Niekedy sa samovražda ega hodí

Stretávam sa s tým, že mnohí ľudia nedokážu prijať za cieľ nič jednoduché. Majú presvedčenie, že cieľ musí byť zásadne zložitý a namáhavý. Môže za to ego, ktoré sa miluje vykrmovať ťažkými úlohami, namáhavými cestami, neprirodzenými myšlienkami a nedosiahnuteľnými cieľmi. Ego to má v sebe – vždy túži po nemožnom, pretože vďaka tomu dokáže existovať. Tá jeho nenásytnosť má na svedomí, že sa nám nepodarí naplniť všetky svoje želania. Ego chce vždy viac a viac: viac úspechu, viac vplyvu, viac moci, viac peňazí, viac disciplíny, viac odriekania, viac duchovna, viac lásky, viac… Dosiahnuť “viac” je skvelá hnacia sila. Do momentu, než nás to tak vyčerpá, že snaženie nám prestane dávať zmysel. Preto potrebujeme byť rafinovanejší ako ego, ktoré nepozná mieru. Ego hľadá naplnenie vo vonkajšom svete a verí, že dosiahne šťastie, pokiaľ získa to, čo práve nemá. Jeho základným prejavom je usilovanie a snaženie sa. Protiváhu egu, ktoré je dôležitou organizačnou štruktúrou psychiky, robí duša. Tá na rozdiel od ega vychádza z toho, že všetko, po čom túži, má už k dispozícii. Byť v rovnováhe znamená, že sa tí dvaja dohodnú. Niekedy si však robia naprieky a nespolupracujú. Deepak Chopra má na to fintu a radí: “Musíte ísť poza vaše ego a vnútorný dialóg. Rozhodnite sa vzdať potreby kontrolovať, potreby byť uznaným a potreby hodnotiť. Toto sú tri veci, ktoré robí ego neustále. Je veľmi dôležité uvedomovať si ich vždy, keď vyvstanú.” Uvedomovanie si toho, keď ego tlačí snaženie do extrému ide najlepšie cez nenútenosť. Vždy, keď sa uvoľníme a upokojíme, keď “zájdeme” hlbšie do svojho vnútra, vnímame veci celistvejšie a umiernenejšie. Potom sa nám ľahšie udržiava kľúčový prvok zdravého ega – vedomé rozhodnutie konať dobro. Ak naše ego baží po uznaní, dokazovaní a súperení, ešte nie je skrotené. Keď na neho nezaberajú umiernené techniky sebadisciplíny vedúce k pokore, pokojne ho pošlite “zasamovraždiť sa”, aby sa mohlo znovu zrodiť vo svojej lepšej verzii. Takéto extrémne skoncovanie s jeho nadvládou znie príliš radikálne, ale je to jednoduchší proces ako s ním vyjednávať. Vo vyjednávaní je totiž majster, dotlačí nás kam chce, pokým nedostane také pevné hranice, cez ktoré nebude môcť chodiť. Príspevok Niekedy sa samovražda ega hodí zobrazený najskôr Life koučing.

prejsť na článok

ČO OVPLYVŇUJE NÁŠ SEX?

Niekedy je nálada na sex priamo ako stvorená a inokedy to jednoducho "nie je ono". Aké vplyvy na nás pôsobia, skúsili ste sa nad tým niekedy zamyslieť?

prejsť na článok

Život a smrť niekedy delí len jedno písmenko v abecede

Nikto z nás tu nebude večne. Niekedy nám to sám život, alebo horšie, samotná smrť, pripomenú bez akýchkoľvek okolkov priamo do ksichtu Keď som v novembri minulého roka letel s [] The post Život a smrť niekedy delí len jedno písmenko v abecede appeared fir

prejsť na článok

Darčeky pre deti

Nájsť vhodný darček pre deti je niekedy náročná úloha. Ponuka hračiek, hier a rôznych doplnkov je strašne široká a vyznať sa v nej dá niekedy zabrať. Darček pre deti nemusí byť nutne iba hračka a preto sme si pre vás pripravili zopár inšpiratívnych tipo

prejsť na článok

Jedli ste už niekedy karamelizovany cibuľový džem?

Vo Francúzsku sa podáva s kravským a kozím syrom spolu s bagetkou, hroznom a vlašskými orechmi. The post Jedli ste už niekedy karamelizovany cibuľový džem? appeared first on Piaristická spojená škola Nitra.

prejsť na článok

Pomáda na vlasy, vosk, gél a íl: poznáš rozdiel? (Časť II.)

Vieš na aké účesy sa hodí gél, aké sú jeho plusy a mínusy? Počul si už o íle na vlasy a jeho výhodách? Viac tomto článku.

prejsť na článok