada mládeže. (Zdroj: WIKIPEDIA)

prejsť na článok

Javorníky - predstavujeme regíón

Javorníky sú pohorie, ktoré tvorí na západe časť štátnej hranice medzi Slovenskou a Českou republikou, smerom na sever prechádzajú do Turzovskej vrchoviny, na juhu susedia s pohorím Biele Karpaty a na východe prechádzajú do Kysuckej vrchoviny.

prejsť na článok

OBJAVUJTE REGIÓN POD JAVORNÍKMI NA BICYKLI

OBJAVUJTE REGIÓN POD JAVORNÍKMI NA BICYKLI OBJAVUJTE REGIÓN POD JAVORNÍKMI NA BICYKLI - urobte niečo pre svoje zdravie a oddychujte aktívne. Pozývame Vás spoznávať úžasné JAVORNÍKY zo sedla bicykla. Viac v sekcii - KAM V REGIÓNE / ŠPORT

prejsť na článok

Počasie na Podjavorníku

Rýchle linky na počasie pre Podjavorník, Papradno a Javorníky: Dobré je orientovať sa podľa predpovede pre Papradno. V prípade, že sa chystáte hore na hrebeň, tak predpoveď pre Kohútku: Linky pre Podjavorník - dolina: Papradno (SHMU Aladin) Papradno -

prejsť na článok

BYTČIANSKY KROS

Mesto Bytča A INFORPORTÁL REGIÓN JAVORNÍKY pozývajú na 1. ročník BYTČIANSKY KROS. Srdečne vás pozývame a tešíme sa na stretnutie s vami! Viac info v sekcii KALENDÁR PODUJATÍ.

prejsť na článok

From the region to the world

The main motive of the event From Regions to the World is an initiative of the Ministry of Foreign and European Affairs to support Slovak exports abroad and to help The post From the region to the world appeared first on fibrochem.sk.

prejsť na článok