Nyktometria

Nyktometria Nyktometria patr mezi diagnostick met dy v očnom lek rstve a sl ži k vy etreniu tzv. mezopick ho videnia - videnia za era. Tento typ videnia sa nach dza medzi tzv. fotopick m viden m (videnie za bežn ho denn ho svetla, ktor zabezpečuj zmyslov bunky sietnice čap ky) a skotopick m viden m (videnie za tmy, ktor zabezpečuj tyčinky). Tyčinky umožňuj aj jemn rozl enie r znych stupňov svetlosti. Nyktometer sl ži na testovanie videnia za era pred a po oslnen . Označenie videnie je v tomto pr pade trochu zav dzaj ce, pretože nemeriame priamo zrakov ostrosť, ale komplexn spolupr cu medzi zrakovou ostrosťou a kontrastnou citlivosťou v mezopick ch podmienkach. Je to vy etrovacia met da, pomocou ktorej vieme napr. odhaliť sietnicov ochorenia ako je dedičn sietnicov ochorenia retinopatia pigmentosa. V refrakčnej chirurgiii patr medzi d ležit vy etrenia, ktor okrem diagnostiky m že sl žiť pacietom aj na demon trovanie videnia po oslnen v skorom pooperačnom obdob . Zhor en videnie za era m žu pozorovať napr. ľudia s kr tkozrakosťou, so siv m z kalom alebo pri už spom nan ch ochoreniach sietnice sp sobuj cich tzv. erosleposť, či prechodne v pooperačnom obdob po refrakčnom z kroku (laserovom či v menou o ovky). Na na ej klinike vy etrujeme pomocou pr stroja firmy Oculus Mesotest II. OCULUS Mesotest II Pr stroj na programovo riaden vy etrenie videnie za era a citlivosti voči oslneniu. Mesotest II je pr stroj na kontrolu videnia za era a citlivosti voči oslneniu. Testy videnia za era a citlivosti voči oslneniu s d ležit mi doplnkami testovania fotopick ho videnia (videnie pri bežnom osvetlen ), najm ak je potrebn pos diť schopnosť nočn ho videnia pri veden vozidla v noci a pracovno-lek rskych pos deniach sp sobilosti. A ak m pacient intraokul rne o ovky alebo mal refrakčn oper ciu, odpor ča sa skontrolovať jeho ostrosť videnia za era a citlivosť voči oslneniu pred a aj po oper cii a eventu lne predp sať t novan okuliare. Mesotest II je tandardizovan , Nemeckou oftalmologickou spoločnosťou schv len pr stroj na testovanie videnia za era a citlivosti voči oslneniu Kontrola sa vykon va Landoltov m kruhmi vizualizačn ho stupňa 0,1. Zobrazenie Landoltov ho kruhu je možn v iestich poz ci ch. Kontroluj sa tyri kontrastn rovne bez oslnenia (osvetlenie prostredia 0,032 cd/msup2;) a tyri kontrastn rovne s oslnen m (osvetlenie prostredia 0,10 cd/msup2;). Pr stroj je dimenzovan tak, že v sledky merania s nez visl od rozličn ch zrenicov ch vzdialenost pacientov. Meranie je možn urobiť aj v jasne osvieten ch miestnostiach, pretože pr stroj m uzatvoren n hľad.

prejsť na článok

Vstupné vyšetrenie pred laserovou operáciou očí

Prečo je nutn vstupn vy etrenie? Z lež n m na tom, aby ste v na ej klinike dostali t najlep iu starostlivosť o v zrak. Preto potrebujeme poznať nielen va e dioptrie, ale aj mnoho ďal ch detailov a faktorov, ktor ovplyvňuj zdravie va ich oč .

prejsť na článok

Ako prebieha očné vyšetrenie a ako často ho absolvovať?

Včasn odhalenie očnej choroby či refrakčnej vady je z kladom pre ich efekt vnu liečbu. Absolvovanie pravideln ch očn ch vy etren by tak malo byť samozrejmosťou počas cel ho života. Av ak, ruku na srdce, kto z v s ich dodržiava na 100 %? Viete, ako často

prejsť na článok