Pozdrav zo Slovenského veľvyslanectva vo Francúzsku

Veľvyslanectvo SR v Paríži v zastúpení Tatiany Paholikovej dnes upozornilo na pochvalný FB príspevok o medzinárodnej súťaži, na ktorej nás reprezentovali žiaci Hotelovej akadémie. Hrdo ho uvádzame v plnom rozsahu:SPOD ZOBORA NA SKUSY VO VEĽKOM (GURMÁNSKOM) SVETEMedzinárodná gastronomická súťaž študentov „Trophée Mille International“ pomenovaná po Philippeovi Milleovi, zakladateľovi a šéfkuchárovi „ovenčenom“ aj roku 2023 dvomi Michelinmi („Le Parc“ v Remeši), sa niesla v duchu trojjediného hesla: odovzdávanie štafety-výnimočnosť-zdieľanie („transmission-excellence-partage“). Dvanásty ročník súťaže sa konal v Remeši 20. marca 2023 a zúčastnila sa na ňom svetová jedenástka tímov – Austrália, Česká republika, Francúzsko, Grécko, Japonsko, Nemecko, Rakúsko, Taiwan, Poľsko, Taliansko a Slovensko. Remeš ležiaci uprostred regiónu Champagne je jeden z veľkých gastro- a enologických pólov krajiny galského kohúta. Slovenský (povinne zmiešaný) tandem tvorili Nina KOLLÁROVÁ a Ladislav TAMAŠEK pod vedením koučky Márie HORKOVEJ. Študenti navštevujú Spojenú školu na Slančíkovej ulici v Nitre, konkrétne jej Hotelovú akadémiu a na súťaž sa pripravovali niekoľko mesiacov. Pravidlá súťaže boli exaktné a na ich dodržiavanie dohliadali renomovaní šéfkuchári. Pripraviť hlavné jedlo („sallé“) a dezert („sucré“) za tri hodiny si vyžadovalo maximálne sústredenie a zvládnutie logistiky. Povinné ingrediencie pre hlavné jedlo tvorili bravčové karé a šalotka, na dezert museli súťažiaci využiť jablčný cider a kávu. Pripravené špeciality nielen uvarili/upiekli, museli ich aj predstaviť porote, ktorá gastronomické diela degustovala a hodnotila. Throphée Mille 2023 vyhral tím Francúzska. Slovenský tím získal cenu za húževnatosť, s akou sa popasovali s časovým stresom - podpísaný rondon od trojhviezdičkového (!) michelinovského séfkuchára Emmanuela Renauta („Flocons de sel“ v alpskom Megève), bude inšpiráciou pre ďalšie kariérne pôsobenie tak Niny, ako aj Ladislava. Viac ako všetky ceny si však súťažiaci odnášajú neoceniteľnú profesionálnu skúsenosť, nové medzinárodné kontakty a zážitok na celý život.Poďakovanie za reprezentáciu Slovenska patrí súťažiacemu tímu a zanieteným profesorkám zo Spojenej školy v Nitre – Ľubici Bubákovej a Viole Martonovej. Ďalšie fotografie o podujatí na FB stránke Slovenského veľvyslanectva vo Francúzsku. Vyjadrenia účastníkov nájdete v príspevku pedagógov.Blahoželáme ku skvelej reprezentácii Slovenska a našej školy!

prejsť na článok

Christmas Card Competition: Send One-Receive One

Vianočná súťaž: pošli pozdrav – dostaneš pozdrav Vianoce sú takmer za dverami a preto sme pre vás pripravili súťaž o najkrajší vianočných pozdrav. Vašou úlohou je vyrobiť vianočný pozdrav akoukoľvek technikou – farbami, ceruzkou, pastelkami a podobne. V

prejsť na článok

79. výročie SNP

Oslavy 79. výročia Slovenského národného povstania Tohtoročné oslavy Slovenského národného povstania budú venované v prvom rade širokej verejnosti všetkým, ktorí chcú vzdať úctu hrdinom národnooslobodzovacieho boja. Múzeum SNP a Ministerstvo obrany SR s

prejsť na článok

Návšteva ministra životného prostredia a veľvyslancov pôsobiacich na Slovensku v NP Malá Fatra

Veľvyslanci siedmych členských krajín Európskej únie pôsobiaci na Slovensku navštívili v piatok 8. septembra 2023 Národný park Malá Fatra. Predstaviteľov nemeckej, chorvátskej, slovinskej, rumunskej, talianskej, maďarskej a holandskej diplomacie privítal

prejsť na článok

Začnite s vysťahovaním!

Spoznajte naše dejiny netradične. Poďte s nami a s Central Slovakia počas leta spoznávať miesta, ktoré sú významným spôsobom spojené s dejinami 2. svetovej vojny a Slovenského národného povstania! Predstavíme vám málo známe príbehy z obdobia 2. svetovej v

prejsť na článok

Jedli ste už niekedy karamelizovany cibuľový džem?

Vo Francúzsku sa podáva s kravským a kozím syrom spolu s bagetkou, hroznom a vlašskými orechmi. The post Jedli ste už niekedy karamelizovany cibuľový džem? appeared first on Piaristická spojená škola Nitra.

prejsť na článok