Premlčanie práva

Premlčanie je právny inštitút, ktorý zabezpečuje, aby sa nároky a práva uplatňovali v primeranom čase. Právo na uplatnenie nároku alebo práva premlčaním, ktoré nastáva po uplynutí určitého časového obdobia, síce nezaniká, ale v prípade vznesenia námietky premlčania protistranou, vám súd nemôže Vaše právo priznať. Dĺžka premlčacej doby sa líši v závislosti na druhu nároku alebo práva. Vo všeobecnosti to znamená, že ak niekto nesplní svoj záväzok, môžete voči nemu predmetné právo uplatniť súdne v lehote väčšinou od 2 do 10 rokov. Ak nie je nárok alebo právo uplatnené v tomto čase, nezaniká, ale súd vám ho nemôže priznať.Je dôležité si uvedomiť, že obrana premlčaním nie je automatická a musí byť uplatnené pred súdom vznesením námietky premlčania. Na premlčanie práva súd neprihliada, pokiaľ nie je v predmetnom konaní námietka premlčania uplatnená. To znamená, že aj keď uplynulo určité časové obdobie, právo alebo nárok môže byť priznaný, ak protistrana včas nevznesie námietku premlčania.Všeobecná premlčacia lehota je tri roky a plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz. Právo na náhradu škody sa však napríklad premlčí už za dva roky odo dňa, keď sa poškodený dozvie o škode a o tom, kto za ňu zodpovedá. Ďalším prípadom je právo na vydanie plnenia z bezdôvodného obohatenia, ktoré sa premlčí za dva roky odo dňa, keď sa oprávnený dozvie, že došlo k bezdôvodnému obohateniu a kto sa na jeho úkor obohatil. Dôležitá je nielen samotná dĺžka premlčacej doby, ale aj presné stanovenie jej začiatku.Tiež je dôležité zdôrazniť, že niektoré nároky alebo práva môžu mať špeciálne podmienky týkajúce sa premlčania, ktoré sa líšia od bežného obdobia premlčania.V záverečnom slove možno povedať, že inštitút premlčania práva je dôležitou súčasťou slovenského právneho poriadku a zabezpečuje, aby sa práva a nároky uplatňovali v primeranom čase. Je dôležité poznať obdobie premlčania v príslušnej oblasti práva a ak je to potrebné, uplatniť právo alebo nárok včas. V prípade akýchkoľvek otázok týkajúcich sa premlčania práva je vždy najlepšie konzultovať so skúseným právnikom, ktorý Vám pomôže zabezpečiť si správnu ochranu Vašich práv. The post Premlčanie práva appeared first on PLANAVSKY & PARTNERS.

prejsť na článok

Asistentka na právnom oddelení

Pozícia je vhodná pre čerstvého absolventa práva prípadne pre študenta práva, pre ktorého je atraktívne pracovať pre zahraničnú investičnú a developerskú spoločnosť.

prejsť na článok

Junior firemný právnik (vhodné pre absolventa)

Pozícia je vhodná pre čerstvého absolventa práva alebo mladšieho právnika, ktorý má záujem skôr o administratívny typ práce so zmluvami v oblasti obchodného práva.

prejsť na článok

ESĽP vyhlásil rozsudok v prípade Plechlo proti Slovenskej republike

Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že došlo k porušeniu práva sťažovateľa na rešpektovanie súkromného života a korešpondencie (článok 8 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd).

prejsť na článok

Zavážacie loďky ako pravá ruka moderného rybára

Rybárčenie je obľúbeným koníčkom ale taktiež aj prostriedkom obživy mnohých ľudí na celom svete. Tradičné spôsoby rybolovu sú však často Príspevok Zavážacie loďky ako pravá ruka moderného rybára je zobrazený ako prvý na Night Fox Technology.

prejsť na článok

Zásah do svobody projevu: Rozsudek Evropského soudu pro lidská práva ve věci Bild GmbH & Co. KG proti Německu

Evropský soud pro lidská práva ve svém rozsudku ze dne 31. října 2023, vydaném ve věci Bild GmbH & Co. KG proti Německu, rozhodl, že došlo k porušení článku 10 (svoboda projevu) Evropské úmluvy o lidských právech.

prejsť na článok