Pečený čaj recept

Poznáte to? Na záhrade ešte dozrieva nejaké to ovocie, ale už ho nie je dosť z jedného druhu na to, aby ste z neho spravili jednodruhový džem? Pripravte si domáci pečený čaj! Zužitkujete zvyšky ovocia a s minimom námahy pripravíte pečený čaj sladkú maškrtu, ktorá vás v zime zahreje, v lete z nej pripravíte napríklad aj osviežujúcu limonádu a poslúži aj ako vlastnoručne vyrobený darček pod vianočný stromček. Ako pripraviť najlepší pečený čaj? Na prípravu domáceho pečeného čaju vám postačí niekoľko ingrediencií – ovocie, cukor a kvalitné koreniny. Na pečený čaj môžete použiť v podstate akékoľvek ovocie s výnimkou banánu, ktorý pri pečení zhnedne a v pečenom čaji nie je dobrý. Jednotlivé druhy ovocia môžete podľa vlastnej vôle kombinovať, pre vyváženú chuť ale odporúčame vždy použiť aj kyslé ovocie. Výsledná chuť pečeného čaju je potom krásne vyrovnaná. Ak nemáte kyslé ovocie, výborne poslúži aj citrónová šťava. Ovocie vždy dôkladne umyte. Môžete použiť aj padané ovocie, vždy však odkrojte udretú časť. Ovocie ako jablká alebo hrušky nemusíte šúpať, stačí vybrať jadrovníky a ovocie na pečený čaj nakrájať na malé kúsky. Použiť môžete jahody, maliny, čučoriedky, broskyne, marhule, čerešne, višne, slivky. A samozrejme aj bobuľoviny ako čierne a červené ríbezle, rakytník, arónia Pri príprave pečeného čaju sa fantázii naozaj medze nekladú a obmedzovať vás nemusí ani rôzna sezónnosť ovocia. Na pečený čaj pokojne použite aj ovocie, ktoré ste si počas hlavnej sezóny uložili do mrazničky. Získať tak môžete naozaj nezvyčajné, ale mimoriadne lahodné kombinácie na najlepší pečený čaj podľa vašej chuti. Počas chladných dní potom už len pripravený pohárik  otvoríte, dve až tri lyžičky dáte do šálky, zalejete vriacou vodou a vychutnáte si hrejivý pečený čaj. Bonusom budú kúsky ovocia, ktoré môžete jednoducho zjesť.   Recept na pečený čaj Inšpiráciou na kombináciu ovocia na pečený čaj môže byť vaša záhrada a ovocie, ktoré z nej máte práve k dispozícii. Alebo aj internet, kde nájdete nejeden recept na domáci pečený čaj. My sme si pre vás pripravili overený recept na pečený čaj od našej kolegyne Janky. Čo budete potrebovať na pečený čaj? 1 kg ovocia: mix jablká, hrušky, hrozno, rakytníkové bobuľky, maliny, bazové bobule, dula, černice, čokoľvek, aj padané ovocie zo záhrady, z ktorého vykrojíte udreté časti 0,5 – 1 kg cukru: množstvo cukru prispôsobte vašim preferenciám a tiež tomu, aké ovocie použijete. Ak použijete viac kyslého ovocia, cukru použite viac. Ak bežne čaj nesladíte, použite ho oveľa menej alebo pripravte pečený čaj bez cukru. Počítajte ale s tým, že cukor zvýrazňuje chuť ovocia. Pri príprave jemne karamelizuje, výsledný pečený čaj má potom jemný nádych karamelu a krásne vonia. Ak cukor nepoužijete, chuť bude menej sladká, ale aj menej výrazná. Šťava z dvoch citrónov (alebo 1 lyžička kyseliny citrónovej rozmiešaná v 2 dcl vody) korenie: škorica, klinček, badián, zázvor, citrónová kôra so škoricou, muškátový orech alebo muškátový kvet Použiť môžete akékoľvek korenie, ktoré sa aj bežne používa pri pečení, napríklad aj zmes korenín na perník. V našej ponuke nájdete väčšinu korenín v celku alebo v mletej podobe. Ktorú formu sa rozhodnete použiť, je len na vás. Výhodou mletého korenia je, že ho nemusíte vyberať, keď pečený čaj konzumujete . Postup prípravy pečeného čaju Ovocie umyte, odkôstkujte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kúsky. Všetko ovocie vložte do väčšej nádoby, prilejte citrónovú šťavu, prisypte cukor, vybrané koreniny, ktorými chcete pečený čaj ochutiť a všetko spolu premiešajte. Pripravenú zmes ovocia vysypte v rovnomernej, nie príliš vysokej vrstve na plech na pečenie. Ak ste použili ovocie, ktoré obsahuje menej vody, podlejte ovocie trochou vody alebo rumu. Obsahu alkoholu sa nemusíte obávať alkoholová zložka rumu sa počas pečenia odparí a zostane len príjemná rumová aróma. Ovocie vložte do rúry predhriatej na 200 °C a pečte približne 1 hodinu pri tvrdších druhoch ovocia, pri mäkších postačí aj 30 minút. Ovocie je potrebné počas pečenia minimálne dvakrát premiešať, aby neprihorelo. Ovocie je hotové, keď je mäkké a pustilo dostatok šťavy. Po upečení premiestnite zmes aj s vytvorenou šťavou do vopred dôkladne umytých pohárov. Dajte pozor, aby boli okraje pohára čisté a dobre ich uzavrite viečkom. Poháre otočte hore dnom, prikryte dekou a nechajte pod ňou vychladnúť. Ak chcete, aby mal pečený čaj dlhšiu trvanlivosť, môžete poháriky pre istotu aj vysterilizovať, napríklad v umývačke riadu. Viac informácií o možnostiach sterilizácie pri zaváraní nájdete v našom článku