Oči

Varenie - Správna výživa – Čo je dobré pre...? Oči potrebujú vyváženú stravu apravidelný prísun vitamínov aminerálnych látok. Vitamín Apodporuje tvorbu zrakového pigmentu, pri absencii hrozí šeroslepota aťažkosti so suchým okom. Vitamín B sa podpisuje pod dobrý stav, vitalitu aodolnosť tohto orgánu. Pred možnými chorobnými procesmi, najmä vekom podmienenou degeneráciou makuly ich chráni vitamín C, dobrou ochranou je aj vitamín D aminerály zinok aselén. Prísun vitamínu E aj omega-3 mastných kyselín je dobrou prevenciou pred vznikom sivého zákalu ainých chorôb oka. Vhodné potraviny: mrkva, listová zelenina, špenát, brokolica vajcia, syr, mlieko, mliečne výrobky ryby, hlavne morské, sardinky voleji, mäso kivi, citrón, čierne ríbezle, višne, slivky rastlinné oleje Zlá voľba: málo príležitostí pozerať sa na zeleň vprírode, ktorá priaznivo pôsobí na oči namáhané sledovaním televíznej obrazovky alebo monitora počítača nedostatok spánku arelaxu, kedy si oči, celodenne vystavené svetelným zmenám, odpočinú extrémne diéty, pretože človek vtedy vstrave neprijíma dostatok výživných látok potrebných pre dobrý zrak častá konzumácia alkoholu anajmä fajčenie, čo je jeden zrizikových faktorov vzniku sivého zákalu avekom podmienenej degenerácie makuly, ktorá predstavuje výrazné zhoršenie kvality videnia amôže viesť k strate zraku redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok