Pivo je jeden z najznámejších alkoholických nápojov vo svete. Veď o tom hovoria aj čísla. Na svete je viac ako 5000 pivovarov, v ktorých sa vyrába viac ako 20 000 značiek piva na približne 180 spôsobov. Pivo je ako alkoholický nápoj kontroverzným kultúrnym faktorom. V západnej civilizácii je jeho pitie relatívne tolerované. Pitie piva však tvorí veľký podiel na alkoholizme a tak je pitie piva pozorne a kriticky vnímané. Za pivárske národy sa stereotypne označujú Nemci a Česi. Naproti tomu za antityp pivára bývajú považovaní Francúzi a Taliani, ktorým sa pripisuje skôr tradícia pitia vína. Pivo sa uplatňuje najmä v bežných a menej formálnych situáciách sociálneho styku. Látky obsiahnuté v chmeľovej zložke podporujú relaxáciu. Preto sa pivo prednostne nehodí do situácií, vyžadujúcich istú mieru ostražitosti. Pivo je dominantným nápojom slangovo označovanej tzv. krčmovej kultúry.. Pivo je kvasený, slabo alkoholický nápoj vyrábaný z obilného sladu, vody a chmeľu pomocou pivovarských kvasiniek. Podľa farby sa rozlišuje svetlé a tmavé, podľa chuti sladké a horké, podľa množstva alkoholu slabé a silné, podľa množstva extraktu ťažké a ľahké, podľa času čapovania čapované a ležiak, podľa obalov sudové a fľaškové, plechovkové a cisternové. Chemické zloženie piva kolíše podľa typu piva, závisí od skladby sypania sladu, prípade surogátov, stupňovitosti pôvodnej mladiny a stupňa prekvasenia. Na akosť piva vplývajú predovšetkým hlavné produkty kvasenia etanol a CO2. Zvyšok neskvaseného extraktu má byť primeraný typu piva, príliš veľký zhoršuje akosť nápoja. Pivo obsahuje aj malé množstvo vyšších prchavých alkoholov, aldehydov, organických kyselín, esterov a niektorých ďalších látok. Pri zmyslových skúškach sa posudzuje farba a priezračnosť, pevnosť a stálosť peny, chuť a vôňa. The post PIVO appeared first on ALKOBAZAR.sk.
Priatelia karavanisti, už teraz Vás čo najsrdečnejšie pozývame na ďalší, už 9. Jarný zraz priateľov Fera Kaňanského, ktorý sa bude konať od 26. apríla do 1. mája 2018. Počas stretnutie bude pre Vás pripravený bohatý turistický a poznávací program: večerné
prejsť na článokOznam (16. 5. 2023): Všetky kapacity pobytu sú zatiaľ naplnené. Ak by ste sa radi registrovali ako náhradníci, napíšte nám, prosím, na [email protected] Milí priatelia, pacienti, rodina, blízki Aj tento rok sme si pre vás pripravili spoločný pobyt pre pacien
prejsť na článokIveta Zaťovičová, plodná autorka, svoju zbierku trinástich poviedok Vabank vydala v rodinnom vydavateľstve Lux libris (2020). Mimochodom, toto vydavateľstvo vydáva aj českých autorov v ich materinskom jazyku (bez prekladu). V roku 2020 to boli básnické kn
prejsť na článokDo divízie SW vývoja hľadáme nového kolegu/kolegyňu, ktorý/á bude mať na starosti architektúru projektov pre .NET vývojársky tím. Náplň práce:- Transformácia biznis architektúry na technický a SW návrh implementácie v technológii .NET - Návrh cieľového
prejsť na článokCirok (latinský názov Sorghum) je rod rastlín z podčeľade prosovaté, čelade lipnicovité. Je významnou kultúrnou rastlinou v poľnohospodárstve.Minulosť ciroku spadá už do doby pred naším letopočtom. Už v roku 2000 pr. n. l. sa tento druh prosa používal v I
prejsť na článok