AKO ZAVÁRAŤ. Zimný pečený čaj Čaj v našom živote zohráva svoju nezameniteľnú rolu hlavne v zime jeho úlohou je zohriať nás aj v čase najväčších mrazov. Aby boli hrejivé účinky čaju ešte výraznejšie, použite pri príprave v kombinácii s ovocím predovšetkým hrejivé koreniny – zázvor (môžete použiť sušený, alebo na jemno nastrúhaný čerstvý zázvor), škoricu, klinčeky a badian. Pokojne ich môžete použiť aj všetky spolu, krásne spolu chuťovo ladia. Ak použijete čerstvý zázvor, dajte pozor na jeho množstvo. Je výrazne korenistý a má tendenciu prebiť všetky chute. Ešte vyšší stupeň hrejivosti docielite, ak zmes obohatíte aj o niekoľko lyžičiek kurkumy – tá patrí medzi superpotraviny a má veľmi priaznivé účinky na ľudský organizmus. Obľúbeným doplnkom k tomuto čaju je citrón a med. Citrón v bio kvalite môžete použiť aj pri príprave zmesi, pridávajte ho ale tiež len menšie množstvo. Biele časti pod kôrou majú jemne horkastý nádych. Ideálne je med a citrón pridať do už hotového, mierne prechladnutého čaju tesne pred konzumáciou. Vitamíny a zdraviu prospešné látky z nich tak nebudú vystavené vysokým teplotám, nezničia sa a naše telo ich môže využiť vo svoj prospech.   Bobuľový pečený čaj Na prípravu môžete použiť akékoľvek bobuľové ovocie, ktoré máte k dispozícii – červené a čierne ríbezle, čučoriedky, rakytník, aróniu Keďže z pevných bobuliek sa ťažšie dostáva von šťava, pred pečením ich podlejte trochou vody alebo rumu. Pridajte koreniny podľa vlastnej chuti škoricu, klinček, badián, zázvor, citrónovú kôru so škoricou, muškátový orech alebo muškátový kvet. Všetko spolu premiešajte, pridajte trochu citrónovej šťavy, posypte cukrom a upečte v rúre. Nielen bobuľový, ale takmer všetky druhy pečeného čaju oceníte aj počas horúcich letných dní. Zmes stačí namiesto horúcej vody zaliať vychladenou perlivou vodou, pridať niekoľko kociek ľadu a osviežujúci nápoj je na svete! Pečený čaj so zázvorom Ak pripravujete pečený čaj s čerstvým zázvorom, odporúčame vám namiesto klasického kryštálového cukru použiť cukor trstinový. Dodá krásny karamelový nádych nielen v chuti, ale aj vo farbe. Ideálne ak ho doplníte aj kurkumou. Získate tak mimoriadne hrejivý a liečivý čaj, ktorým povzbudíte svoju imunitu v období jesenných infektov. Jesenný pečený čaj z jabĺk Pečený čaj nemusí vzniknúť len kombináciou ovocia, kľudne ho pripravte len z jedného druhu ovocia. Ak pripravujete jednodruhovú zmes z jabĺk, siahnite po osvedčenej chuťovej kombinácii jablko – škorica. Podľa typu použitých jabĺk prispôsobte aj dobu pečenia. A nezabudnite jablká pred pečením pokvapkať citrónovou šťavou – pozdvihne chuť jabĺk aj škorice.   Hruškový pečený čaj Rovnako ako jablkový pečený čaj, aj ten hruškový pozná svoju osvedčenú kombináciu korenín na ochutenie. V tomto prípade to sú klinček a škorica.  Ak máte chuť experimentovať, primiešajte pred pečením k ovociu aj trochu rumu alebo koňaku. Alkohol sa pečením odparí a v ovocí zostane jemná aróma.   Tipy na záver Pečený čaj vám bez problémov vydrží aj celú zimu, ak ho budete skladovať na tmavom a chladnom mieste. Na šálku dobrého čaju vám postačia dve až tri kávové lyžičky pripravenej zmesi. Zalejte ich horúcou vodou a podľa ľubovôle si čaj dochuťte cukrom, medom alebo citrónom. Pamätajte, že med aj citrón si najlepšie zachovajú svoje liečivé účinky, ak ich dáte do už mierne prechladnutého čaju. Po otvorení pohárik s pečeným čajom skladujte v chladničke a urýchlene spotrebujte, ideálne do 1 až 2 týždňov. Prajeme vám príjemné chvíle oddychu so šálkou dobrého čaju! Síce vás bude jeho príprava stáť trochu námahy, ale odmenou vám bude domáci produkt bez umelých farbív a aróm. Autor: Zdenka Nemcová The post Pečený čaj recept appeared first on Mäspoma.sk.

prejsť na článok

Pečený ananás v lievancovom cestíčku od Anees

Pečený ananás v lievancovom cestíčku Čo potrebujeme ? jeden menší ananás 125 ml mandľového mlieka 1 pl sirupu agáve 1 pl kokosového oleja z mladých kokosov 1 čl jablčného octu 90 g špaldovej múky 20 g ovsenej múky 20 g Čítať viac

prejsť na článok

Pečený pór s kimchi a lieskovcami

Michal Kordoš je šéfkuchár, ktorý pracoval s tými najlepšími kuchármi v Dánsku, Francúzsku, na Islande a Slovensku. Bol prvým slovenským stážistom v Nome svojho času najlepšej reštaurácii sveta, ktorá sa nachádza v Kodani. Michal vám ukáže ako si môžete

prejsť na článok

Recept 2

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor i

prejsť na článok

Recept 1

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor i

prejsť na článok

Recept 3

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor i

prejsť na článok