Pozvánka na vernisáž fotovýstavy Uhoľné baníctvo na Hornej Nitre v obrazoch

Kontaktné centrá Handlová, Prievidza a Nováky, v spolupráci s oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región HORNÁ NITRA – BOJNICE, Združením na záchranu banského dedičstva Hornej Nitry, n.o. a Hornonitrianskym baníckym spolkom Vás pozývajú na slávnostné otvorenie výstavy fotografií s baníckou tematikou na Námestí slobody a na Námestí J. C. Hronského v Prievidzi. Termín a čas konania: piatok 11.8.2023 o 10.00 hod. Miesto konania: Kontaktné centrum (Meštiansky dom – I. poschodie), Pribinovo námestie 6, Prievidza Fotografie budú verejne vystavené v termíne od 11.8. do 7.9.2023 na Námestí slobody a na Námestí J. C. Hronského v Prievidzi. Hornonitrianska hnedouhoľná panva je najbohatšou a najrozsiahlejšou v Slovenskej republike. Prvé pokusy s dobývaním uhlia evidujeme už v 18. storočí. Priemyselná ťažba uhlia sa datuje od 1. júla 1909, kedy sa začala výstavba Bane Handlová. Počas vojny sa objavujú dobývacie práce aj v Novákoch, kde bol prvý vozík uhlia vyťažený v roku 1940. K dvom ťažobným závodom pribudol v roku 1962 aj najmladší Baňa Cigeľ. Počas 20. storočia mala ťažba uhlia na Hornej Nitre podstatný vplyv na priemyselný rozvoj miest Prievidza, Handlová, Nováky a ich okolia. Bane na hnedé uhlie a lignit, strojársko-servisná a vedecko-výskumná základňa baní, banská záchranná služba a nadväzujúci energetický komplex zamestnávali takmer 15-tisíc obyvateľov regiónu. Baníctvo formovalo celkový ráz a kultúru Hornej Nitry a zanechalo v regióne významné industriálne dedičstvo. Cieľom výstavy je vyjadrenie pocty baníkom a práci v baniach, ktorá formovala a formuje región Hornej Nitry už viac ako jedno storočie. Baníctvo a stopy po banskej činnosti sa stali súčasťou kultúrneho dedičstva v našom regióne. História, tradície, súčasnosť, transformácia uhoľného regiónu a postupný útlm banskej činnosti – to sú všetko živé témy, ktoré chceme aj touto výstavou pripomenúť. Tešíme sa na Vás! Zdroj fotografií: Hornonitrianske bane Prievidza, a.s. a Pavol Remiaš Príspevok Pozvánka na vernisáž fotovýstavy Uhoľné baníctvo na Hornej Nitre v obrazoch je zobrazený ako prvý na Národný projekt - Podpora zamestnateľnosti v regióne horná Nitra.

prejsť na článok

Cestovný ruch na hornej Nitre zastreší nové regionálne informačné centrum

Vytvorením centra sleduje OOCR zjednotenie prezentácie celého regiónu a pomocou vlastného rozpočtu a štátnej dotácie chce podporiť aktivity, podnikateľov a samosprávy v regióne.

prejsť na článok

Prezidentka Zuzana Čaputová ocenila Jakuba Kraka Radom Ľudovíta Štúra II. triedy

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ocenila v nedeľu 33 osobností spoločenského, kultúrneho, ako aj športového života. Medzi ocenenými bol aj paralympijský lyžiar Jakub Krako, ktorý vyrastal na hornej Nitre.

prejsť na článok

Pozvánka na zasadanie Mestského zastupiteľstva

Srdečne Vás pozývam na štvrtkové (23.2.2023) zasadanie Mestského zastupiteľstva v Bytči. To sa uskutoční v o 14,00 hodine v Dome kultúry v Bytči v hlavnej sále (na prízemí). Na programe máme celkovo 47 bodov. Ja sa moc teším z toho, že do bodov programu b

prejsť na článok

Pozvánka na odborný seminár: Vplyv ťažby a spaľovania hnedého uhlia na regiónPozvánka na odborný seminár:

Kontaktné centrá Prievidza, Handlová a Nováky pozývajú účastníkov projektu Podpora zamestnateľnosti v regióne horná Nitra na odborný seminár, na ktorom sa dozvedia o význame ukončenia ťažby a spaľovania hnedého uhlia v regióne horná Nitra, o vplyve na živ

prejsť na článok