Ochrana prírody má rôzne podoby

Aj keď praktická ochrana prírody má svoje nezastupiteľné miesto, často krát sa dá prírode efektívne pomôcť pomocou pera a papiera. Povoľovanie výnimiek zo zákona o ochrane prírody je byrokratický proces, do ktorého sa môžu zapájať aj organizácie venujúce sa ochrane životného prostredia, a tým pozitívne ovplyvňovať naše spoločné životné prostredie. Keďže nám nie je jedno čo sa deje okolo nás, zapájame sa do správnych konaní  aj my a ako vidieť z posledného prípadu, má táto iniciatíva zmysel. V jednom z posledných správnych konaní na MŽP SR sa nám podarilo spolu s kolegami zo SOS/BirdLife Slovensko zamedziť vydaniu výnimky na odchyt vtákov pre jednu deratizačnú firmu, ktorá plánovala rozšíriť svoje portfólio o depaserizačné služby (odchyty vtákov v potravinách, skladoch). Na týchto službách nie je nič zlé ak sa vykonávajú odborne, avšak v tomto prípade vládlo podozrenie, že dotyčná firma nedisponuje schopnosťami ani pracovníkmi, ktorí by vedeli odborne a bezpečné odchytávať vtáky. Sme radi, že Ministerstvo životného prostredia SR sa stotožnilo s našimi argumentmi a zamietlo žiadosť (riaditeľstvo ŠOP SR odporúčalo výnimku udeliť) a postavilo sa tak za záujmy ochrany prírody a chránených druhov (koniec koncov je to ich poslaním). Depaserizáčné služby sú potrebné ako z hľadiska hygieny, tak aj ochrany vtákov, avšak je potrebné ich vykonávať odborne s ohľadom na skutočnosť, že sa pracuje s chránenými druhmi živočíchov. Na tomto príklade je vidieť, že aj občianska spoločnosť sa môže a aj by sa mala aktívnej podieľať na ochrane svojho ŽP. Pre tých, ktorí sa chcú pozrieť ako vyzerá argumentačný „tenis“ s MŽP SR prikladáme záverečné rozhodnutie so súhrnom celého správneho konania. The post Ochrana prírody má rôzne podoby first appeared on Ekoton.sk.

prejsť na článok

Ochranca prírody

- Ako si vedel, že ten pán je ochranca prírody? - Normálne, mal vlasy na ježka.

prejsť na článok

Workshop: batikovanie trička 17.7. (piatok) o 17:00

Batika môže mat rôzne podoby a my sa spoločne nato môžeme pozrieť .. Nie som v tom žiadny veľký Master, preto sa budem tešiť ak prídete a spoločne sa budeme inšpirovať a tvoriť. Batika je uzasne umenie a mám pocit, že je opäť v kurze a teší sa veľkej obľu

prejsť na článok

Sen pre lovcov zážitkov: Luxus uprostred malebnej slovenskej prírody.

HNonline.sk Príspevok Sen pre lovcov zážitkov: Luxus uprostred malebnej slovenskej prírody. je zobrazený ako prvý na ForRest Glamp.sk.

prejsť na článok

Práca vprašnom prostredí – typy prachu, ochrana amerania

Brúsenie dreva, zváranie kovov alebo poľnohospodárska práca… Nielen pri týchto činnostiach vznikajú rôzne druhy prachu, pred ktorými je potrebné zamestnancov ochrániť. Prečítajte si, aké pracovné pomôcky a opatrenia sa v prašnom prostredí hodia. Source

prejsť na článok

Boli sme na bubnovačke v lone prírody: My sa len rozprávame cez rytmy, povedal nám umelec

Príspevok Boli sme na bubnovačke v lone prírody: My sa len rozprávame cez rytmy, povedal nám umelec je zobrazený ako prvý na Nordic Walking Klub.

prejsť na článok