Ovocinári zabojovali o tohtoročnú úrodu

Slovenskí ovocinári začali aj v tomto roku bojovať s jarnými prízemnými mrazmi. Silné mrazy na konci marca meteorológovia avizovali v predstihu, a tak sa na ne mohli naši pestovatelia dostatočne pripraviť. V mnohých ovocných sadoch bolo preto počas noci rušno. Profesionálni pestovatelia vynaložili maximálne úsilie, aby pre spotrebiteľov zachránili čo najväčšie množstvo budúcej úrody. Uplynulá noc bola mimoriadne rušná u každého profesionálneho pestovateľa. Hoci pôvodne ovocinári očakávali mráz do -5 stupňov Celzia, v niektorých sadoch namerali počas noci aj -9 stupňov, čo je už na toto obdobie a pre kvitnúce stromy mimoriadne kritická teplota. V závislosti od terénnej nerovnosti sa intenzita mrazu líšila. Výrazné rozdiely zaznamenali už aj na stometrovej vzdialenosti. Podľa toho následne volili intenzitu ochrany stromov a použitú technológiu. Vrtuľníky zatiaľ neštartovali Ovocinári rozložili pod stromy najmä parafínové a peletové sviece, špeciálne piecky a pustili protimrazovú závlahu. Vrtuľníky zatiaľ na ochranu stromov nebolo nutné naštartovať. V závislosti od terénu a intenzity mrazov ohrievali najmä kvitnúce marhule, broskyne a v niektorých prípadoch aj jablone. Tie ešte síce nekvitnú, no pri niektorých odrodách najmä pri eveline ovocinári zbytočne straty na jabloniach nechceli riskovať. Obrázok: SPPK „Chcem sa poďakovať všetkým pestovateľom, ktorí počas noci priložili ruku k dielu a zachraňovali kvitnúce stromy. Robíme to pre našich spotrebiteľov, aby na konci leta mohli mať čo najviac kvalitného slovenského ovocia. Po tejto úvodnej noci môžem povedať, že sme urobili maximum pre záchranu našich sadov. Pre upokojenie spotrebiteľov chceme dodať, že stromy vo všeobecnosti dávajú úrodu len z 5-10% kvetov, zvyšok prirodzene opadne či je mráz alebo nie. Ešte však vyhraté ani zďaleka nemáme, pretože očakávame mrazivé noci aj v ďalšom období,“ zhodnotil aktuálnu situáciu predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga. Na protimrazové závlahy mnohí nemajú Meteorológovia už vydali výstrahu pred prízemným mrazom aj pre nasledujúcu noc, týka sa najmä južne položených oblastí stredného a východného Slovenska. Pestovatelia sú pripravení ohrievať stromy aj počas ďalších nocí. Ovocným stromov v čase kvitnutia môže totiž výrazne uškodiť už aj mráz -2 stupne Celzia. Dokonca kvety jabloní ničí už teplota -1 stupeň Celzia. Slovenskí pestovatelia majú účinnú protimrazovú závlahu natiahnutú len v asi 20% ovocných sadov, no sú aj také firmy, ktoré pod protimrazovými závlahami nemajú ani jeden strom. V sadoch tak na zvýšenie teploty používajú najmä sviece a piecky. Závlahy sú výrazne nákladnou investíciou. Oplatí sa ju mať len tým podnikom, ktoré napríklad pri jablkách vedia vypestovať úrodu minimálne 50 ton na hektár ovocného sadu. Zdroj: SPPK / úprava redakcia Príspevok Ovocinári zabojovali o tohtoročnú úrodu je zobrazený ako prvý na Podnikateľské centrum.

prejsť na článok

Máme byť zelenší, ale stále nevieme, ako na to

Poľnohospodári dodnes nepoznajú presné podmienky, ako hospodáriť v súlade s novou Spoločnou poľnohospodárskou politikou EÚ, ktorá vstúpila do platnosti 1. januára tohto roku. Ako majú poľnohospodári siať novú úrodu, pestovať ekologickejšie, zmenšovať veľk

prejsť na článok

REGIONÁLNE TRAGÉDIE V OBZORE ROKU 1869

V rokoch 1863 1886 vychádzalo trikrát do mesiaca periodikum Obzor Noviny pre hospodárstvo, remeslo a domáci život. Tlačené bolo do roku 1883 v Skalici. V júlovom čísle 7. ročníka sa nachádza aj niekoľko správ, ktoré ilustrujú dianie v okolí Púchova. V p

prejsť na článok

Robusta vs. Arabica aký je medzi nimi rozdiel?

Najznámejšími druhmi káv sú jednoznačne odrody Arabica a Robusta. Hoci sa niektorým “kavovým laikom” môže zdať, že sú rovnaké, existuje medzi nimi niekoľko rozdielov. Prinášame vám zopár tých najzásadnejších. Hlavným rozdielom je pravdepodobne to, že káva

prejsť na článok

Podporíme projekty zamerané na digitálnu bezpečnosť seniorov

Situácia s digitálnym vzdelávaním seniorov sa zlepšuje, avšak stále nie dostatočne. Vyriešiť to môže vypísaný grant Zrelí na dobu digitálnu. Začiatkom roka 2023 zrealizoval Inštitút pre verejné otázky IVO prieskum na reprezentatívnej vzorke, ktorá odhalil

prejsť na článok